Nu putem să discutăm despre o economie competitivă fără reţele modernizate, reziliente şi care ne asigură acomodarea mai multor puncte de consum, a declarat, marţi, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
“Am nevoie de argumente logice, avem nevoie să dăm la o parte orice fel de orgolii, să ne aşezăm la masă şi să găsim cea mai bună formulă pentru România. Pentru că eu cred că toţi cei care sunt astăzi aici au un obiectiv comun. Creşterea economică a oricărei ţări, nu doar a României, depinde de două variabile, ne spun cei mai mari economişti, după secole de studii: populaţia şi creşterea productivităţii demografice. Pentru creşterea productivităţii, sectorul energetic are un rol absolut esenţial. O spune Mario Draghi, o spunem cu toţii astăzi aici: nu putem să discutăm despre o economie competitivă fără reţele care sunt modernizate, reziliente şi care ne asigură acomodarea mai multor puncte de consum, mai multor consumatori. De fapt, o adaptare a sistemului energetic la noile realităţi. Cred că ne-am obişnuit cu toţii să contăm pe aceste sârme şi să luăm aceste reţele ca pe un dar, or ele necesită investiţii. Nu avem suficiente fonduri în acest moment, având în vedere restricţiile europene care nu mai permit finanţarea reţelelor de gaz din fonduri europene. Mai mult, în toate discuţiile cu instituţiile financiare internaţionale, Banca Mondială, toţi mi-au spus nu se poate. Şi atunci sigur că avem nişte tarife mai mari la Transgaz, iar Transgaz nu are ce să facă şi trebuie să susţină anumite investiţii”, a spus Burduja, potrivit Agerpres.
Acesta a adăugat că operatorii de distribuţie ar trebui să-şi promoveze mai mult sumele investite în proiecte, pentru ca populaţia să înţeleagă mai bine impactul fondurilor europene în economie.
“Şi distribuitorii au provocări la energie electrică. Eu mă bucur că am reuşit, în ultimii ani, iar primele contracte sunt de atunci cu Transelectrica, dacă nu mă înşel, cred că nouă contracte acum sunt zece şi ulterior şi cu distribuitorii. Deci, un total de 1,7 miliarde de euro, granturi şi proiecte care deja sunt o bună parte în execuţie. Unele dintre ele sunt finalizate şi dacă am o rugăminte către operatorii de distribuţie este să promoveze aceste rezultate, nu pentru minister, ci pentru ca românii să înţeleagă impactul fondurilor europene. Noi n-am fi putut face aceste lucruri şi văd că este o sumă-record”, a precizat ministrul de resort.
Financial Intelligence şi Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie – ACUE organizează, marţi, dezbaterea cu tema “Rolul sectorului energetic în dezvoltarea economiei”.