INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE

Mircea Ursache, ASF: “Unii membri din conducerea ASF vin ca la muzeu” (video)

  • Mircea Ursache crede că vom avea o veste bună cu privire la promovarea la statutul de piață emergentă
  • ”Am o vârstă onorabilă care m-ar îndreptăți să mă și pensionez. Însă așa cum mă simt, e puțin probabil”, a spus Mircea Ursache
  • Am intervenit ferm acolo unde am văzut că deciziile se bazează pe subiectivism, că nu au la bază o analiză responsabilă”

 

Unii membri din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) vin ca la muzeu, pentru că se abțin de la vot la foarte multe subiecte dezbătute, ne-a spus Mircea Ursache, vicepreședinte al ASF, în cadrul unui interviu video.

Domnul Ursache a făcut declarații despre mandatul său de cinci ani la conducerea ASF, care se încheie la începutul lunii noiembrie.

Mircea Ursache a vorbit, cu sinceritate, despre disensiunile care au existat în cadrul Consiliului ASF, despre decizii luate pe baza subiectivismului, și a transmis că cei din conducerea instituției trebuie să fie specialiști în domeniile supravegheate.

Vicepreședintele ASF s-a arătat optimist cu privire la anunțul FTSE de miercuri legat de promovarea BVB la statutul de piață emergentă.

Citește, mai jos, pricipalele declarații din interviu:

”Am o vârstă onorabilă care m-ar îndreptăți să mă și pensionez. Însă așa cum mă simt, e puțin probabil. Am o forță de muncă surprinzătoare, o stare de sănătate foarte bună, un prestigiu, o marcă în piață și cred că cei care sunt decidenți vor aprecia ce voi face eu în continuare. Dacă nu, sigur că eu îmi găsesc un loc în piață oricând”.

***

”Piața de capital e domeniul care a suferit cele mai mari transformări, din punct de vedere legislativ, în acești ultimi cinci ani”.

***

”Încă avem restanțe față de un program pe care l-am gândit acum cinci ani – soluționarea secțiunii I a Depozitarului Central, Contrapartea Centrală, legea fondurilor de investiții alternative. Toate aceste restanțe nu au termene foarte îndepărtate”.

***

”În cei cinci ani, au existat și momente mai puțin productive pe piețele financiare, preponderent în asigurări”.

***

”Mi-a plăcut (n.n. la ASF), pentru că discuțiile mele cu piața au fost foarte deschise. Nu vă imaginați că a fost ușor. Dacă citeai reacțiile din mediul online la declarațiile mele, ai fi văzut că nu erau numai mângâieri. Pe de altă parte, nici în activitatea de la Consiliu nu au existat relații de ”dragoste”. Numeroase subiecte de pe ordinea de zi au fost controversate. Am intervenit ferm acolo unde am văzut că deciziile se bazează pe subiectivism, că nu au la bază o analiză responsabilă”.

***

”Preocuparea unora de a-și arăta mușchii și de a crea o teamă în piață a fost de rău augur”.

***

”De multe ori, lipsa de profesionalism a unora, și nu mă refer numai la membri ai Consiliului, ci și la lucrători din sistem care au promovat astfel de note, în care doza de subiectivism cântărea mai mult decât analiza legislativă, au dus la o teamă în piață”.

***

Orice om, care este trimis să diriguie activitatea unei instituții, inclusiv ASF, nu poate să vină la ASF ca într-un muzeu și să privească și să se abțină la decizii. Parlementul te-a trimis ca să iei decizii.

 ***

”În Consiliul ASF, oamenii trebuie să fie profesioniști”.

 ***

”Prezența noastră în organismele decidente ale pieței de capital (nn. Europene), ultimele evaluări, interesul sectorului privat pentru listări (…), mă fac să cred că vom avea o veste bună (n.n. cu privire la promovarea la statutul de piață emergentă) ”.

 ***

Problemele de manipulare și de abuz de piață sunt investigate de noi, iar concluziile noastre se transmit către DIICOT.

*** 

”În cazul ASF, în acești cinci ani, orice informație pe care am avut-o în urma protocoalelor cu multe entități ale statului, a intrat în analiza ASF. Nu ele (n.n. instituțiile colaboaratoare) au reprezentat factorul decident”.

 *** 

”Nu cred că ASF mai poate fi catalogat ca o cloacă sau ca locul în care erau rudele multor oameni politici (…). Cred că ASF poate să continue procesul (nn. de reformă a posturilor)”.

 

BVBStiri BVB

STK EMERGENT (STK) (05/03/2021)

VAN la data 26.02.2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (05/03/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 29(30).03.2021

ERSTE GROUP TURBO SHORT 0.10/29.50/29 (EBEBSTS49) (05/03/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 08 si 09 Martie 2021

RETRASIB SA (RTRA) (05/03/2021)

Modificare calendar financiar 2021