Update articol:
Informaţia a fost publicată, ieri, în exclusivitate, de www.financialintelligence.ro

Actualizare: Ministrul Energiei a emis decizia exhaustivă pentru proiectul “Conducta Ţărmul Mării Negre – Podişor pentru preluarea gazului din Marea Neagră” (vezi declaraţii Niculae Bădălău şi Ion Sterian)

Sursa foto: transgaz.ro Sursa foto: transgaz.ro

Actualizare:  Transgaz a obținut dreptul de începere a lucrărilor la conducta care va prelua gazele din Marea Neagră și le va conecta la Sistemul Național de Transport Gaze, dar și la BRUA, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Informaţia a fost publicată, ieri, în  exclusivitate, de www.financialintelligence.ro.  

Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a declarat că proiectul acesta consolidează rolul strategic pe care compania îl are în sectorul infrastructurii energetice europene: “Având în vedere finalizarea conformă și completă a procesului de autorizare necesar pentru realizarea proiectului de interes comun, a procesului de consultare și participare a publicului precum și emiterea  Deciziei exhaustive, Transgaz în calitate de inițiator al Proiectului pentru construirea conductei care preia gazele din Marea Neagră a obținut astfel dreptul de începere efectivă a lucrărilor de construire a gazoductului. Astfel, compania își consolidează rolul și locul pe care-l are în sectorul infrastructurii energetice europene”.

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău a arătat că realizarea acestui proiect permite folosirea gazelor din off-shore pentru dezvoltarea economiei naționale și a comunităților locale, subliniind că dezvoltarea Sistemului Național de Transport Gaze Naturale reprezintă o prioritate a sa: “Este un pas foarte mare pe care-l facem pentru a valorifica pe plan intern gazele din Marea Neagră. Această conductă pe care Transgaz o va construi va permite să direcționăm gazele naturale pe care le vom exploata în perimetrele din off-shore atât către BRUA – deci la export, contribuind la securitatea energetică regională și europeană, cât și în Sistemul Național de Transport Gaze – adică pentru uz intern, permițând comunităților locale și agenților economici din țară să aibă acces la aceste resurse de gaz care sunt deosebit de importante. Am spus în repetate rânduri și cu orice prilej am avut la dispoziție, faptul că pentru mine, ca ministru, sunt importante două lucruri esențiale: să folosim resursele de gaze pentru a dezvolta economia românească și să le folosim pentru a dezvolta comunitățile românești. Proiectul acesta ne permite să realizăm și aceste lucruri. Sunt peste 40 de comune, din 3 județe, care vor fi tranzitate de această conductă care se va întinde peste 300 de kilometri”.

 Valoarea totală estimată a proiectului este de 360,4 milioane EURO, iar termenul estimat de finalizare este anul 2021.
………………

2 mai, ora 17.54 

Ministrul Energiei Anton Anton a emis, pe 25 aprilie 2019, o decizie exhaustivă pentru proiectul de interes comun “Conducta Ţărmul Mării Negre – Podişor pentru preluarea gazului din Marea Neagră” (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică).

Inițiatorul proiectului este SN Trangaz. Potrivit surselor noastre, costul total al proiectului se ridică la circa 300 milioane de euro.  

Traseul proiectului urmează direcţia generală de la sud-est spre vest, traversând judeţele Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu.

Proiectul cuprinde următoarele obiective de investiţii:

– Conductă de transport gaze naturale Ţărmul Mării Negre – Amzacea – lungime totală de 308,3 km;
– Staţie de primire-lansare godevil aflată la km 32,4 în zona comunei Amzacea;
– Nod tehnologic pentru Interconectare de Conducta de Tranzit T1;
– Nod tehnologic pentru Interconectare cu Sistemul Naţional de Transport in zona Vlaşin;
– Interconectare cu Staţia de Comprimare Gaze Podişor.

De-a lungul conductei se vor amplasa 20 de staţii de robinete de secţionare, precum şi 10 staţii de protecţie catodică situate în cadrul staţiilor de robinete de secţionare.

 

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (22/06/2021)

Hotarare CA - constituirea comitetelor consultative

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (22/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IAR SA Brasov (IARV) (22/06/2021)

Hotarari AGA O 21.06.2021

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut