Update articol:

Ministrul Economiei solicită Secretariatului General al Guvernului să ceară urgent lămuriri cu privire la detaliile vânzării a 8% din deținerea statului la OMV Petrom

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a solicitat Secretariatului General al Guvernului (SGG) să ceară lămuriri suplimentare de la instanță cu privire la detaliile vânzării a 8% din deținerea statului la OMV Petrom, a declarat Virgil Popescu, ministrul de resort.

“SGG a fost parte în proces și am cerut să ceară lămurire instanţei. Sunt niște lucruri de bun-simț care trebuie lămurite ca să știm ce facem. Adică 8% din care capital, capitalul la privatizare sau care capital? Capitalul la privatizare diferă față de capitalul actual și mai sunt niște întrebări acolo pe care trebuie să le lămurească instanța. Una e să fie 8% de atunci și una e să fie 8% de acum… care salariați, la data privatizării sau cei de acum, la ce preț, pentru că din capitalul de atunci e un anume preț pe acțiune, dacă e cel de acum e alt preț pe acțiune”, a spus Popescu, citat de Mediafax.

Guvernul a fost obligat să pună în aplicare o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit căreia trebuie să vândă acțiuni ale OMV Petrom, până în limita de 8% din capitalul social, la același preț din momentul privatizării. Vânzarea pachetului de până în 8% era stabilită prin legea de privatizare a Petrom, însă statul român a amânat cât a putut acest moment, mai ales că a fost și un dosar DIICOT. Statul român ar trebui, practic, să renunțe la mare parte din pachetul de 20% pe care îl mai deține la Petrom.

Johan Meyer, managerul de fond al Fondului Proprietatea, care are o participație de 10% din Petrom, preciza la jumătatea anului că vânzarea a 8% din Petrom către angajați va dura ani de zile, în condițiile în care legislația este extrem de neclară.

 

În 2015, autorităţile au vrut să reia vânzarea acţiunilor Petrom către salariaţii companiei (8%), în condițiile în care subiectul  nu mai fusese  în atenţia Guvernului din 2008, după debutul celebrului dosar al privatizărilor strategice, care a culminat cu condamnarea la închisoare a fostului ministru al Economiei, Codruţ Şereş. El a iniţiat, pe vremea când conducea Ministerul Economiei, procedura de vânzare, iscând o dispută asupra metodei potrivite: direct către persoanele fizice îndreptăţite sau prin intermediul Asociaţiei Salariaţilor, conduse de celebrul Liviu Luca. -Conform Legii de privatizare a Petrom, vânzarea unui pachet de până la 8% din acţiuni către salariaţi va fi realizată la acelaşi preţ plătit de grupul OMV la momentul preluării pachetului majoritar al companiei, respectiv 0,0525 euro/titlu, dreptul de a achiziţiona acţiuni fiind deţinut de persoanele care la data de 26 august 2003 aveau calitatea de angajat al companiei. La acest preţ, salariaţii ar urma să plătească, în total, circa 235 milioane de euro, pentru întregul pachet.

Secretariatul General al Guvernului s-a ales cu foarte multe litigii, pentru că a întârziat vânzarea pachetului de maximum 8% din capitalul social al Petrom către salariaţi.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi liderul de sindicat Liviu Luca au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti la zece ani de închisoare în dosarul delapidării patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA.

Privatizarea Petrom a fost demarată de cabinetul Năstase în 2002 şi finalizată în 2004 printr-o tranzacție combinată de achiziție de acțiuni de la stat și o majorare de capital cu o valoare cumulate de 1,5 miliarde de euro, grupul OMV ajungând în final să dețină 51,01% din Petrom. Statul român reține o participație de 20,64% din Petrom.

 

BVB | Știri BVB

CEMACON SA (CEON) (21/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (21/01/2022)

Informare material AGOA din data de 25/28.02.2022

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (21/01/2022)

Incetare contract de munca ofiter de conformitate

BRK Dow Turbo Long 34750 (BKDOWTLD2) (21/01/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 21 si 25 Ianuarie 2022

AEROSTAR S.A. (ARS) (21/01/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014