Update articol:

Monica Ivan, BRK: Ne așteptăm la randamente spectaculoase ale dividendelor pentru companiile din sectorul energetic

Piața locală de capital se va corela într-o măsură semnificativă cu piețele internaționale, în 2021, estimează Monica Ivan, Director General BRK Financial Group, care ne-a acordat un interviu despre evoluția din 2020 și perspectivele pentru 2021.

Analiștii BRK se așteaptă la randamente spectaculoase ale dividendelor pentru companiile din sectorul energetic, pentru acest an.

 ***

Cum caracterizați evoluția pieței de capital în 2020?
Monica Ivan: Surprinzător de bine dacă ținem cont de climatul de incertitudine care a marcat acest an. Până la urmă s-a confirmat mult doritul scenariu V perfect vehiculat prin în mai -iunie, inclusiv în ceea ce privește indicii locali – care totuși confirmă patternul că se corelează mai greu cu indicii piețelor dezvoltate când e vorba de creșteri. Dacă ne uităm la raportările interimare la modul generic emitenții de la BVB s-au ținut bine.

Care au fost principalele evenimente care au influențat piața?
Monica Ivan: Este un clișeu … noul Coronavirus cu tot ce a însemnat: apariție, frică,  lockdown, ridicarea restricțiilor, valul II, apariția unui vaccin etc. Astfel, alegerile prezidențiale din SUA, chiar și cele parlamentare din România au căzut în plan secund. Totuși, nu putem să uităm momentul istoric al promovării BVB la statutul de piață emergentă – chiar dacă nu s-a văzut o explozie pe termen scurt, beneficiile pe termen mediu și lung sunt uriașe pentru România.

Cum a evoluat sectorul bancar la BVB?
Monica Ivan: Cotațiile acțiunilor celor mai importante bănci locale listate la BVB sunt doar o idee mai jos decât cele din urmă cu un an, în condițiile în care nu au mai fost dividendele generoase din anii precedenți. Dacă ne uităm în bilanțurile băncilor, vedem provizioane semnificative care s-au răsfrânt și asupra profiturilor. Mă bucură în schimb faptul că spre deosebire de criza anterioară când dobânzile au crescut și leul s-a devalorizat, în contextul actual, cursul a fost stabil, iar dobânzile chiar au scăzut – ceea ce arată că avem o economie pregătită mai bine să facă față stresului.

 Cum a evoluat sectorul energetic?
Monica Ivan: Generic vorbind, indicele sectorial BET-NG a scăzut de la 800 la 700 de puncte (-12%), în ansamblu explicabil prin faptul că  a fost un consum de energie  mai redus. Intrând în detalii, unele companii precum Nuclearelectrica au fost printre performantele anului din nou, reușind să obțină rezultate bune (au       reușit să vândă energia produsă ieftin la prețuri bune) iar la polul opus, companiile din zona de extracție au avut de suferit pe fondul scăderii cotațiilor mărfurilor.

Ce estimări aveți pentru 2021 în privința evoluției BVB?
Monica Ivan: Sunt convinsă că piața locală se va corela într-o măsură semnificativă cu piețele internaționale. Deci acolo trebuie să ne uităm în primul rând. E prematur să explicăm impactul valului de toamnă (și măsurile administrative de distanțare socială) asupra piețelor financiare, însă trebuie să fim atenți, deoarece pentru cel de-al patrulea trimestru este prognozată o nouă scădere a PIB-ului.

Ce așteptări aveți pentru 2021 în privința listărilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligațiuni?
Monica Ivan: Mai întâi răspund din perspectiva BRK Financial Group, unde suntem pe ultima sută de metri în privința listarii Star Residence Invest – prima companie de tip REIT ce va fi listată la BVB, respectiv a unor emisiuni de obligațiuni (Elmas- Golden Foods Snacks și Cellini – Chronostyle Internațional) și cu siguranță vor urma și altele. Apoi, din perspectiva pieței, mă aștept să se consolideze frecvența acestor listări la 1-2-3 pe lună, iar Guvernul să continue emisiunile de titluri … și de ce nu Hidroelectrica,  care riscă să devină Fata Morgana a BVB-ului, precum și alte dețineri.

Ce așteptări aveți privind evoluția dividendelor acordate de companiile listate, în 2021?
Monica Ivan: Colegii mei din Departamentul Analiză au făcut o estimare privind distribuirea de dividende în anul 2021* (din profitul pe anul 2020, desigur) și ne așteptăm la randamente spectaculoase pentru companiile din sectorul energetic, în frunte cu Nuclearelectrica și Electrica. În ceea ce privește sectorul bancar, cred că și în anul 2021 băncile locale se vor alinia la recomandările BNR (care la rândul ei se aliniază recomandărilor BCE) privind politica de distribuire a dividendelor – însă, să nu uităm că există profituri nerepartizate. Apoi, la companiile unde Statul deține pachetul de control,  mă aștept ca, în orice condiții, rata de distribuire a dividendelor să fie cât mai aproape de 90-100%, rate generoase în sectorul farmaceutic și probabil rate mai scăzute de distribuire la SIF-uri.
https://www.brk.ro/documente/analize/dividende_26_noiembrie_2020_brk_financial_group.pdf

BVBStiri BVB

AAGES S.A. (AAG) (18/01/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 11-15 ianuarie 2021

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (18/01/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 11 - 15.01.2021

PRIMARIA ORASULUI ORAVITA (ORV27) (18/01/2021)

Informare - confirmare efectuare plati restante aferente emisiunii de obligatiuni emise de Primaria Orasul Oravita (cuponul 24 & a 20 a rata de principal)

SINTEZA S.A. (STZ) (18/01/2021)

Calendar financiar 2021