Video si DOCUMENT

Ministrul Finanțelor anunță măsurile fiscale pregătite de Guvern – taxa “pe lăcomie” pentru bănci și plafonarea prețului la gaze (vezi document tot proiectul de OUG )

Declaraţii de presă susţinute de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici

تم النشر بواسطة ‏‎Guvernul României‎‏ في الثلاثاء، ١٨ ديسمبر ٢٠١٨
*Comisionul pentru administratorii fondurilor de pe Pilonul II scade la 1%

Un proiect de ordonanță de urgență, care va adoptată până la finalul anului acesta, cuprinde o serie de modificări fiscale.

Potrivit Ministrului Finanțelor, în primul rând sunt o serie de instrumente financiare. Primul dintre dintre instrumente este fondul de dezvoltare și investiții, de 10 miliarde de euro, conform stirileprotv.ro

Vezi mai jos Proiect OUG privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene – publicat în data de 18.12.2018

proiectOUGmasuri2019_18122018 (1)

 

Un alt instrument este cel legat de finanțare a contractelor de parteneriat public-privat.
Un alt subiect ar fi cel legat de ce s-a discutat, referitor la asigurarea pensiilor și salariilor. La partea de pensii, prevederile din OUG: de la 1 septembrie punctul de pensie se majorează cu 15%, suma va fi 1.265 lei.

Conform lui Teodorovici, fondurile de pensii de pe Pilonul II – vor putea investi în proiecte în parteneriat public privat. De asemenea, comisionul de administrare scade la 1%, de la 2,5%, iar comisionul lunar de  0,05%  din active se modifică în funcție de performanță. Un alt aspect important, o persoană se poate retrage, dar nu mai devreme de 5 ani. Activele respective se transferă cu un comision de retragere de 2%.

Legat de zona bancară, introducem o taxă pe lăcomie, a arătat Teodorovici: “În România expunerea pe titluri de stat a băncilor este a doua cea mai mare din Europa. Băncile preferă să se îndrepte spre stat, în loc să finanțeze economia reală. De asemenea, știm foarte bine nivelul creditelor neperformante, care sunt deductibile, care apoi se vând în grup”.

Taxa pe activele băncilor – numită taxă pe lăcomie – se va aplica dacă ratele medii Robor la 3 și 6 luni depășesc 1,5% – 2%. Ea va fi 0,4% dacă media trimestrială Robor crește între 1,7 și 2,5%, 0,6% dacă este între 2,5 și 3 puncte procentuale, 0,9% dacă este între 3 și 3,5 pp.  Impatul acestei măsuri poate fi undeva la 3 miliarde de lei sau zero, în funcție de lăcomia băncilor, conform lui Teodorovici.

Conform ministrului, OUG mai prevede stabilirea unui plafon la gaze naturale: “Din păcate comportamentul unor companii arată un dispreț față de ce înseamnă economia din România. Asa că se propune o limitare de 68 de lei megawatt/oră pentru trei ani de zile. (…). Se majorează taxele aferente ANRE și ANCOM la 3%”. 

Unii analiști spun că creșterea taxei la ANRE și ANCOM reprezintă o formă mascată de impozit pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom.

DOCUMENTUL PREZENTAT DE FINANȚE: 

Masur-Fiscale_final_02

 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020