Update articol:

Mioara Popescu şi Cristian Agalopol sunt noii membri ai Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor

Mioara Popescu şi Cristian Agalopol sunt noii membri ai Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), durata mandatului fiind de trei ani, informează ARB.

“Adunarea Generală a Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) reunită în şedinţă astăzi, 21 septembrie 2020, a votat noua componenţă a Consiliului Director ca urmare a completării celor două posturi vacante de membru. Conducerea Consiliului Director al ARB este asigurată de Sergiu Oprescu, Preşedinte al Consiliului Director, Luminiţa Runcan, Vicepreşedinte, Francois Bloch, Mihaela Bitu şi Dan Sandu aleşi în calitate de membri, la care se adaugă începând de astăzi Mioara Popescu şi Cristian Agalopol. Consiliul Director este organul deliberativ şi decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani. Radu Graţian Gheţea ocupă funcţia de Preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor. Conducerea executivă este asigurată de Preşedintele Executiv, Florin Dănescu”, se arată într-un comunicat al ARB.

Potrivit documentului, sectorul bancar românesc a intrat pregătit în criza de sănătate determinată de pandemia COVID-19, indicatorii de solvabilitate şi lichiditate înregistrând valori superioare mediilor europene. Aproximativ 22% dintre creditele în derulare acordate populaţiei au beneficiat de suspendarea obligaţiilor de plată lunare, iar pe zona corporate procentul este de 28%.

“Sectorul bancar românesc a intrat pregătit în această criză de sănătate determinată de pandemia COVID-19, indicatorii de solvabilitate şi lichiditate înregistrând valori superioare mediilor europene. Lichiditatea imediată era de 43,8%, la finele anului 2019, în timp ce indicatorul de solvabilitate atingea 22%. La finele primelor şase luni din anul 2020, solvabilitatea sistemului bancar era în creştere, până la 22,76%, mai mult decât dublu faţă de nivelul minim necesar. Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante s-a majorat la 60,6%, la sfârşitul anului trecut, înregistrând valori semnificativ superioare mediei europene (44,6%), în timp ce rata creditelor neperformante tinde spre media europeană”, se precizează în comunicat.

Reprezentanţii băncilor subliniază că responsabilitatea în alocarea resurselor va fi definitorie în evoluţia sistemului bancar şi a economiei României în perioada post criză de sănătate. “Aceste măsuri au rolul de a conserva capacitatea băncilor, în calitatea lor de Infrastructură Critică Naţională, de a rămâne solid capitalizate şi cu indicatori de lichiditate în acord cu reglementările naţionale şi internaţionale pentru a evita afectarea stabilităţii financiare”, se mai arată în document.

Asociaţia Română a Băncilor concentrează întreaga piaţă bancară din România şi s-a extins prin includerea a nouă membri afiliaţi, companii non-bancare. ARB are o tradiţie de aproape trei decenii şi este membră a Federaţiei Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăţilor, a Federaţiei Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European şi a 26 de organisme naţionale lucrative privind dezvoltarea şi perfecţionarea cadrului economic. Pentru aceasta, comunitatea bancară pune la dispoziţie peste 800 de specialişti care participă la cele 24 de comisii tehnice.

BVB | Știri BVB

SIMTEL TEAM (SMTL) (13/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AQUILA PART PROD COM (AQ) (13/12/2024)

Convocare AGA O & E 21/22.01.2025 Achizitie Kitax

Sphera Franchise Group (SFG) (13/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014