Update articol:

Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, USR şi PMP a fost depusă la Parlament

Moţiunea de cenzură intitulată “Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!”, iniţiată de PNL, USR şi PMP, a fost depusă, vineri, la Parlament. Documentul este semnat de 163 de parlamentari.

Birourile permanente reunite urmează să stabilească procedura dezbaterii, potrivit Agerpres.

Liderul senatorilor PNL, Florin Cîțu, a declarat vineri, la Parlament, că ar putea să apară „surprize” la moțiunea de cenzură pentru că există un „grup important” de parlamentari PSD care ar putea să voteze pentru răsturnarea Guvernului.

Acesta a menționat că el știe de 10 senatori PSD care ar putea vota pentru demiterea Guvernului.

Potrivit regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc. Pentru adoptarea ei este nevoie de votul a 233 de parlamentari. Votul este secret, cu bile.

Parlamentarii Opoziţiei îi reproşează premierului Viorica Dăncilă că toate angajamentele din programul de guvernare au fost amânate după această dată 2021.

Opoziţia mai acuză “schingiuirea sistemului de justiţie, care dă mari dureri de cap liderilor PSD”.

Semnatarii moţiunii fac în final un apel către colegii din Parlament: “Votul favorabil pentru moţiunea de cenzură nu este un vot pentru iniţiatori şi nici un vot pe culori politice! Este un vot pentru România, pentru salvarea ţării din ghearele hoţilor şi ale incompetenţilor, care o storc de resurse şi care sărăcesc populaţia. Daţi dovadă că vă doriţi ca minciuna şi impostura să nu mai aibă ce căuta în politica românească! Dovediţi că vreţi ca anul viitor România să fie reprezentată în Consiliul UE de un guvern şi de miniştri de care să nu ne ruşinăm, iar ţara să fie scăpată de o prăbuşire economică previzibilă!”.