Update articol:

Ministrul german de Finanţe avertizează asupra efectelor unei distanţări rapide de China

Christian Lindner - Foto Twitter

Germania trebuie să-şi reducă gradual dependenţa de China, deoarece distanţarea de piaţa chineză va duce la pierderi de locuri de muncă în cea mai mare economie europeană, a afirmat duminică ministrul de Finanţe, Christian Lindner, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Din 2016, China este principalul partener comercial al Germaniei.

Autorităţile de la Berlin lucrează la o nouă strategie privind China, care prevede o abordare mai sobră a relaţiilor, şi care are ca obiectiv reducerea dependenţei de statul asiatic.

“Distanţarea economiei noastre de piaţa chineză nu va fi în interesul pieţei forţei de muncă din Germania”, a declarat Lindner într-un interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag. Gradual, mai multe regiuni şi pieţe vor deveni mai importante pentru afacerile germane în următorii ani şi ţi următoarele decenii, a adăugat oficialul.

“Pentru atingerea acestui obiectiv, trebuie îmbunătăţite condiţiile politice”, a atras atenţia ministrul german de Finanţe.

În noiembrie, cancelarul german Olaf Scholz a devenit primul lider din G7 (principalele ţări industrializate din lume) care a vizitat China, de la debutul pandemiei de COVID-19. În timpul vizitei el s-a plâns de accesul la piaţa din China. Cancelarul a declarat atunci că a încercat să asigure condiţii de concurenţă echitabile pentru companiile din Europa.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, care le-a arătat oficialilor germani că economia este prea dependentă de energia rusă, a determinat o reevaluare a relaţiilor cu Beijingul, cu care firmele germane au relaţii apropiate, în special în domeniul producţiei.

Patru companii germane – Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen şi BASF – erau responsabile pentru o treime din toate investiţiile europene în China în 2018-2021, conform unui studiu realizat de firma de cercetare Rhodium Group.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023