Update articol:

Ministrul Economiei a convenit cu ambasadorul Emiratelor Arabe Unite revitalizarea Comitetului Economic româno-emiratez

Ministerul Economiei Ministerul Economiei

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, și Ambasadorul Emiratelor Unite la București E. S Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi, au avut astăzi o întâlnire la sediul Ministerului Economiei, context în care au discutat despre consolidarea relației economice dintre România și Emiratele Arabe Unite.

Conform informaţiilor postate pe pagina de Facebook a ministerului, cei doi oficiali au căzut de acord în ceea ce priveşte revitalizarea Comitetului Economic româno-emiratez, precum şi asupra organizării unei serii de întâlniri care să reunească oameni de afaceri români şi emiratezi, pentru crearea de parteneriate concrete.

“Mi-am dorit foarte mult să avem această întâlnire, pentru că prețuiesc foarte mult Emiratele Arabe Unite și pentru că doresc să reușim să dezvoltăm această relație bilaterală în beneficiul ambelor țări. Îi asigur pe investitorii emiratezi de întreaga mea deschidere și de sprijinul meu”, a declarat Niculae Bădălău.

La finalul anului trecut, în cadrul vizitei de lucru efectuate de către prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, în Emiratele Arabe Unite, cele două părți, română și emirateză, au agreat instituirea unui cadru mai strâns și mai activ de colaborare și coordonare la nivel guvernamental și astfel au convenit ridicarea nivelului relației bilaterale la nivel de parteneriat economic strategic. În acest sens, în data de 17 octombrie 2018, șefii Executivelor de la București și de la Abu Dhabi au adoptat Declarația comună privind stabilirea unui parteneriat economic strategic între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite.

Documentul subliniază rolul regional important al Emiratelor Arabe Unite, alături de apartenența României la Uniunea Europeană, care oferă oportunități importante de cooperare, prin dezvoltarea de inițiative comune pentru ambele părți. De asemenea, menționează obiectivele de cooperare bilaterală în sectoarele prioritare pentru România, respectiv: comerț, investiții, industrie, agricultură, financiar-bancar, energie, transporturi și infrastructură de transport, domeniul IT și tehnologia blockchain, precum și educație, cultură, cercetare-inovare, turism, tineret și sport.

Declarația evidențiază și rolul important al comunităților românești și emirateze din EAU, respectiv România, pentru dezvoltarea economică, socială și culturală a celor două state. În cadrul declarației se subliniază necesitatea adoptării, în viitorul apropiat, a unui Plan de Acțiune, document care să stabilească pașii concreți pe care cele două guverne îi vor întreprinde în vederea implementării Parteneriatului Economic Strategic.

Dinamizarea dimensiunii economice și comerciale a relațiilor bilaterale cu statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului constituie un obiectiv specific important al Guvernului României, inclus în Programul de Guvernare 2017-2020. În acest context, relațiile cu Emiratele Arabe Unite reprezintă o prioritate, atât din perspectiva relațiilor interumane, cât și a potențialului economic și comercial, potrivit Guvernului Romaniei. 

 

BVB | Știri BVB

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Notificari - detineri > 5%

ROPHARMA SA (RPH) (03/12/2021)

Raport auditor S1 2021 - art. 108 Legea 24/2017 (R)

TERAPLAST SA (TRP) (03/12/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2021)

Notificare - detineri < 5%