Update articol:

Ministrul Economiei a discutat cu Péter SZIJJÁRTÓ, ministrul afacerilor externe din Ungaria; Năsui şi-a exprimat determinarea de a facilita în continuare accesul investitorilor maghiari pe piaţa românească

Ministrul Economiei a discutat cu Péter SZIJJÁRTÓ, ministrul afacerilor externe din Ungaria; Năsui şi-a exprimat determinarea de a facilita în continuare accesul investitorilor maghiari pe piaţa românească

Ministrul Economiei Claudiu Năsui şi-a exprimat determinarea de a facilita în continuare accesul investitorilor maghiari pe piaţa românească, într-o întrevedere cu Péter SZIJJÁRTÓ, ministrul afacerilor externe și comerțului din Ungaria, reiese dintr-un comunicat de presă.

Dialogul s-a concentrat asupra stadiului și perspectivelor dezvoltării relațiilor economice dintre România şi Ungaria, în contextul recuperării economice de după pandemie și al interesului reciproc pentru susținerea unui climat de afaceri favorabil pentru companiile din cele două țări, potrivit comunicatului.

Cei doi miniștri au apreciat dinamica relațiilor economice dintre România și Ungaria. Cu schimburi comerciale anuale ce depășesc 9 mld. Euro, Ungaria este a 4-a piață ca mărime pentru exporturile românești și a 3-a sursă a importurilor românești.De asemenea, au investit în România peste 14.000 companii din Ungaria, cu un capital social ce totalizează cca. 1,4 miliarde de euro. Pe de altă parte, 7.700 companii românești au investiții în Ungaria în valoare totală de cca. 278 milioane euro.

Pe parcursul discuției au fost prezentate programele acordate de cele două țări pentru sprijinirea mediului de afaceri în vederea depășirii crizei economice provocate de pandemie, cu accent pe cele menite să conserve locurile de muncă și să crească competitivitatea companiilor în mediul internațional de investiții.

Ministrul Năsui şi-a exprimat determinarea de a facilita în continuare accesul investitorilor maghiari pe piaţa românească prin accelerarea debirocratizării şi asigurarea unui cadru legislativ predictibil, favorabil iniţiativelor antrenoprenoriale, fiind deschis la un dialog cu reprezentanții investitorilor în vederea identificării și apoi a rezolvării unor eventuale probleme birocratice/administrative ce îngreunează dezvoltarea afacerilor în țara noastră, mai arată Ministerul Economiei.

În context, cei doi demnitari au agreat să sprijine demersul început în vederea înființării unei camere de comerț bilaterale la Budapesta, prin transformarea organizației de afaceri româno-ungare existente, RoCham.

Cei doi oficiali au convenit continuarea dialogului cu ocazia Comisiei Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică, co-prezidată de cei doi miniștri, eveniment planificat în perioada 8-9 aprilie 2021, la Budapesta.

În anul 2019, schimburile comerciale bilaterale au ajuns la 9,4 miliarde euro, din care 3,32 miliarde euro exporturi româneşti şi 6,08 miliarde euro importuri din Ungaria.

În primele 11 luni ale anului 2020, schimburile bilaterale au scăzut cu 5,61% comparativ cu 2019, însumând 8.2 miliarde euro, din care 2.8 mld. euro exporturi românești (-7,69% comparativ cu aceeași perioadă în anul precedent) și 5.3 mld. euro importuri din Ungaria (-4.4% comparativ cu aceeași în anul precedent). Balanța comercială cu Ungaria a rămas deficitară, la -2.5 mld. euro.

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020