Update articol:

Ministrul Energiei Virgil Popescu, despre lucrãrile Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița: “Se face un nou pas în procesul țãrii noastre de a utiliza cât mai multã energie verde”

Ministrul Energiei Virgil Popescu a vizitat lucrãrile Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița, care va permite creșterea capacitãții de integrare a energiei regenerabile în zona de sud-vest a țãrii, potrivit unui comunicat al companiei.

Odatã cu trecerea la 400 kV a întregului Ax Banat, de la Porțile de Fier la Arad, în zona de sud-vest a țãrii vor putea fi instalate capacitãți de producție a energiei electrice din surse regenerabile de circa 1.000 MW, reprezentând în jur de 15 % din totalul producției la nivelul țãrii. În prezent, Transelectrica deruleazã lucrãri importante pe tronsonul de linie nou construitã între Porțile de Fier și Reșița, etapã esențialã pentru realizarea proiectului de trecere la 400 kV a întregului Ax Banat, care va închide și Inelul de 400 kV al României.

Ministrul Energiei Virgil Popescu alãturi de prefectul județului Mehedinți, Cristinel Pavel, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Cãtãlin Nițu, și de Corneliu – Bogdan Marcu, membru al Directoratului, au vizitat astãzi, 14 iunie, lucrãrile derulate pentru obiectivul LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița. La aceastã datã, stadiul de realizare a acestei investiții a Transelectrica este de aproximativ 60%. În cadrul vizitei de lucru, la care a participat și președintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a fost inclusã și Stația Electricã de Transformare 400/220/110 kV Porțile de Fier, principala cale de evacuare a energiei electrice produse în Hidrocentrala Porțile de Fier.

„Este o lucrare foarte importantã pentru dezvoltarea sistemului de transport a energiei electrice, pentru închiderea inelului din zona de sud – vest a Romaniei. O asemenea investiție este importantã pentru cã în urma finalizãrii acesteia vom putea instala capacitãți de producție a energiei electrice din surse regenerabile de circa 1.000 MW. Se face un nou pas în procesul țãrii noastre de a utiliza cât mai multã energie verde”, a declarat ministrul Energiei.

„La sfârșitul anului trecut, Transelectrica și-a propus un plan de dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport (RET) pentru urmãtorii 10 ani cu o valoare estimatã de circa 5 miliarde de lei. Una dintre direcțiile centrale de dezvoltare este creșterea capacitãții de integrare a energiei regenerabile, în condiții de siguranțã, și astfel atingerea țintelor naționale asumate la nivel european. În aceastã strategie, finalizarea Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița are un rol esențial, atât pentru securitatea energeticã a țãrii, cât și pentru economia localã”, a declarat Cãtãlin Nițu, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Parte a proiectului de închidere a Inelului de 400 kV al României în zona de vest, Linia Electricã Aerianã 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița face parte dintre obiectivele incluse pe lista proiectelor de interes comun la nivelul Comisiei Europene. Finalizarea și operaționalizarea acestui tronson va contribui semnificativ atât la integrarea energiei din surse regenerabile (pânã la 500 MW), la creșterea capacitãții de interconexiune cu țãrile vecine cu circa 300 MW, cât și la racordarea de consumatori noi care pot însuma o putere de circa 500 MW.

Linia Electricã Aerianã 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița este o investiție cu o valoare de peste 122 de milioane de lei, alcãtuitã din douã tronsoane: o construcție nouã cu 259 de stâlpi (tronsonul Porțile de Fier – Anina) și modernizarea unei linii existente de 142 de stâlpi (tronsonul Anina – Reșița). Lungimea totalã a liniei va fi de 117 kilometri. Aceastã investiție va avea un rol foarte important în atragerea de investiții în zona Banat, contribuind astfel la dezvoltarea zonei și la generarea de locuri de muncã.

Lucrãrile de construcție a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița sunt executate de Asocierea ELECTROMONTAJ S.A. BUCURESTI – ROMELECTRO S.A, cu subcontractanți: EMFOR MONTAJ SA, SC ELECTROMONTAJ SA Sibiu și SC ELECTROMONTAJ SA Cluj, cu aportul consultantului GOPA – International Energy Consultants GmbH ROENG T.E.C. Proiectarea liniei a fost realizată de ISPE – Institutul de Studii si Proiectari Energetice Bucuresti.

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/08/2021)

Rezultate exprimare optiune conform Hotararea nr. 3 AGEA 27.04.2021

TRANSILVANIA BROKER DE ASIGURARE (TBK) (03/08/2021)

Convocare AGAE_07/08 Septembrie 2021

TERAPLAST SA (TRP) (03/08/2021)

Hotarare CA din 02.08.2021

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (03/08/2021)

Conferinta telefonica investitori si analisti - S1 2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (03/08/2021)

Solutionare definitiva litigiu KJK Balkan Holding S.a.r.l