Update articol:

Mugur Isărescu: Mai – o lună cu „presiuni istorice”; “Cursul de sub 5 lei era imposibil de apărat”; reacție la acuzațiile jurnalistului Ion Cristoiu: Deprecierea leului  nu a fost o conspirație”

Mugur Isărescu

* Isărescu: Aportul dominant la scăderea inflaţiei în perioada ultimilor luni l-a avut evoluţia preţurilor la combustibili

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că aportul dominant la scăderea inflaţiei în perioada ultimilor luni l-a avut evoluţia preţurilor la combustibili. 

Mugur Isărescu a prezentat, marţi, raportul asupra inflaţiei din trimestrul I.

”Aportul dominant la scăderea inflaţiei în perioada ultimilor luni l-a avut evoluţia preţurilor la combustibili. Şi această evoluţie pozitivă în sens descendent a preţurilor la combustibil s-a legat şi de corecţia cotaţiei Brent, deci preţurile la ţiţei pe plan internaţional. Reducerea acestor preţuri a dus şi la variaţie pozitivă în sens de descreştere a preţurilor la carburenţi”, a explicat guvernatoru BNR, potrivit News.ro. 
El a mai adăugat că dezinflaţia este încetinită de presiuni în creştere în cazul produselor alimentare şi serviciilor. ”O evoluţie să spunem încă pozitivă, sperăm să fie şi mai bună în viitor, a avut rata inflaţie CORE2 ajustat, ea s-a redus în trimestrul I 2025, dar dezinflaţia este încetinită de presiuni în creştere în cazul produselor alimentare şi serviciilor unde costurile nu au scăzut dimpotrivă au crescut, datorită costurilor încă ridicate cu forţa de muncă”, a mai afirmat Isărescu.

* Mai – o lună cu „presiuni istorice”

