Update articol:

Ministrul interimar al energiei din Bulgaria vrea să demită conducerea operatorului de stat „Bulgartransgaz” (Novinite)

Ministrul energiei, Andrei Zhivkov, a cerut holdingului bulgar de energie (BEH) să demită  conducerea Bulgartransgaz, după ce o anchetă a Comisiei de reglementare a energiei și apei (EWRC) a confirmat concluziile Ministerului Energiei cu privire la gestionarea ineficientă a companiei de transport a gazelor naturale, potrivit Novinite.

Săptămâna trecută, EWRC a dezvăluit un raport în care se spune că Bulgartransgaz nu a reușit să obțină aprobarea provizorie pentru acordurile privind construirea și finanțarea unei extinderi a gazoductului TurkStream prin Bulgaria, cunoscută în această țară drept Balkan Stream.

Verificarea EWRC, comandată la o zi după alegerile parlamentare din 4 aprilie, arată că Bulgartransgaz nu a cerut niciodată autorității de reglementare să aprobe acordurile cu consorțiul saudit Arkad și firma bulgaro-germană Ferrostaal Balkangaz privind construcția conductei și acordurile privind împrumuturile bancare care au fost utilizate pentru a achita plăţile  către cele două companii.

Toate acestea sunt contrare Ordonanței privind acordarea de licențe pentru activitățile din sectorul energetic, a concluzionat EWRC, potrivit Novinite.

Bulgartransgaz a susținut că aceste operațiuni îi vor permite să economisească dobânzi prin efectuarea de plăți în avans în temeiul contractelor cu Arkad și Ferrostaal.

Acordurile de împrumut semnate de Bulgartransgaz au crescut datoria companiei de la 4 milioane BGN la începutul anului 2019 la peste 2,6 miliarde BGN în prezent, a declarat Ministerul Energiei. Aceste acorduri ar fi trebuit aprobate de EWRC, dar Bulgartransgaz nu a notificat autoritatea de reglementare cu privire la acestea.

Concluziile EWRC au confirmat dovezile furnizate de Ministerul Energiei la scurt timp după începerea mandatului guvernului interimar în luna mai. O analiză a situației financiare a companiilor de energie deținute de stat pe atunci a constatat că datoriile Bulgartransgaz au crescut dramatic din cauza programului de investiții pe scară largă al companiei.

Ulterior, Holdingul Bulgar al Energiei (BEH) a declarat că așteaptă o confirmare scrisă a cererii ministrului Energiei de a demite conducerea Bulgartransgaz. Aceasta va fi luată în considerare de către Consiliul de administrație al BEH.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (27/09/2022)

Notificare - detineri > 5%

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Nuclearelectrica SA si Nova Power & Gas SRL lanseaza RoPower Nuclear SA

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (27/09/2022)

Grupul Purcari achizitioneaza pachetul majoritar intr-o Crama din Bulgaria

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Numire administratori provizorii