Update articol:
INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE

Monica Ivan, BRK Financial Group: Avem discuții cu mai mulți potențiali emitenți pentru listare, atât pentru acțiuni, cât și pentru obligațiuni

* “Promovarea la statutul de piață emergentă va aduce avantaje României, care ne vor poziționa în vizorul investitorilor de tip fonduri, ce gestionează sume semnificative, de ordinul sutelor de miliarde de euro”
*”Sfătuim investitorii să nu acționeze induși de panică”
*”În perioada crizei sanitare, am constatat o creștere a numărului de clienți și, de asemenea, conturi inactive care au fost reactivate
* “Odată pornită contrapartea centrală românească, ar trebui să vedem  o creștere a lichidității și o paletă mult mai largă de instrumente”

BRK Financial Group (BRK) are discuții cu mai mulți potențiali emitenți pentru listare, atât pentru acțiuni, cât și pentru obligațiuni, ne-a spus Monica Ivan, directorul general al BRK, în cadrul unui interviu.

În opinia sa, promovarea Bursei de Valori  București la statutul de piață emergentă va aduce avantaje României, care ne vor poziționa în vizorul investitorilor de tip fonduri, ce gestionează sume semnificative, de ordinul sutelor de miliarde de euro.

*** 

Sunteți cel mai profitabil intermediar autohton pe 2019. De unde provine profitabilitatea?

Monica Ivan: Da, așa este, suntem cel mai profitabil broker autohnon în anul 2019 care a fost unul aparte,  în care am făcut exit pentru una din subsidiarele noastre, concentrându-ne investițiile în acord cu strategia aprobată de acționari. Accentul pentru conformitate a fost vizibil și, în continuare, lucrăm la îmbunătățirea standardelor.

Cum au evoluat numărul clienților și sumele tranzacționate de aceștia?

Monica Ivan: Vedem din ce în ce mai mulți tineri care își deschid conturi de tranzacționare, ceea ce ne face să credem că demersurile privind nivelul de creștere a educației financiare încep să-și arate rezultatele.

În perioada crizei sanitare, am constatat o creștere a numărului de clienți și, de asemenea, conturi inactive care au fost reactivate.

În sfera serviciilor, vom continua pe trendul ascendent al creșterii numărului de conturi de clienți și al diversificării portofoliului de clienți, prin punerea la dispoziția acestora a celei mai complexe palete de servicii de investiții și instrumente financiare, de la fonduri de investiții la produse structurate, de la servicii de consultanță pentru societăți până la oferirea de conturi în marjă și, de asemenea, acces pe piața internă și externă.

Cum v-a afectat perioada pandemiei Covid?

Monica Ivan: Pandemia Covid-19 și-a făcut simțit efectul și asupra companiei BRK, având și efecte pozitive și negative. Volatilitatea a adus venituri semnificative din activitatea de intermediere, iar căderea pieței a avut impact asupra portofoliului propriu.

În cadrul SSIF BRK FINANCIAL GROUP S.A., volumul  de muncă din această perioada a fost mult mai ridicat, dar am dimensionat activitatea și resursele, astfel încât să oferim servicii de intermediere în condiții optime. Se simte o stabilizare și trebuie să fim atenți la resursele care ne vor duce mai departe,  putem asigura suport pentru repornirea business-urilor alături de bănci, prin finanțarea și listarea obligațiunilor corporative.

Covid-19 a fost, de asemenea, o provocare și pentru noi, deoarece a trebuit să avem grijă de sănătatea angajaților noștri, să ne asigurăm de faptul că relația cu investitorii nu este afectată în această perioada, pe de o parte, și că nivelul calității serviciilor pentru clienții noștri nu este afectat. Am implementat foarte rapid și în condiții de siguranță, pentru majoritatea colegilor din sediul central și din agenții, modul de lucru la distanță.

Au fost și efecte pozitive pentru BRK, volatilitatea a adus venituri mai mari  din activitatea de brokeraj.

În ce stadiu este implementarea strategiei BRK?

Monica Ivan: Anul 2019 a reprezentat pentru BRK un start pentru o nouă viziune  asupra afacerii, confirmată de votul acționarilor. Compania a implementat o restructurare funcțională, în urma căreia activitățile de investiții ale companiei au fost concentrate într-un departament care gestionează toate operațiunile investiționale ale companiei și care încearcă să sondeze noi oportunități de afaceri și noi piețe.

