Update articol:

Ministrul Mediului, Costel Alexe: În această perioadă rezonez cu preocuparea populaţiei privind soarta pădurilor din România; niciun tren cu material lemnos, cu bușteni, nu a fost exportat spre țări din Europa (video) 

Sursa foto: facebook.com/Costel.Alexe

În această perioadă rezonez cu preocuparea populaţiei privind soarta pădurilor din România, a declarat, acum câteva minute, ministrul Mediului, Costel Alexe, adăugând: “Înţeleg emoţia pe care românii o trăiesc când văd transporturi de material lemnos, de buşteni, care circulă pe drumurile publice, pe calea ferată, când privesc materialele acestea video sau citesc postări şi articole de presă mai mult sau mai puţin fundamentate”.     

Conferință de presă susținută de Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Conferință de presă susținută de Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, la sediul Ministerului.

Publicată de Ministerul Mediului – România pe Marţi, 14 aprilie 2020

 

Potrivit lui Costel Alexe, jurnaliștii au amplificat subiectul tăierilor de păduri din România: “Pe tema exploatărilor forestiere este fake news. Zilnic este lansată și alimentată o avalansă de mesaje toxice pe rețelele sociale. Au un singur scop: să inducă o catastrofă ecologică din pădurile românești. (…) Este un asalt de afirmații  micioase împachetate în adevaăr. Am ajuns la o stare de dezinformare națională. Sub nicio formă nu este vorba de acțiuni iresponsabile din partea statului care să ducă la subminarea României.

Am ajuns ca orice camion cu material lemnos să fie considerat ilegal, fără nici cea mai mica dovadă că acolo se zice că s-a produs ilegalitate, fără vreo confirmare de la autorități”.  

Potrivit lui Costel Alexe, citat de stiripesurse.ro, în anul 2020 niciun tren sau camion cu bușteni nu a plecat din România: “Tot ceea ce ați văzut pe rețelele de socializare în ultima lună sunt doar manipulări. Vreau să vă spun foarte clar: niciun tren cu material lemnos, cu bușteni, nu a fost exportat spre țări din Europa  sau din alte părţi. Ministerul Transporturilor ne informează că în 2020 niciun tren cu buştean nu a fost exportat din ţara noastră către vreo altă ţară din Europa, nici pe calea ferată şi nici în punctele de descărcare de la Giurgiu, Galaţi sau Constanţa”.

Ministrul Mediului a mai spus  că sunt foarte mulți politicieni care au luat cuvântul în această perioadă, vorbind public despre păduri, lansând petiții online: “Pe politicieni nu-i pot bănui de necunoașterea legii, pentru că asta în mod normal ar trebui să le fie obiectul muncii. Dar când promovezi astfel de imagini poți fi acuzat de cinism, de ticăloșie, de demagogie, încercând doar să exploatezi politic o emoție a întregii societăți, care ani la rând a văzut că managementul resursei forestiere în România nu a fost valorificată eficient”.
 
 
 

Ministrul Mediului a afirmat că România a fost afectată de fenomenul doborâturilor naturale de păduri, la fel ca şi alte ţări europene.

“Au fost înfăţişate în această perioadă o grămadă de imagini cu păduri tăiate, păduri doborâte, care evident au fost considerate că sunt tăieri ilegale. S-au verificat toate aceste informaţii aruncate în spaţiul public. Din păcate, şi în România, ca şi în alte state europene, avem acest fenomen al doborâturilor, şi acest fenomen s-a demonstrat în aceste imagini cu păduri doborâte lângă lac. (…) Imagini cu depozite ale unor operatori economici din întreaga ţară sau cu trenuri de buşteni fac ravagii pe Internet, în condiţiile în care, potrivit informaţiilor pe care le avem la Ministerul Mediului, informaţiilor primite de la Ministerul Transporturilor, informaţiilor publice pe care le avem de la Institutul Naţional de Statistică, în acest an, în România au intrat mii şi mii de vagoane cu buştean care să fie valorificat aici şi evident exportat în alte ţări din Europa. Conform datelor oficiale de la INS, în ultimii ani, România este un importator net de material lemnos”, a explicat Alexe, potrivit Agerpres.

Acesta a apreciat că locurile de muncă ale unui număr de 170.000 de români care lucrează în industria mobilei depind de exploatarea legală a pădurilor.

“În România se pot exploata legal astăzi în jur de 18 milioane de metri cubi (anual, n.r.). Aşa spune INS şi aşa spun datele pe care le avem la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. În calitatea noastră de autoritate centrală de Mediu suntem obligaţi să acţionăm pentru respectarea prevederilor Codului Silvic, să sprijinim exploatarea şi industria mobilei, pentru că astăzi avem în acest sector 170.000 de români, care îşi întreţin familiile din această industrie forestieră”, a adăugat şeful de la Mediu. 

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2021)

Structura actionariat la data de 30.11.2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/12/2021)

Decizia Consiliului de Administratie cu privire la majorarea capitalului social

ELECTROARGES SA (ELGS) (06/12/2021)

Notificari Alfred Karcher SE & Co. KG

TERAPLAST SA (TRP) (06/12/2021)

Decizia CA privind demararea programului de rascumparare actiuni proprii

CEMACON SA (CEON) (06/12/2021)

Schimbare in Managementul societatii