Update articol:

NASA se opune unei noi mega-constelații de sateliţi pentru 5G, invocând riscul unei „coliziuni catastrofale”

Mai multe companii private intenționează să lanseze constelații mari de sateliţi pe  orbita mică a Pământului (LEO). NASA, care, în general, nu comentează aceste tipuri de evoluții, a publicat recent un avertisment puternic pentru AST & Science, care intenționează să lanseze o constelație masivă de sute de mari sateliți 5G.

Inginerul NASA Samantha Fonder și-a exprimat îngrijorarea cu privire la mega constelația de sateliți 5G a AST într-o scrisoare scrisă recent către Marleen Dortch de la FCC (Comisia federală de comunicații), agenția spațială fiind îngrijorată că activele pe orbită ar putea duce la o „coliziune catastrofală”, a raportat Ars Technica.

„NASA trimite această scrisoare în perioada de comentarii publice în scopul de a oferi o mai bună înțelegere a preocupărilor NASA cu privire la activele sale pe orbită, pentru a atenua în continuare riscurile coliziunilor în beneficiul reciproc al tuturor celor implicați”, a scris Fonder.

În discuție sunt planurile prezentate de AST & Science, care intenționează să construiască o constelație de peste 240 de sateliți mari, desfășurând în esență „turnuri de celule” în spațiu pentru a oferi conexiune în bandă largă 4G și posibil 5G direct la telefoanele mobile de pe Pământ. Compania, cu sediul în Midland, Texas, își numește constelația „SpaceMobile” și a strâns aproximativ 120 de milioane de dolari.

Potrivit Ars Tehnica, Agenția spațială s-a simțit obligată să comenteze propunerea AST din mai multe motive. În special, altitudinea propusă pentru constelația SpaceMobile se află în apropierea „A-Train”, un grup de 10 sateliți de monitorizare a științei Pământului, operați de NASA și US Geological Survey, precum și de parteneri din Franța și Japonia. „Experiența istorică cu constelația A-Train a arătat că această regiune specială a spațiului tinde să producă un număr mare de conjuncții între obiectele spațiale”, se arată în scrisoarea NASA.

Deoarece sateliții AST sunt mari, inginerul NASA a menționat că ar putea provoca mii de accidente probabile în fiecare an.

AST insistă că se angajează să rezolve problemele cu NASA. „Am analizat scrisoarea NASA și suntem încrezători că putem lucra cu ei pentru a răspunde preocupărilor lor, inclusiv oferirea de clarificări privind designul constelației AST care gestionează în mod robust resturile orbitale, păstrând în siguranță NASA și alte active orbitale”, a declarat Raymond Sedwick, şef  științific  pentru spațiu la AST.

În afară de dimensiunea sateliților, Fonder se teme că lipsa de experiență a AST ar putea duce la o rată ridicată de sateliți care nu reușesc să atingă orbita.

Fonder a adăugat că, “pentru constelația completă de 243 de sateliți, ne putem aștepta la 1.500 de acțiuni de atenuare pe an și poate la 15.000 de activități de planificare. Acest lucru ar echivala cu patru manevre și 40 de activități de planificare activă într-o zi”.

La sfârșitul scrisorii, ea solicită FCC, având în vedere dimensiunea sateliților AST și lipsa de experiență, împreună cu probabilitățile crescute de coliziune, deoarece LEO a fost transformat într-o locaţie aglomerată de sateliți și resturi spațiale, că „AST ar trebui ia în considerare regimuri de orbită alternative pentru această constelație. ”

În general, FCC a fost incredibil de permisivă atunci când vine vorba de eliberarea licențelor de spectru operatorilor de satelit, scrie Ars Tehnica. „Nu știu niciun exemplu în care FCC să refuze o astfel de licență”, a declarat Brian Weeden, expert în satelit la Secure World Foundation. “Încearcă să fie prietenoși cu afacerile și să încurajeze companiile să facă afaceri în SUA.”

Pe lângă avertismentul lui Fonder, Agenția Spațială Europeană (ESA) a avertizat și despre mii de noi sateliți și resturi spațiale periculoase care au blocat orbita Pământului.

În timp ce devine clar că  resturile spațiale devin o problemă semnificativă, ESA a atribuit recent companiei elvețiene Clearpace un contract de 117 milioane USD, pentru a elimina resturile spațiale de pe orbită. Acesta nu va începe până în 2025.

 

 

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (02/10/2023)

Emisiunea de Obligatiuni din data de 2 octombrie 2023

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Disponibilitate inregistrare teleconferinta rezultate S1 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (02/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.

LION CAPITAL S.A. (LION) (02/10/2023)

Schimbari in conducerea emitentului

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Hotarari AGOA&AGEA din data de 29.09.2023