Update articol:

Moody’s: Coronavirusul crește riscurile pentru băncile europene

Băncile europene au o expunere directă foarte limitată a creditelor la Asia în curs de dezvoltare, inclusiv China

Focarul de coronavirus va avea un impact negativ asupra băncilor europene, deoarece va încetini activitatea economică, în special în prima jumătate a acestui an, a scris Moody’s Investors Service într-un raport publicat astăzi.

“Coronavirusul se adaugă riscurilor de final de ciclu economic asociate cu înăsprirea perspectivelor de creștere economică în toată regiunea, așa cum am evidențiat în estimarea noastră negativă pentru băncile europene”, a declarat Bernhard Held, VP-Senior Credit Officer la Moody’s, adăugând:  “Băncile vor constata o deteriorare a calității portofoliului de împrumuturi, pe măsură ce efectele virusului vor reduce călătoriile la nivel global, producția fabricilor și vor diminua cererea internă în Europa”.

În cadrul scenariului de bază al Moody’s, impactul negativ direct al creditului asupra sectorului bancar european ar fi limitat. Cu toate acestea, un focar prelungit ar avea un rezultat mai sever, având în vedere calitatea și rentabilitatea împrumuturilor băncilor.

Băncile europene și-au îmbunătățit calitatea împrumuturilor și capitalul în ultimii ani, majoritatea fiind bine poziționate pentru a absorbi o anumită slăbire a performanței creditului.

În cazul unei perturbări prelungite, agenția de rating se aşteaptă ca cel mai mare risc de neplată să îl aibă împrumuturile pentru întreprinderile mici și mijlocii, în special în sectoarele de producție, precum și industriile presate de schimbările pronunțate ale comportamentului consumatorilor.

O aplatizare extinsă a curbelor de randament, combinată cu diferențe mai mari de risc de credit, o activitate mai mică in privinta emisiunilor de obligațiuni și de atragere de capitaluri și o slăbiciune a pieței de acțiuni ar agrava presiunea de rentabilitate pentru multe bănci europene, conform Moody’s.

Băncile europene au decis să extindă măsurile de urgenţă destinate combaterii răspândirii coronavirusului, un exemplu fiind grupul german Deutsche Bank care a anunţat marţi că va diviza operaţiunile de trading în mai multe locaţii din Frankfurt după ce un angajat a fost testat pozitiv, informează Reuters.

Fondul de private equity KKR & Co Inc a anunţat şi el luni seara că un angajat de la biroul său din Londra a fost depistat pozitiv, obligându-l astfel să îşi închidă temporar birourile din Londra.

Răspândirea epidemiei de coronavirus începe să afecteze operaţiunile companiilor din sectorul financiar, devenind o nouă povară care se adaugă situaţiei fragile în care se află economia mondială.

Traderii de la marile bănci din lume au început să renunţe la birourile lor din centrul oraşelor pentru a lucra de la birouri amplasate în zona suburbană unor metropole precum New York şi Londra.

Săptămâna trecută, HSBC a trimis acasă 100 de angajaţi după ce un membru al departamentului său de cercetare de la Londra a fost depistat pozitiv la testul de coronavirus. Agenţia de rating S&P Global a cerut tutror celor 1.200 de angajaţi ai săi de la birourile din Canary Wharf să lucreze de acasă după ce s-a confirmat că angajatul HSBC depistat pozitiv la testul de coronavirus a vizitat birourile S&P Global.

Măsurile anunţate marţi de Deutsche Bank, vizând împărţirea operaţiunilor de trading în mai multe locaţii din Frankfurt, ar urma să afecteze câteva zeci de angajaţi şi vor fi în vigoare cel puţin până la data de 27 martie, a precizat cea mai mare bancă germană. Anterior, Deutsche Bank a adoptat o măsură similară pentru unele operaţiuni de la Londra, din Italia şi China.

“Nu ne aşteptăm la un impact asupra capacităţii noastre de a oferi o gamă completă de servicii clienţilor noştri şi recunoaştem că această decizie va necesita un efort şi o disciplină suplimentară din partea tuturor”, se arată într-un comunicat trimis angajaţilor Deutsche Bank.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni