Update articol:

Ministrul ungar de finanţe: Sectorul bancar va contribui cu o taxă unică pentru apărare împotriva epidemiei

Mihály Varga - foto Facebook Mihály Varga - foto Facebook
  • András Becsei, preşedintele Uniunii Bancare Ungare, a declarat că sectorul bancar este solidar cu întreaga societate, iar pe lângă cele 100 de miliarde de forinţi (282,16 de milioane euro) anual plătite sub forma impozitelor, vor achita şi această sarcină
    temporară

 

O taxă unică va fi percepută pentru sectorul financiar, cota de impozit va fi de 0,19% şi va fi aplicată bazei de impozitare ce depăşeşte 50 de miliarde forinţi (140,83 milioane euro), potrivit MTI. Această sumă, în total 55 miliarde de forinţi (154,91 milioane de euro), va intra în bugetul de stat şi urmează a fi plătită în trei rate egale, a anunţat, joi, ministrul ungar al Finanţelor, Mihály Varga, în cadrul unei conferinţe de presă, la Budapesta. Ministrul de finanţe a subliniat că sistemul bancar din Ungaria este solid şi stabil, iar anul 2019 a fost unul dintre cei mai de succes ani pentru instituţiile financiare care operează în Ungaria. Această măsură este o bază potrivită pentru ca şi sectorul bancar să preia o parte din sarcinile extraordinare apărute în situaţia actuală de criză, scrie MTI.

Obligaţia va trebui să fie îndeplinită de instituţiile financiare printr-o declaraţie separată şi plătită până la datele de 10 iunie, 10 septembrie, respectiv 10 decembrie.

Mihály Varga a subliniat că, în următorii cinci ani, sistemul bancar va primi înapoi eşalonat, în părţi egale, această sumă din impozitul bancar, deci este vorba de o taxă unică de impozit plătită în avans.

Ministrul ungar al Finanţelor a amintit că, în bugetul revizuit din acest an, ca o primă măsură, guvernul a instituit un fond de protecţie împotriva epidemiei în valoare de 633 de miliarde de forinţi (1,86 miliarde de euro), care reprezintă resursele necesare pentru apărare, conform MTI . Acest fond acoperă, printre altele, şi sumele necesare achiziţionării de echipamente de protecţie, precum şi suplimentul salarial de 500.000 de forinţi (peste 1400 de euro) pentru personalul din domeniul sănătăţii.

Acesta este un credit care, în caz de nevoie, poate fi depăşit, guvernul asigură suma necesară pentru îngrijirea pacienţilor şi combaterea epidemiei, a subliniat politicianul.

Pentru ca suma să fie disponibilă în permanenţă, trebuie alocate resurse stabile, sigure şi echitabile pentru fondul de apărare. În consecinţă, fondul constă, printre altele, din: rezervele existente, 50% din subvenţia partidelor, taxa pe lanţurile multinaţionale şi contribuţiile instituţiilor financiare, a precizat Mihály Varga.

Au fost finalizate modificările legislative necesare pentru îndeplinirea obligaţiei sectorului bancar. Mihály Varga a mulţumit pentru atitudinea constructivă a sectorului bancar, care, potrivit spuselor sale, arată că se poate conta pe instituţiile financiare ungare nu doar în anii cu performanţe ridicate, ci şi atunci când
este necesară cooperarea, conform MTI.

András Becsei, preşedintele Uniunii Bancare Ungare, a declarat că sectorul bancar este solidar cu întreaga societate, iar pe lângă cele 100 de miliarde de forinţi (282,16 de milioane euro) anual plătite sub forma impozitelor, vor achita şi această sarcină
temporară, potrivit MTI.

Sectorul bancar din Ungaria poate funcţiona în continuare stabil, chiar şi în aceste condiţii, ceea ce este deosebit de important, deoarece, în câteva luni, instituţiile financiare vor avea o sarcină semnificativă în stimularea economiei, a subliniat
acesta.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera