Update articol:

Moldova: Comunitatea Energetică Europeană salută acordul încheiat între Energocom și Centrala Denstrovsk (MGRES); Andrei Spânu: Cedarea întregului volum de gaze Transnistriei a fost o decizie complicată, dar rațională

Viceprim-ministru Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Comunitatea Energetică Europeană salută acordul încheiat între Energocom, furnizorul public de energie electrică al Republicii Moldova, și Centrala Denstrovsk (MGRES), privind furnizarea de energie electrică pentru luna decembrie și, eventual, pentru o perioadă mai îndelungată.

Furnizorul moldovenesc de gaze Moldovagaz va furniza gaz către MGRES pentru producerea de energie electrică. În aceste vremuri grele de iarnă, acordul  va permite clienților din Moldova să aibă acces la energie electrică la prețuri accesibile, se arată într-un comunicat al instituției.

Comunitatea Energetică Europeană salută, de asemenea, eforturile Guvernului moldovean de a-și diversifica aprovizionarea cu energie și de a reforma piața energetică în ultimele luni. Reformele ulterioare în conformitate cu normele Comunității Energiei și integrarea în sistemul și piețele europene trebuie să rămână o prioritate și în viitor, se mai arată în comunicat.

Comunitatea Energetică Europeană  mai spune că măsurile de accelerare a reformei pieței de energie electrică și de integrare a Moldovei cu Ucraina și România ar trebui să urmeze planul de acțiune pentru reforma pieței de energie electrică, care a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova la cel de-al doilea Dialog energetic la nivel înalt UE – Moldova la 30 iunie 2022. Planul prezintă activități cheie care ar trebui întreprinse de părțile interesate relevante: certificarea operatorului de sistem de transport, implementarea alocării comune a capacității pe interconexiunile cu Ucraina și România și implementarea REMIT. Comunitatea Energetică Europeană spune că sprijină Moldova pe toate căile prin asistență tehnică și prin Schema de Salvare Energetică a Moldovei recent înființată.

Ieri, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a venit cu explicații după ce sâmbătă Chișinăul a decis să cedeze Transnistriei întregul volum de gaz rusesc pe care îl primește Moldova.

Oficialul de la Chișinău a spus că decizia de a ceda tot gazul Transnistriei a fost una „complicată, dar rațională”, dar că își asumă toate costurile politice ale acestei decizii. „Acum contează ca cetățenii să aibă energie electrică și căldură. (…) Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu s-a încheiat. Criza energetică riscă să devină și mai acută. Iarna este abia la început. Suntem responsabili de soarta a milioane de oameni și avem datoria să asigurăm toți cetățenii cu lumină și căldură la prețuri cât mai mici”, a menționat Spânu în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Deutsche Welle.

După negocierile care au avut loc vineri la Chișinău cu oficialii regimului separatist de la Tiraspol, Chișinăul a acceptat sâmbătă să cedeze Transnistriei toate cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi pe care le livrează Gazprom Republicii Moldova, în schimbul asigurării de către Centrala de la Cuciurgan, gestionată de regimul separatist de la Tiraspol, a 100% din necesarul de energie electrică al malului drept al Nistrului (Chișinăul) la prețul de 73 USD/MW. Asta deși actuala guvernare a votat recent o lege prin care a introdus obligativitatea a cel puțin doi furnizori. După ce a cedat gazul rusesc Tiraspolului, Chișinăul consumă gaz din stocuri, achiziționat vara și toamna la prețuri mult mai mari decât prețul oferit acum de Rusia, mai scrie Deutsche Welle.

 

BVB | Știri BVB

SIMTEL TEAM (SMTL) (13/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AQUILA PART PROD COM (AQ) (13/12/2024)

Convocare AGA O & E 21/22.01.2025 Achizitie Kitax

Sphera Franchise Group (SFG) (13/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014