Update articol:
Biroul permanent al Senatului a aprobat: Mugur Isărescu, invitat din nou în Parlament, joi, la ora 11 (în curs de actualizare)

Suciu, BNR: Guvernatorul BNR nu va veni în Parlament, joi, deoarece are ședința de politică monetară

ACTUALIZARE ORA 14.00

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), susține că nu poate participa Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la audierea programată pentru joi, la ora 11:00, deoarece la acea dată are programată ședința de politică monetară, scrie Mediafax, potrivit stiripesurse.ro.

„Mulțumim de invitație. De un an de zile, BNR a anunțat că joi, 7 februarie 2019, la ora 11:00, este ședința de politică monetară. Sunt convins că, din respect pentru activitatea BNR, se va găsi altă dată. Sunt însă chiar surprins că nu s-a făcut această simplă verificare, astfel încât să se țină cont de programul de ședințe deja programate al BNR. Programul este public de un an de zile și anunțat pe site și la fiecare ședința de politică monetară. Sper să nu fie aceeași obsesie pentru persoane a domnului Zamfir și aceeași lipsa de interes pentru teme reale pe care dânsul le-a manifestat deja”, a declarat Dan Suciu.

…..

Biroul permanent al Senatului a aprobat, astăzi, invitarea guvernatorului BNR Mugur Isărescu, la audieri joi, de la ora 11.00 în comisiile reunite ale Parlamentului. 

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a scris pe Facebook:

“S-A VOTAT!
Acum, Biroul Permanent al Senatului ii va pune în vedere Guvernatorului BNR ca e obligat să vină în fața Comisiei Economice și de Buget-finante, joi ora 11″.

La finalul şedinţei Biroului permanent al Senatului, Daniel Zamfir a spus:  

“Biroul permanent al Senatului a luat decizia ca astăzi (marţi – n.r.) să trimită o hârtie Băncii Naţionale a României prin care să solicite domnului guvernator prezenţa în faţa Comisiilor economice şi de buget-finanţe ale Senatului României, hârtie care va pleca astăzi către BNR. Va fi semnată de conducerea Biroului permanent, ca atare domnul guvernator va avea în faţă o hârtie de la Biroul permanent al Senatului şi va decide domnia sa dacă consideră că este oportun sau nu să vină la audierile comisiilor Senatului.(…) Decizia Biroului permanent al Senatului este ca în urma solicitărilor celor două comisii să îl invităm joi, la ora 11,00, pe guvernatorul BNR”.

Întrebat dacă prin această propunere nu şi-a depăşit atribuţiile, aşa cum a afirmat senatorul PNL Florin Cîţu, Zamfir a spus că propunerea sa este în conformitate cu Regulamentul Senatului. “Florin Cîţu poate să spună orice, la câte minciuni a spus încă una nu mai contează. Nu am depăşit în niciun fel atribuţiile. Regulamentul Senatului, articolul 63, prevede foarte clar că orice şef de instituţie publică este obligat să se prezinte la solicitarea comisiilor permanente ale Senatului. Ca atare, în baza acestui regulament eu l-am invitat împreună cu preşedintele Comisiei de buget, propunerea a fost a mea, ca şi Comisia de buget să participe la aceste audieri. Ca atare este perfect regulamentar ceea ce am făcut”. 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, au fost invitați, pe 29 ianuarie, de către președintele Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, la audieri, pentru a da explicaţii despre calcularea indicelui ROBOR. Niciunul dintre cei doi nu au participat la audierile comisiei parlamentare.

La finalul săptămânii trecute, Banca Națională a României și-a exprimat  disponibilitatea de a răspunde unei eventuale invitații la dialog formulate de Parlamentul României, potrivit unui comunicat de presă.

BNR susţinea: „Din păcate, formula utilizată de senatorul Daniel Zamfir, de a se substitui Parlamentului României, a făcut acest dialog imposibil până acum, în condițiile în care un alt senator a considerat invitarea conducerii BNR ca nerespectând procedura și fiind din această cauză un act abuziv al senatorului Zamfir. Mai mult, centrarea invitației pe persoana Guvernatorului BNR, ca și cum nu ar exista o conducere legitimă a băncii, reprezentată de Consiliul de administrație, și solicitarea repetată și în permanență a prezenței Guvernatorului BNR la întâlnirea cu senatorul Zamfir, sugerează mai mult o agendă personală decât o dorință de dialog real. Conducerea Băncii Naționale a României a fost în cursul anului trecut de patru ori în Comisia economică și, de fiecare dată, nu subiectele discutate i-au trezit interesul senatorului Zamfir, ci prezența sau absența Guvernatorului BNR. Transformarea unei preocupări personale într-un demers public în numele Parlamentului României nu poate reprezenta un motiv de discuție, cum nici faptul că domnul Zamfir își arogă un rol de reprezentativitate dincolo de cea pe care o are. Demersul senatorului Zamfir pare mai degrabă un demers personal, și nu o invitație legitimă pentru o prezentare serioasă pe care BNR o poate face în fața Parlamentului României, în baza legii sale de funcționare și a Tratatului Unional.În consecință, conducerea BNR nu va refuza niciodată o invitație din partea Parlamentului, dar refuză ferm să confunde un senator care inventează false probleme cu cel mai important for al statului”.

 

BNR susţine că nu va refuza niciodată o invitație din partea Parlamentului, dar „refuză ferm să confunde un senator care inventează false probleme cu cel mai important for al statului”

 

 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020