Depunem eforturi considerabile pentru susținerea afacerilor subsidiarelor în  condiții de afaceri foarte dificile, cauzate de mediul politic și de circumstanțele pieței.

Cum apreciați listarea la BVB a titlurilor de stat pentru populație?

Monica Ivan: Coordonarea într-un parteneriat a autorităților și a entităților pieței de capital a făcut ca listarea la BVB a titlurilor de stat să fie posibilă. Lichiditatea, posibilitatea de tranzacționare “la click” pentru populație la dobânzi superioare depozitelor bancare, investiția în instrumente cu risc scăzut, ar trebui să fie elemente de atractivitate pentru investitori.

Aceasta este o dezvoltare majoră a pieței de capital din România și care oferă posibilitatea de a câștiga interesul unui nou client pentru Bursă, deoarece obligațiunile guvernamentale sunt o bună alternativă la depozitul bancar. Acest lucru ar putea fi interesant pentru mulți români, care, într-un pas următor, ar putea investi și în acțiuni.

Cum apreciați faptul firmele private preferă acceseze piața de capital prin obligațiuni și în special plasamente private?

Monica Ivan: E un instrument mai simplu de accesat comparativ cu creditele  bancare. Este o testare a pieței înainte de listare. Garanțiile sunt opționale, dar, în același timp, conferă un grad de risc mai ridicat decât acestea. Încrederea investitorilor în compania care emite obligațiuni  este vitală în stabilirea alegerii pe care un investitor o va face. Faptul că în ultimul timp obligațiunile sunt și listate la bursă face și mai atractivă investiția.

Aveți discuții pentru noi listari de obligațiuni/acțiuni?

Monica Ivan: Încercăm permanent să depistăm tendințe ale clienților și am intensificat eforturile de orientare către piața obligațiunilor, ca urmare a cererii în creștere pentru aceste instrumente.

Din acest motiv, avem o echipa care se concentrează pe acest segment de business și, în momentul de față, avem discuții cu mai mulți potențiali emitenți atât pentru acțiuni, cât și pentru obligațiuni.

Cum apreciați stadiul pieței de capital și ce schimbări așteptați după trecerea la statutul de piață emergentă?

Monica Ivan: Promovarea la statutul de piață emergentă va aduce avantaje României, care ne vor poziționa în vizorul investitorilor de tip fonduri, ce gestionează sume semnificative, de ordinul sutelor de miliarde de euro.

Implicarea BRK  în creșterea lichidității este un proiect comun, în acord cu proiectul Bursei de Valori București privind aderarea la statutul de piață emergentă, cât și al emitenților listați, unde ne întâlnim uneori cu situații neprevăzute și, în funcție de acestea, ne adaptăm conduita din mers.

Ce schimbări așteptați, după implementarea CCP?

Monica Ivan: Așa cum cunoaștem, o contraparte centrală reduce riscul de contraparte, acționând ca un vânzător pentru cumparator, și invers. Sunt mecanisme clare, stricte și nu se poate face rabat. În aceste condiții, tendința pieței pare una în care intermedierea va fi concentrată.

Așteptările sunt ca CCP.RO România să genereze lichiditate, noi tipuri de instrumente financiare  (ex. derivate), pe care unii investitori le doresc.

Întrucât CCP .RO România are la baza reglementări europene, va fi mai ușor pentru entitățile străine să opereze pe piața din România.

Cum contribuie BRK la dezvoltarea pieței de capital?

Monica Ivan: Vrem să dezvoltăm piața de capital, să creștem paleta de produse și servicii și ne implicăm în proiecte concrete de creștere a bazei de investitori și prin educație financiară și antreprenorială. Guvernanța corporativă și comunicarea cu investitorii sunt repere importante, atât pentru noi, cât și pentru companiile pe care le asistăm în atragerea finanțării prin emisiune de obligațiuni, alăturându-ne grupului de elită ARIR, care vizează implementarea celor mai bune practici în relația cu investitorii și guvernanță corporativă

Compania BRK operează servicii de tranzacționare în contul propriu, operațiuni de market making și operatiuni cu produse structurate, precum și servicii de intermediere, unde operăm tranzacțiile clienților BRK FINANCIAL GROUP S.A.  Suntem, de asemenea, membru la Bursa de Valori București, acționar la Contrapartea Centrală românească CCP.RO BUCHAREST, alături de alți parteneri instituționali și,  de asemenea, acționar la Fondul de Compensare a Investitorilor.

