Update articol:
A doua reuniune a Comunităţii politice europene are loc la 1 iunie, în Republica Moldova

NATO monitorizează spaţiul aerian al Republicii Moldova pe parcursul summitului Comunităţii Politice Europene

Castelul Mimi

NATO va monitoriza spaţiul aerian al Republicii Moldova pe parcursul summitului Comunităţii Politice Europene (CPE), la care participă în jur de 50 de lideri europeni în apropierea graniţei cu Ucraina, pentru a-şi arăta sprijinul faţă de cele două ţări, în timp ce Kievul pregăteşte contraofensiva împotriva forţelor ruse, transmite joi Reuters.

Reuniunea liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene şi ai altor 20 de ţări la un castel situat la doar 20 km de teritoriul ucrainean constituie o provocare de securitate şi organizatorică pentru Republica Moldova, o ţară cu 2,5 milioane de locuitori.

Avioane AWACS vor supraveghea spaţiul aerian al Republicii Moldova până vineri, a transmis NATO într-un comunicat.

Resturi de rachete din războiul din Ucraina vecină au fost găsite pe teritoriul Republicii Moldova de mai multe ori în ultimele luni.

‘AWACS ale NATO pot detecta avioane, rachete şi drone la distanţă de sute de km, ceea ce le face o capabilitate importantă de avertizare timpurie’, a declarat purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu, potrivit Agerpres.

O mare parte a discuţiilor la summit se va axa pe Ucraina, al cărei preşedinte Volodmir Zelenski participă de asemenea la reuniune, în timp ce Kievul se pregăteşte pentru o contraofensivă cu armele primite recent din Occident, în încercarea de a alunga ocupanţii ruşi.

Uniunea Europeană intenţionează de asemenea să folosească prilejul acestui summit pentru a discuta despre tensiunile din Kosovo, care au izbucnit în violenţe în ultimele zile, determinând NATO să trimită încă 700 de militari în cadrul misiunii KFOR de menţinere a păcii.

Summitul va aborda şi o serie de subiecte strategice, de la energie la securitate cibernetică şi migraţie.

El va oferi de asemenea o ocazie de a aborda şi alte tensiuni din Europa, inclusiv cele dintre Azerbaidjan şi Armenia, ai căror lideri vor avea discuţii cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi oficiali UE.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (21/09/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (21/09/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGEA din data de 9/10 octombrie 2023

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (21/09/2023)

Completare Convocare AGEA 11/12.10.2023

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (21/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (21/09/2023)

Litigiu privind Hotararea AGEA 5/01.09.2023