Update articol:

Miniștrii GECF (Forumul țărilor exportatoare de gaze) avertizează împotriva plafonării prețurilor la gaze

Cea de a 24-a reuniune ministerială a Forumului țărilor exportatoare de gaze (GECF) și-a subliniat profunda îngrijorare cu privire la încercările de a modifica prețurile gazelor naturale și funcțiile de gestionare a riscurilor de pe piețe și de a impune plafoane de preț determinate de factori politici, potrivit Trade Arabia News.

În cadrul reuniunii, care a avut loc la Cairo, s-a remarcat faptul că, în timp ce hub-urile de gaze naturale se confruntă cu o volatilitate extremă, prețurile contractelor de gaze naturale pe termen lung sunt mai stabile și mai previzibile și s-a subliniat că o astfel de intervenție artificială în funcționarea pieței nu poate decât să agraveze tensionarea pieței, să descurajeze investițiile și să fie în detrimentul producătorilor și al consumatorilor deopotrivă.

În cadrul reuniunii s-a observat că investițiile insuficiente începând cu 2015, pe fondul prețurilor foarte scăzute la gaze naturale și a apelurilor de a nu mai investi în proiecte de gaze naturale, au generat un dezechilibru între cerere și ofertă, care a fost exacerbat de tensiunile geopolitice și de faptul că Europa a devenit destinația preferată pentru încărcăturile de GNL pentru a compensa fluxurile reduse de gaze prin conducte. Se preconizează că restrângerea pieței va continua pe termen mediu, deoarece majoritatea proiectelor noi vor intra în funcțiune abia după 2025.

GECF a avut loc la 25 octombrie, iar Tarek El Molla, ministrul egiptean al petrolului și resurselor minerale, a prezidat reuniunea în calitate de președinte al reuniunii ministeriale GECF pentru 2022. La reuniune au participat miniștrii energiei și înalți oficiali din partea membrilor Algeria, Bolivia, Egipt, Guineea Ecuatorială, Iran, Qatar, Rusia, Trinidad și Tobago și Venezuela, precum și din partea observatorilor Angola, Azerbaidjan, Irak, Malaezia, Mozambic și Emiratele Arabe Unite. La întâlnire au participat, în calitate de invitaţi, ministrul responsabil cu energie al Papua Noua Guinee, precum și un oficial la nivel înalt din Mauritania.

În cadrul reuniunii a fost susținută o prezentare privind perspectivele globale referitoare la gazele naturale, care estimează că ponderea gazelor naturale în mixul energetic va crește de la 23 % în prezent la 26 % în 2050, susținută de creșterea demografică, dublarea PIB-ului mondial, îmbunătățirea standardelor de viață, precum și de politicile și tehnologiile menite să îmbunătățească calitatea aerului și să atenueze schimbările climatice.

Reuniunea a subliniat că gazele naturale, cea mai curată hidrocarbură cu ardere curată, vor juca un rol esențial în dezvoltarea durabilă și într-o tranziție energetică echitabilă și favorabilă incluziunii. Acesta constituie o pârghie esențială pentru îndeplinirea Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU (ODD) și a obiectivelor pe termen lung ale Acordului de la Paris.

Reuniunea ministerială a subliniat obiectivul GECF de a sprijini suveranitatea permanentă a țărilor sale membre asupra resurselor lor naturale și capacitatea acestora de a planifica și gestiona în mod independent dezvoltarea, utilizarea și conservarea durabilă, eficientă și ecologică a resurselor de gaze naturale în beneficiul populației lor, inclusiv prin cooperarea fără restricții cu țările vecine.

El Molla a declarat: “Ne întrunim într-un moment critic în care eforturile globale sunt dedicate realizării trilemei energetice pentru securitate, durabilitate și accesibilitate. Fiind cel mai curat combustibil pe bază de hidrocarburi, gazele naturale sunt considerate soluția perfectă care asigură un echilibru corect și vor continua să joace un rol esențial în viitorul mix energetic. Egiptul este nerăbdător să colaboreze îndeaproape cu toți membrii GECF pentru a dezvolta inițiative aplicabile și realiste care să asigure atât securitatea energetică, cât și o cale de tranziție energetică echitabilă.”

Reuniunea și-a exprimat sprijinul pentru țările africane în lupta lor pentru atenuarea sărăciei energetice, în special prin accesul nestingherit la resurse financiare, precum și prin îmbunătățirea securității energetice, în scopul de a aduce prosperitate populației lor. Participanţii au cerut cooperare, în concordanță cu ODD 7 al ONU și principiul general al responsabilităților comune, dar diferențiate din Acordul de la Paris, să se asigure suficiente investiții și finanțare în toate segmentele lanțului valoric de pe continentul african, precum și o partajare echilibrată a riscurilor între producători și consumatori, pentru ca gazele naturale să sprijine țările cel mai puțin dezvoltate și în curs de dezvoltare în lupta lor pentru îmbunătățirea securității alimentare și atenuarea sărăciei energetice, pentru a asigura o tranziție energetică justă și favorabilă incluziunii, care să nu lase pe nimeni în urmă.

Participanţii au felicitat Egiptul pentru desfășurarea în acest an a Conferinței ONU privind schimbările climatice, COP 27. COP 28 va fi organizată într-o țară membră a GECF, Emiratele Arabe Unite. COP 27 și COP 28 reprezintă o mare oportunitate de a argumenta în favoarea gazului în tranziția energetică, precum și de a îndeplini Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU și, în special, în dezvoltarea Africii, potrivit membrilor GECF.

De asemenea, participanţii au luat notă, cu satisfacție, de progresele înregistrate de Institutul de Cercetare a Gazelor, precum și de semnarea planificată a Acordului Host Government la 8 noiembrie 2022 la Alger. Acesta a reiterat importanța extinderii cooperării în tehnologiile gazelor naturale, cum ar fi captarea și stocarea carbonului, arderea și reducerea emisiilor de metan și gaze în sectorul transporturilor, precum și explorarea de noi domenii pentru a valorifica avantajele gazelor naturale pentru producția de hidrogen și alte gaze noi.

Reuniunea ministerială i-a numit pe Gabriel Mbaga Obiang Lima, ministrul Minelor și Hidrocarburilor al Republicii Guineea Ecuatorială, în funcția de președinte al Reuniunii ministeriale pentru 2023, și pe Saad bin Sherida Al-Kaabi, ministrul de stat pentru afaceri energetice al statului Qatar și Președinte și CEO al QatarEnergy, în calitate de Președinte supleant pentru aceeași perioadă.

În plus, reuniunea ministerială l-a numit pe Dmitry Semyonov din Federația Rusă ca președinte al Comitetului executiv pentru 2023 și pe Alaa Adel Hagar din Republica Arabă Egipt ca președinte supleant al Comitetului executiv pentru aceeași perioadă.

Cea de-a 25-a reuniune ministerială a GECF va avea loc la Malabo, Guineea Ecuatorială, în octombrie 2023.

 

BVB | Știri BVB

SIMTEL TEAM (SMTL) (13/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AQUILA PART PROD COM (AQ) (13/12/2024)

Convocare AGA O & E 21/22.01.2025 Achizitie Kitax

Sphera Franchise Group (SFG) (13/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014