Așa cum am anunțat public, ne îndreptăm business-ul și spre țări precum Polonia, Austria și Ungaria, unde vom deveni membri la entitățile pieței de capital locale inclusiv CCP. Aici vom dezvolta segmentul de Market Making și Produse Structurate.

Subsidiara de asset management SAI BROKER, astăzi, are 9 fonduri de investiții în administrare și peste 39 milioane de euro active.

Performanțele ne-au fost recunoscute în cadrul galei BVB- Gala de Inaugurare a Anului Bursier 2019, prin oferirea de 2 premii (Cel mai activ intermediar pe segmentul produse structurate în 2018: BRK Financial Group și Cel mai performant fond deschis de investiții local în 2018: SAI Broker și pentru al doilea an consecutiv. Suntem premiați, în 2020, de Bursa de Valori București, ca urmare a contribuției noastre la susținerea lichidității, unul dintre dezideratele majore ale Bursei.

Conform analizei noastre, pe cei 3 emitenți care au apelat la acest serviciu,  lichiditatea a crescut, atât în ceea ce privește rulajul (cel puțin +33 și chiar +188%, dacă ne referim la Teraplast), cât și în privința numărului de tranzacții (minim +29% și ajungând la 120%, dacă ne referim la faptul că acțiunile Medlife înregistrează un număr dublu de tranzacții). Și să nu uităm faptul că acțiunile Teraplast au intrat indicele BET, unde criteriul lichidității este determinantul principal.

În luna iulie, BRK a lansat primele produse structurate cu active suport petrol, care vor aduce, în contextul volatilității, o lichiditate ridicată.

Care considerați ar fi măsurile pe care ar trebui le ia autoritățile pentru sprijinirea pieței de capital?

Monica Ivan: În contextul actual al crizei sanitare, consider că măsurile luate de către autoritățile române au fost bune și în termen, dar în continuare trebuie să fim toți responsabili, riguroși și dincolo de asta, bursa funcționează așa încât noi suntem la datorie, oferind servicii și suport cu măsuri potrivite în contextul dat. Încrederea ne face să depășim mai ușor situația și sfătuim investitorii să nu acționeze induși de panică. Asigurăm investitorii de o bună comunicare și continuitate a activității. Este necesar însă ca autoritățile să ia în continuare măsurile potrivite, astfel încât motorul economiei să repornească din toate sectoarele de activitate. Cu măsuri responsabile de protecție și disciplină în actualul context, consider că putem merge mai departe fără a fi impuse măsuri drastice similare cu cele din martie.

Salutăm inițiativa Autorității de Supraveghere Financiară, care a emis un regulament pentru desfășurarea adunărilor generale în această perioada, făcând astfel posibilă continuarea activității companiilor listate, aspect vital pentru entități.

Autoritățile ar trebui să fie un partener apropiat pentru sprijinirea acestui segment de activitate. Generic vorbind, progresul în relația cu autoritățile este vizibil, de la stadiul incipient al intermedierilor financiare, până la actualul context în care piața românească este aliniată la standardele globale. Cu momente bune sau mai puțin bune și trăgând o linie la acest moment, rămân cu o percepție pozitivă.

Ce așteptări aveți de la BVB?

Monica Ivan: Mă bazez pe progresele economice în general ale României, și cred că acest aspect va avea un impact și asupra Bursei. Vedem emitenți noi la BVB IPO-uri semnificative, chiar dacă încă sunt rare, plasamente private, emisiuni de obligațiuni – care până acum 1-2 ani erau o raritate – acum vedem aproape lunar când o nouă listare, market makeri pentru asigurare de lichiditate, emitenți și implicit suport pentru o piață emergentă. Odată pornită contrapartea centrală românească, ar trebui să vedem  o creștere a lichidității și o paleta mult mai largă de instrumente, conturată de creșterea încrederii investitorilor în piață românească.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL