Update articol:

Morgan Stanley: Acţiunile europene ar putea creşte cu 10%, în urma măsurilor de stimulare din UE

investitiile la bursa

Acţiunile europene ar putea creşte cu 10%, pe fondul acordului istoric privind stimularea fiscală în Uniunea Europeană, au declarat marţi, într-o notă,  analiştii Morgan Stanley, citaţi de CNBC.

După una din cele mai lungi reuniuni europene, care a avut loc acum o săptămână, cele 27 de state membre au convenit să atragă de pe pieţele financiare până la 750 de miliarde de euro, un acord fără precedent în UE, care trebuie să fie adoptat şi de către Parlamentul European, şi care deschide calea împrumuturilor comune.

Banca de investiţii consideră că decizia recentă ”schimbă jocul” pentru Europa, în abordarea actualei crize economice, dar elimină şi temeri vechi legate de dezintegrare.

”Considerăm că există condiţiile pentru o performanţă suplimentară a acţiunilor  UEM [uniunea monetară europeană] cu 10% peste cea a restului acţiunilor la nivel global, alături de indicii din statele periferice (o performanţă superioară cu 15%)”, au scris analiştii Morgan Stanley în notă.

Indicele european STOXX 600 a scăzut cu circa 11% de la începutul cestui an. În schimb, indicele S&P 500 a scăzut cu doar 1% de la începutul acestui an.

”Uniunea Europenă ar putea fi birocratică şi este de aşteptat, dar cred că fondul european de redresare este o schimbare dramatică, este fără precedent în privinţa formării sale”, a afirmat luni Chris Dyer, director pentru titluri globale la firma Eaton Vance, la emisiunea Squawk Box Europe a CNBC.

Acesta anticipeză că acţiunile europene vor avea performanţe superioare celor din Statele Unite. ”Ce vedem acum în Europa este o coeziune mai mare…în timp ce în Statele Unite există o mare incertitudine politică”, a mai spus analistul. 

Statele Unite se află acum la mai puțin de 100 de zile de noile alegeri prezidențiale.

În plus, Statele Unite continuă să se confrunte cu primul val de cazuri de coronavirus și este țara cu cel mai mare număr de infecții la nivel mondial. Între timp, unele părți ale Europei au raportat situații de urgență în ceea ce priveşte cazurile, dar majoritatea țărilor rămân angajate să mențină economiile relativ deschise pentru a atenua o parte din șocul economic cauzat de  pandemie.

Indiferent de noutăţile  referitoare la măsurile de stimulare din Europa, unii analişti au avertizat că actualul sezon al raportărilor financiare va arăta probabil cât de dificilă va fi actuala perioadă pentru companii, ceea ce le-ar putea afecta preţurile acţiunilor.

”Reacţia politicilor europene a fost peste aşteptările pieţelor, aşa cum a demonstrat acordul referitor la fondul de redresare, iar acesta va fi un factor pozitiv pentru regiune. Acestea fiind spuse, anticipăm o scădere puternică a profiturilor şi o redresare lentă a zonei euro”, a afirmat analişti ai UBS într-o notă. Aceştia se aşteaptă la o scădere a profiturilor companiilor cu 39% în 2020.

 

 

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie