Update articol:

Moody’s confirmă ratingurile Erste la “A2” şi revizuieşte perspectiva de la pozitivă la stabilă

Moody’s Investors Service a confirmat la “A2” ratingurile pentru depozitele şi datoriile pe termen lung ale grupului bancar austriac Erste Group Bank AG, a revizuit perspectiva de rating de la pozitivă la stabilă şi a menţinut calificativul BCE (de soliditate financiară) la “baa1”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Agerpres.

Confirmarea ratingurilor Erste, inclusiv ratingurile “A2” pentru depozitele şi datoriile pe termen lung, reflectă menţinerea calificativului BCE al băncii, combinat cu evaluarea Moody’s a dezvoltării cuprinzătoare a structurii pasivelor, care are ca rezultat nemodificarea ratingului în urma analizei LGF (pierderea datorată deficienţelor), se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Confirmarea calificativului BCE (de soliditate financiară) la “baa1” ia în considerare dependenţa scăzută şi în declin de finanţarea de pe piaţă şi nivelul solid al depozitelor, vizibil prin cota de piaţă importantă în majoritatea ţărilor în care operează. De asemenea, confirmarea reflectă capitalizarea solidă a băncii, care oferă o bună amortizare în cazul unui mediu economic dificil, precum şi calitatea încă solidă a activelor şi a lichidităţilor.

În evaluarea sa, Moody’s reflectă şi expunerea inerentă a Erste la pieţele mult mai volatile din Europa Centrală şi de Est (CEE). Deşi Este a raportat până recent pierderi din credite mai scăzute în aceste regiuni, înrăutăţirea mediului macroeconomic reprezintă o provocare pentru Erste în vederea menţinerii calităţii solide a activelor.

Ratingurile Erste ar putea fi revizuite în creştere în urma unei îmbunătăţiri a calificativului BCE (de soliditate financiară), care ar putea fi determinată de o îmbunătăţire solidă şi susţinută a profilului de solvabilitate şi de lichiditate.

Presiuni negative asupra calificativelor Erste ar putea apărea ca rezultat al retrogradării calificativului BCE “baa1”, de o eroziune a calităţii activelor sub actualele aşteptări ale agenţiei, în special dacă afectează capitalizarea sau profitabilitatea băncii, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 47.700 de angajaţi deservesc 16,2 milioane de clienţi în cadrul a 2.500 de filiale din 7 ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia). La sfârşitul lui 2018, Erste Group deţinea active totale în valoare de 236,8 miliarde de euro, înregistra un profit net de 1,79 miliarde de euro, precum şi un indice al capitalului comun de rangul 1 (Basel 3 implementat integral) la 13,5%.

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (24/11/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

MedLife S.A. (M) (24/11/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 16-20 noiembrie 2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/11/2020)

Incetarea de drept a mandatului dlui Cristian Gentea