Sistemul de avertizare timpurie, așa cum este definit de Directiva UE privind insolvența, este un sistem în care întreprinderile care întâmpină probleme primesc o alertă, informații și sfaturi cu privire la cele mai bune acțiuni de întreprins în acea situație și, în principiu, scopul este ca societățile viabile să aibă șansa de a se redresa, a spus Morten MØLLER, Network Coordinator Early Warning Europe, la Dezbaterea RESTRUCTURAREA – MĂSURĂ DE PREVENIRE A INSOLVENȚEI Mecanisme de salvare a companiilor aflate în dificultate; Când apelăm la insolvenţă?, organizată de Financial Intelligence, pe 9 mai.
El a explicat: “În Danemarca, avem un sistem foarte simplu, în care Autoritatea Fiscală alertează toate companiile când nu plătesc impozitul sau TVA la timp, sau orice fel de impozit, iar apoi le informează despre existența unui serviciu de consultanță, unde proprietarii companiilor pot merge să discute cu consultanți de afaceri și mentori pentru fi ajutați în situații de criză.
Pot să vă dau și un exemplu dintr-un alt colț al Europei, Spania, unde avem un model în care autoritățile regionale și organizațiile patronale pentru IMM-uri au ghișee unice specializate, la care oamenii de afaceri pot apela dacă vin fizic sau sună la telefon și pot afla ce pot face într-o situație de dificultate.
Acești specialisti sunt foarte buni, cunosc industriile, își cunosc geografia locală. “
Alina POPA, Head of Legal CITR, care a moderat discutia cu Morten MØLLER, a descris cum s-a s-a gândit România să implementeze sistemul, precizând că a fost implementat un sistem de alertă de către ANAF, de asemenea, va fi implementat un site de informare de către Ministerului Economiei și o linie de asistență. Totodată, țara noastră are în vedere un sistem de mentorat.
Alina Popa a spus: “Pe parcursul procesului de transpunere a directivei în România a avut loc un sondaj pentru a înțelege dacă avem astfel de sisteme implementate sau un sistem de mentorat.
Ceea ce am aflat este că, în România, mentoratul este ca un serviciu premium, cu un cost de 100 de euro/oră. Dar, directiva și sistemul de avertizare timpurie privesc acest tip de asistență ca fiind gratuit și confidențial.“
Morten MØLLER a spus că cineva care cere 100 de euro/ora nu este mentor, ci consultant: “Mentorii sunt oameni de afaceri seniori, își oferă timpul gratuit pentru a-i ajuta pe alții. Știu că această idee sună revoluționar. De fiecare dată când o introducem în locuri noi, există întotdeauna această reacție că nu va funcționa aici. Dar de fapt funcționează oriunde încercăm, în toate colțurile Europei, chiar și în afara Europei.
Mulți dintre acești mentori sunt recent pensionați, iar alții sunt pe cale să se pensioneze, de fapt au timp să îi ajute pe alții. Ei îi pot ajuta pe antreprenori să planifice pentru a scăpa de necazuri și apoi îi pot ajuta la executarea efectivă a planului. Îl ajută pe antreprenor să obțină o imagine de ansamblu, îi provoacă, pun întrebări dificile. Pentru că există un motiv pentru care companiile lor au probleme. Îi sprijină în luarea unor decizii grele, cum ar putea fi concedierea cuiva pentru că trebuie să reducă costurile, lucruri grele în care trebuie să ai un profesionist alături. Acesta este mentorul.“