Update articol:

Ministrul francez de finanţe spune că Eurogrupul a ajuns la un acord de 240 de miliarde de euro

Bruno Le Maire Bruno Le Maire

Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a declarat vineri că miniștrii finanțelor din zona euro au ajuns la un acord asupra unei linii de trezorerie de 240 de miliarde de euro pentru a sprijini țările lovite de pandemia coronavirusului, potrivit Reuters.

Linia de credit a mecanismului european de stabilitate va fi, prin urmare, funcțională la 1 iunie, a punctat Le Maire.

Mai devreme, doi oficiali europeni au spus că miniștrii finanțelor au convenit astăzi  să ofere linii de credit ieftine, care pot fi exploatate până la sfârșitul anului 2022 de țările care se luptă în urma pandemiei.

 

Miniştrii de Finanţe din zona euro au ajuns vineri la un acord privind acordarea de linii de credit ieftine care pot fi accesate până la finalul lui 2022 de ţările afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19), au declarat, pentru Reuters, surse din UE care au dorit să-şi păstreze anonimatul. “Toţi au fost de acord. Programul poate fi folosit până la finalul lui 2022”, susţin sursele.

Împrumuturile vor fi acordate prin Mecanismul European de Stabilitate (ESM – fondul de salvare al zonei euro) şi vor avea scadenţa la zece ani, precizează sursele.

Spriijnul oferit guvernelor în contextul pandemiei de coronavirus este principalul subiect pe agenda videoconferinţei Eurogrupului, alături de cele mai recente prognoze ale Comisiei Europene.

Discuţiile de vineri ale miniştrilor de Finanţe din zona euro vin la o zi după ce Executivul comunitar a dat publicităţii previziunile sale de primăvară, conform cărora economia UE va cunoaşte în acest an o recesiune de proporţii istorice.

ESM dispune de o putere de peste 400 miliarde de euro şi are drept sarcină principală salvarea ţărilor care şi-au pierdut capacitatea de a se împrumuta de pe pieţe, ceea ce nu este cazul în prezent. Însă, Mecanismul European de Stabilitate poate oferi de asemenea ţărilor care solicită o garanţie de împrumut, adică o sumă importantă care în principiu nu va fi utilizată, dar care trimite un semnal pentru a linişti pieţele.

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2021)

Structura actionariat la data de 30.11.2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/12/2021)

Decizia Consiliului de Administratie cu privire la majorarea capitalului social

ELECTROARGES SA (ELGS) (06/12/2021)

Notificari Alfred Karcher SE & Co. KG

TERAPLAST SA (TRP) (06/12/2021)

Decizia CA privind demararea programului de rascumparare actiuni proprii

CEMACON SA (CEON) (06/12/2021)

Schimbare in Managementul societatii