Update articol:

NATO: Mike Pence consideră “inacceptabilă” atitudinea Germaniei” cu privire la cheltuielile militare şi Nord Stream 2

www.nato.int www.nato.int

Stoltenberg -“Nu vrem o nouă cursă a înarmărilor, nu vrem un nou Război Rece”

 

Vicepreşedintele american Mike Pence a considerat miercuri ca “inacceptabilă” atitudinea Germaniei, chemând această ţară aliată în NATO să-şi crească cheltuielile militare şi să renunţe la proiectul gazoductului Nord Stream 2, transmite AFP.

 

“Germania trebuie să facă mai mult”, a declarat Pence la Washington, cu ocazia marcării a 70 de ani de la crearea NATO”. Mike Pence a arătat că, datorită insistenţelor preşedintelui american Donald Trump pentru o împărţire mai echitabilă a poverii cheltuielilor, “mulţi dintre aliaţii noştri îşi respectă de acum angajamentele” de aducere a bugetelor lor de apărare la 2% din PIB la orizontul lui 2024.

“Mulţi alţii, prea numeroşi, nu sunt încă în acel punct şi ştim toţi că Germania este prima în cauză”, a mai spus Pence. Deşi este vorba despre cea mai mare economie europeană, care “a profitat de protecţia americană în Europa timp de generaţii”, “slăbiciunile” armatei sale sunt “flagrante”, a subliniat vicepreşedintele american.

“‘Şi totuşi, Germania refuză astăzi în continuare să facă investiţiile necesare” pentru a atinge obiectivul de 2% din PIB stabilit de NATO, riscând chiar să nu-şi respecte angajamentul de a ajunge la 1,5% din PIB în 2024, a mai spus Pence.

Vicepreşedintele SUA a criticat, de asemenea, proiectul controversat al gazoductului Nord Stream 2.

“Nu putem asigura apărarea Occidentului dacă aliaţii noştri devin din ce în ce mai dependenţi de Rusia. Dacă Germania persistă în construirea gazoductului Nord Stream 2, economia sa va deveni, practic, prizoniera Rusiei”, a mai afirmat Pence.

În opinia sa, este, pur şi simplu, inacceptabil ca prima economie europeană să continue să ignore ameninţarea agresiunii ruse şi să-şi neglijeze apărarea proprie şi apărarea noastră comună.

Marţi, ministrul german de externe, Heiko Maas, care participă miercuri şi joi la reuniunea NATO de la Washington, a aträs atenţia că “dezbaterile publice privind împărţirea poverii” riscă să provoace incertitudine într-un moment în care Rusia pune la încercare unitatea aliaţilor.

  • Stoltenberg, NATO: Alianţa nu vrea un nou Război Rece

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu doreşte o nouă cursă a înarmării sau un nou Război Rece cu Rusia, dar ea va şti cum să se apere dacă va fi necesar, a declarat miercuri secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Alianţei Nord-Atlantice, potrivit France Presse, citat sde Agerpres.

Într-un discurs susţinut în Congresul SUA din Washington, Stoltenberg a lansat de asemenea un apel la menţinerea unităţii celor 29 de state membre, în timp ce Donald Trump a bulversat în trecut aliaţii, iar dispute, precum cea din prezent între SUA şi Turcia, apar cu regularitate.

Fostul premier norvegian a fost ovaţionat în picioare de parlamentari republicani şi democraţi, atunci când a amintit de promisiunea solemnă făcută de către fondatorii Alianţei: Unu pentru toţi şi toţi pentru unu – un principiu fundamental al tratatului, dar pus uneori în discuţie de către actualul preşedinte al Statelor Unite.

“Ne-am depăşit dezacordurile în trecut şi trebuie să ne depăşim divergenţele în viitor”, a spus el. “Este bine să ai prieteni”, a insistat Stoltenberg.

Identificând Rusia printre provocările fără precedent cu care se confruntă NATO, secretarul general al Alianţei a cerut încă o dată Moscovei să respecte Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat cu SUA la sfârşitul Războiului Rece.

Washingtonul s-a retras din acest tratat la începutul lunii februarie, acuzând Moscova că nu respectă pactul. Preşedintele rus Vladimir Putin a suspendat apoi participarea Rusiei la Tratatul INF şi negocierile par să se afle în impas.

Rusia a încălcat Tratatul INF, a denunţat din nou Jens Stoltenberg, atrăgând atenţia că “timpul se scurge”.

“Nu vrem o nouă cursă a înarmărilor, nu vrem un nou Război Rece”, a asigurat el. “Dar să nu fim naivi. Un acord care este respectat doar de o singură parte nu ne va garanta securitatea”, a subliniat Stoltenberg, adăugând că NATO va lua întotdeauna măsurile necesare pentru a asigura o descurajare credibilă şi eficientă.

La fel ca în ajun la Casa Albă, el a salutat insistenţa lui Donald Trump pentru ca cele 28 de state membre să-şi sporească cheltuielile militare. “Acest mesaj are un impact clar şi întăreşte NATO”, a menţionat secretarul general al Alianţei.

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (13/04/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (13/04/2021)

Completare ordine de zi AGOA pentru 28(29) aprilie 2021

PRIMARIA MUNICIPIULUI ALBA IULIA (ALB25B) (13/04/2021)

Plata cuponului 27 si rambursare rata principal 27 & calcul rata dobanda pentru cuponul 28

Primaria Alba Iulia (ALB25A) (13/04/2021)

Plata cuponului 29 si rambursare rata principal 29 & calcul rata dobanda pentru cuponul 30

Primaria Alba Iulia (ALB25) (13/04/2021)

Plata cuponului 31 si rambursare rata principal 29 & calcul rata dobanda pentru cuponul 32