Update articol:

Ministerul Sănătăţii: Nu există un grup de lucru ”legal constituit” de verificare a raportărilor privind evoluţia pandemiei de COVID-19

covid pixabay.com

Ministerul Sănătăţii a precizat că, la nivelul său, “nu există un grup de lucru legal constituit” privind verificarea raportărilor zilnice referitoare la evoluţia pandemiei de COVID-19, acesta urmând să fie constituit luni în conformitate cu legislaţia în vigoare, iar premierul Florin Cîţu a dispus şi verificarea tuturor actelor care au fost emise de fostul ministru al Sănătăţii, precum şi de secretarii de stat în ultimele patru luni.

“Ministerul Sănătăţii face următoarele precizări în legătură cu înfiinţarea grupului de lucru privind verificarea raportărilor zilnice referitoare la evoluţia pandemiei COVID-19: În acest moment nu există un grup de lucru legal constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii. În data de 17 aprilie 2021, premierul Florin Cîţu, ministrul interimar al Sănătăţii, a solicitat secretarilor de stat şi secretarului general al ministerului documentul de constituire a acestui grup de lucru şi un raport al activităţii desfăşurate. Atât secretarii de stat, cât şi secretarul general au comunicat în scris că nu deţin vreun document de constituire a acestui grup de lucru”, se arată într-o informare transmisă AGERPRES.

Guvern: Sunt false informaţiile referitoare la un document transmis premierului despre un grup de lucru la Ministerul Sănătăţii

Potrivit ministerului, singurele elemente “concrete” menţionate în răspunsurile scrise cu privire la eventualitatea existenţei acestui grup de lucru sunt reprezentate “de o intenţie de constituire” şi “o menţiune” despre organizarea acestuia.

“În acelaşi timp, este evocată şi o eventuală întâlnire despre care se menţionează că nu a avut loc. Declaraţiile susţinute de fostul ministru Vlad Vasile Voiculescu cu privire la acest subiect dovedesc faptul că domnia sa nu cunoaşte legislaţia, atribuţiile ce revin funcţiei de ministru şi procedurile administrative. În conformitate cu legislaţia în vigoare, în exercitarea atribuţiilor ce îi revin, ministrul emite ordine şi instrucţiuni cu caracter normativ sau individual. Nu decizii”, se susţine în informare.

Ministerul Sănătăţii îi solicită lui Vlad Voiculescu “să înceteze diseminarea informaţiilor false în spaţiul public şi emiterea unor ipoteze lipsite de fundament”.

Conform ministerului, decizia emisă de fostul secretar de stat Andreea Moldovan privind constituirea acestui grup de lucru “nu reprezintă un act administrativ cu caracter normativ”.

“Concret, decizia emisă de doamna Andreea Moldovan, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, privind constituirea acestui grup de lucru nu reprezintă un act administrativ cu caracter normativ. Totuşi, deşi acestea sunt prevederile legislaţiei în vigoare, domnia sa emite un astfel de document. De asemenea, nu există temei pentru ca un astfel de grup de lucru să fie încadrat în categoria documentelor cu caracter confidenţial, ipoteză acreditată în spaţiul public, în condiţiile în care o astfel de abordare este în contradicţie cu principiile transparenţei şi comunicării instituţionale susţinute de Ministerul Sănătăţii”, se explică în informarea Ministerului Sănătăţii.

Potrivit acesteia, “suplimentar”, premierul Florin Cîţu a dispus şi verificarea tuturor actelor care au fost emise de fostul ministru al Sănătăţii, precum şi de secretarii de stat în ultimele patru luni.

În cursul zilei de luni, va fi constituit un grup de lucru în conformitate cu legislaţia în vigoare, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

“În concluzie, întrucât în acest moment nu există un grup de lucru legal constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii, (…) în cursul zilei de astăzi va fi constituit un grup de lucru în conformitate cu legislaţia în vigoare”, se precizează informare.