Guvernatorul a făcut referire și la tensiunile recente de pe piața valutară, descriind luna mai drept una cu „presiuni istorice”, marcate de ieșiri masive de capital. Potrivit acestuia, instabilitatea a fost alimentată de mai mulți factori: incertitudinea generată de campania electorală, rezultatele alegerilor, demisia guvernului și, mai ales, incapacitatea Ministerului Finanțelor de a atrage finanțare imediat după scrutin.
”În luna mai am avut o presiune puternică pe piaţa valutară, ieşiri mari de capital, aş spune istoric, probabil că unele din cele mai mari, nu au fost determinate de un singur element. Aici a fost o avalanşă de factori negativi. A început datorită tensiunilor şi discursului public deseori agresiv încă din perioada campaniei electorale, s-a deteriorat treptat, apoi a fost rezultatul alegerilor, dar după asta a urmat demisia guvernului practic şi mai ales semnalul de alarmă l-a constituit faptul că Ministerul de Finanţe nu a putut luni după alegeri, pe data de 5 sau 6, nu mai ţin minte, nu a putut să absoarbă, să ia bani din piaţă şi a anunţat acest lucru”, a declarat, marţi, Mugur Isărescu.
El a precizat că BNR a intervenit şi după primul tur al alegerilor prezidenţiale cu sume foarte mari.
”În consecinţă am asistat la ieşiri masive. Problema majoră nu au fost intervenţiile. Vă spun acum în clar, Banca Naţională a intervenit şi în ziua imediat după alegeri, cu sume mari, chiar foarte mari. Cei care au citit platformele de tranzacţionare şi ştiu să le citească, pentru că o parte din intervenţiile noastre sunt făcute în mod indirect, prin intermediari, aşa se face în orice, sau de către orice bancă centrală, în anumite situaţii şi asta a fost o situaţie pe care noi am gândit-o, că ne aşteptăm la diverse mişcări de capital. Orice intervenţie scoate lichiditate din piaţă, deci nu, cum am mai citit aşa şi acum şi la criza cealaltă din 2007-2008, Banca Naţională a luat lichiditate din piaţă în sensul că am fi redus vreo facilitate de lichiditate. Nu, n-am făcut acest lucru, dar gândiţi-vă, dacă vinzi un miliard de euro, scoţi din piaţă cinci miliarde de lei. Nu vindem, ca să mă exprim aşa, valuta pe nasturi, o dăm pe lei. Şi retragerile de lichiditate sunt chiar foarte importante dacă intervenţiile sunt mari”, a explicat guvernatorul BNR.
El a afirmat că este imposibil de apărat cursul de sub cinci lei.
”Şi acum, ca o concluzie, nu numai că am intervenit, s-au creat probleme legate de lichiditatea din piaţă şi orice politică raţională nu poate să facă două lucruri conflictuale în acelaşi timp. Adică, pe de o parte, să apere leul, cursul şi, pe de altă parte, să introducă lichiditate în piaţă. Şi în aceste condiţii cursul de sub cinci lei era imposibil de apărat, nu numai datorită pierderii, cum spuneţi dumneavoastră, pierderi de rezervă, nu este cuvântul cel mai potrivit că nu pierdem rezervă, schimbăm o parte din rezervă cu lei.
Vindem valută şi cumpărăm lei de pe piaţă. Este o pierdere relativă. Dar şi faptul că apar probleme în funcţie de perioada în care se formează rezervele minime obligatorii de finanţare, nu numai a deficitului bugetar, a cheltuielilor publice, dar şi a plăţilor din economie. Deci Banca Centrală trebuie să aibă grijă de ambele lucruri”, a mai transmis Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a explicat ceea ce s-a întâmplat.
”S-a creat o celulă de criză, a venit Ministerul de Finanţe aici, am discutat şi s-au găsit soluţii. Deci s-a limitat deprecierea cursului, ar putea să fie în situaţii din astea, se aşază pe ieşirea de capital şi capitalul speculativ şi aşa mai departe, s-a asigurat şi lichiditatea în piaţă pentru a se face plăţile bugetare. Între plăţile bugetare, aşa când m-am uitat şi eu pe cifre, am participat la acea şedinţă, erau şi sume mari de plăţi de pensii. Oricum cursul nu putea să mai fie păstrat, cred că ar fi dat mult mai rău ca el să se fi rupt chiar în prag de turul doi şi mai ales între timp să fie dificultăţi şi în ceea priveşte onorarea unor plăţi publice”, a mai afirmat Mugur Isărescu.
  • Isărescu îi răspunde lui Cristoiu la acuzațiile că “l-a lucrat pe George Simion cu ajutorul cursului EURO”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a mai spus că deprecierea leului în raport cu mondea națională după primul tur al alegerilor prezidențiale nu a fost o conspirație, explicând că „peste tot în lume capitalul nu iubește declarații de tipul naționalizări, confiscări și așa mai departe și pleacă de unde sunt aceste declarații”.

“Piața valutară, piața monetară și bursa sunt piețe de capital. Nu e nicun fel de conspirație în faptul că peste tot în lume capitalul nu iubește declarații de tipul naționalizări, confiscări și așa mai departe și pleacă de unde sunt aceste declarații”, a declarat Mugur Isărescu în conferința de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

Luni, jurnalistul Ion Cristoiu acuza că BNR l-a “lucrat” pe George Simion cu ajutorul cursului euro, care a explodat în mod subit după finalizarea turului 1 al alegerilor prezidențiale, potrivit stiripesurse.ro. Cristoiu spunea că toate jocurile erau deja făcute pentru ca Nicușor Dan să devină președinte.

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (17/06/2025)

Opinie CA privind oferta publica de preluare voluntara WINE

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (17/06/2025)

Reducere capital social - Certificat de Inregistrare a Instrumentelor Financiare

CONPET SA (COTE) (17/06/2025)

Stadiu derulare procedura de selectie conform OUG nr.109/2011

ROPHARMA SA (RPH) (17/06/2025)

Convocare AGAE 21.07.2025