Update articol:

Muscă (ASFR): Scăderea preţului lemnului în Europa influenţează industria forestieră din România în mai multe moduri

Firmele de exploatare forestieră din România sunt afectate de modificările climatice din ultimii ani, atât prin scăderea drastică a preţului lemnului în state din Europa, ceea ce a dus la importuri semnificative în ţara noastră, cât şi prin pierderea forţei de muncă, care a migrat spre aceste state care exploatează masiv, a declarat preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România, Ciprian Muscă, prezent în satul Zizin, la Târgul Forest România 2019, potrivit Agerpres. 

“Încălzirea climei ne afectează în două moduri (…). O dată, în Europa, în arboretele artificiale, avem atacuri de insecte, doborâturi de vânt. Din fericire, în România avem arborete naturale, mai viguroase, care reuşesc să lupte cu aceste schimbări climatice. (…) Plusul de masă lemnoasă care există în ţările europene a determinat o scădere a preţului. În momentul în care preţul acesteia scade, de la industrie până la proprietar, toţi sunt afectaţi, deoarece costurile rămân aceleaşi şi, de undeva, trebuie să acoperi această pierdere. Surplusul de masă lemnoasă din Europa a determinat şi o migraţie a forţei de muncă din România către aceste ţări. Şi atunci noi suntem, practic, o victimă colaterală”, a arătat Ciprian Muscă, subliniind că, în ultimii ani, volumele de lemn importate au crescut semnificativ, în condiţiile scăderii preţului la lemn, dar şi la transportul acestuia.

Totodată, el a subliniat, în ceea ce priveşte încălzirea climei, că utilizarea lemnului este un mecanism prin care se poate stoca carbonul în natură.

“Pe termen lung, noi trebuie să ne gândim la soluţii de stocare a carbonului. Utilizarea lemnului este un mecanism prin care putem stoca carbonul. De aceea trebuie să încercăm să folosim lemnul în construcţii, în ambalaje, în obiecte cu termen cât mai lung de utilizare, ca acest stoc de carbon să fie reţinut cât mai mult timp”, a afirmat preşedintele ASFR.

În context, Ciprian Muscă a vorbit şi despre proiectul de lege care vizează interzicerea exportului de cherestea.

“Noi am mai spus şi o să tot repetăm, nu măsurile restrictive rezolvă anumite probleme pe care le avem. România, în mod tradiţional, este exportator de cherestea de răşinoase care se folosesc în construcţii. Nu aduce nimic bun, ba mai mult, va afecta balanţa de plăţi a României, iar exportul de cherestea atârnă destul de greu în această balanţă”, a spus Muscă.

Potrivit acestuia, în ultimii trei ani, s-au exploatat 18 milioane de mc de lemn, exporturile României fiind pe “pieţele tradiţionale”, ale Orientului – Japonia, China, precum şi în Europa. 

BVBStiri BVB

SOCEP S.A. (SOCP) (02/12/2020)

Corectia valorii dividendului brut per actiune

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (02/12/2020)

Semnarea unui contract de creditare: ProCredit Bank - Dendrio

TURBO LONG ON BRD GROUPE SICIETE GENERALE SA (RCBRDTL3) (02/12/2020)

Notificare Raiffeisen Centrobank AG - modificare limita variatie din 03.12.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (02/12/2020)

Incheierea procesului de fuziune a societatilor de servicii energetice

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23 - 27.11.2020