Update articol:

Ministrul Finanțelor: Am cerut clarificări de la Comisia Europeană privind aplicarea taxei de solidaritate; Nu am dubii – taxa de solidaritate va fi plătită inclusiv de către OMV Petrom

Adrian Câciu Adrian Câciu/ Sursa foto: Facebook

Ministerul Finanţelor a cerut clarificări de la Comisia Europeană privind aplicarea taxei de solidaritate, a declarat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, înainte de şedinţa de Guvern de astăzi, precizând că taxa de solidaritate va fi plătită inclusiv de către OMV Petrom.  Acesta a spus că nu au mai fost alte companii care să anunțe că nu vor plăti această taxă.

Adrian Câciu a explicat: „Fiind vorba de un regulament european care prevalează și legislației naționale, am cerut clarificarea de la autor. Astfel, pentru a nu mai fi neclarităţi în interpretarea şi a regulamentului şi a ordonanţei, am solicitat Comisiei Europene să facă o normă de interpretare pe acest articol, mai ales pe articolul 2 definiţii din regulament şi această solicitare am făcut-o în temeiul punctului 66 din preambul care spune că în cazul în care există neclarităţi în implementar pe ceea ce înseamnă contribuţia de solidaritate statele membre pot solicita Comisiei Europene o normă de interpretare. Dacă este nevoie de o îmbunătățire a cadrului național, pe principiul regulamentului, va fi o astfel de îmbunătățire. În câteva zile eu cred că se va primi și răspunsul de la Comisie. Până la urmă și Comisia este pusă într-o situație de dinamică și de adaptare și atunci când se redactează actele normative la nivel de Parlament sau de Comisie comportă necesitatea de clarificare.  (…) Ordonanța nu s-a referit la o companie, s-a referit la tot sectorul. OMV Petrom a exprimat o opinie, este opinia lor. Orice legislație poate comporta interpretări diferite. Tocmai de aceea cred că datoria noastră ca Guvern este să introducem cât mai clar normele și să scriem articolele cât mai clar și să avem în spate ranforsarea de către Comisia Europeană. Din perspectiva principiului fiscal, se merge pe principiul declarării și plății impozitului. Nu am dubii că această contribuție nu va fi plătită inclusiv de OMV Petrom această companie”.

Potrivit lui Câciu, Guvernul a implementat contribuţia de solidaritate, preluând tot ceea ce scrie în regulament, “inclusiv elementele care văd că trezesc o serie de elemente de interpretare, respectiv acea referire la cel puţin 75% din cifra de afaceri pe anumite sectoare. Scopul este următorul: cei care au făcut profituri şi venituri excepţionale din sectorul energetic vor plăti solidar pentru a compensa creşterea costului vieţii, atât pentru cetăţeni, dar şi creşterea costului şi pentru companii şi este o chestiune pe care a recunoscut-o şi Europa. România a făcut aceşti paşi încă din ianuarie 2022”.

El a explicat şi de ce această clarificare nu a fost realizată mai devreme:  “Înainte de a se aproba ordonanţa, consultările cu Comisia s-au referit la complementaritatea acţiunilor Guvernului în sensul în care ceea ce s-a stabilit deja să nu fie exclus dacă introduci noua contribuţie de solidaritate pentru că vizează până la urmă şi tipuri de venituri diferite. Unele sunt venituri excedentare şi avem contribuţia la fondul de tranziţie energetică şi altele sunt supraimpozitări ale profitului din care se deduc anumite cheltuieli. Şi răspunsul Comisiei a fost că ele sunt complementare şi pot funcţiona împreună”.

 

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023