Nava Ever Given a fost scoasă luni de pe canalul Suez, după ce a întrerupt traficul pe căile navigabile vitale timp de șase zile, dar experții spun că întreruperile comerțului mondial vor continua să reverbereze, potrivit CNBC.
„Am putea sărbători succesul eliberării navei și al deblocării Suezului, dar acest lucru nu este sfârșitul poveștii”, a declarat Douglas Kent, vicepreședinte executiv de strategie și alianțe la Asociația pentru Managementul Lanțului de Aprovizionare.
„Cu siguranță acest incident va continua să afecteze porturile și alte mecanisme de livrare, și apoi, desigur, haosul va perturba ulterior”, a adăugat el.
Nava, una dintre cele mai mari din lume, s-a blocat orizontal în canal marțea trecută. De atunci echipajele au lucrat zi si noapte pentru a o elibera. În cele din urmă, nava a fost deblocată luni, în jurul orei 9.00 ET, după ce au ajuns la fața locului peste 10 remorchere, împreună cu echipamente specializate de dragare și echipe de salvare de experți, toate lucrând împreună pentru a elibera nava de 220.000 de tone.
Dar, în timp ce traficul a fost reluat pe calea navigabilă cheie, repercusiunile după acest blocaj vor continua să fie resimțite. Aproximativ 12% din comerțul global circulă prin Canalul Suez pe nave masive precum Ever Given, care poate transporta 20.000 de containere.
Lloyd’s List estimează că marfuri in valoare de peste 9 miliarde de dolari trec pe calea navigabilă de 120 de mile în fiecare zi, ceea ce înseamnă aproximativ 400 de milioane de dolari pe oră.
„Întreruperea timp de o săptămâna, de această dimensiune, va continua să aibă efecte în cascadă … trebuie să treacă cel puțin 60 de zile înainte ca lucrurile să se rezolve și să pară să revină puțin la normal”, a spus Stephen Flynn, profesor de științe politice la Universitatea Northeastern.
Efectele blocajului includ aglomeraţia în porturi, precum și nave care nu se află în locul potrivit pentru următoarea lor călătorie programată. Cel mai important, exacerbează și mai mult problemele pe lanțurile de aprovizionare care deja erau sub presiune din cauza lipsei de containere pe fondul Covid-19.
Flynn, care este și director fondator la Global Resilience Institute, a remarcat că aceasta este una dintre provocările unui sistem just-in-time. Liniile de asamblare vor fi inactive, deoarece piesele sunt există la timp, de exemplu.
În căutarea eficienței și a bunurilor ieftine, navele au devenit din ce în ce mai mari. Nu toate porturile pot face față navelor de dimensiunea Ever Given, creând sisteme concentrate. Navele de această dimensiune ar putea naviga din China către Rotterdam, unde containerele ar putea fi apoi încărcate pe nave mai mici, navigând către restul Europei sau alte destinații, inclusiv Statele Unite.
Aproape 19.000 de nave au trecut prin canal în cursul anului 2020, cu o medie de 51,5 pe zi, potrivit Autorității Canalului Suez.
Până luni dimineață, mai mult de 350 de nave au fost blocate la ambele capete ale Canalului Suez, deoarece Ever Given a tăiat accesul în ambele direcții. Agentul de transport maritim GAC a declarat că se așteaptă ca traficul să revină la normal în următoarele trei-patru zile.
Unele companii de transport maritim, inclusiv Hapag-Lloyd, au luat decizia de a redirecționa navele în jurul Capului Bunei Speranțe. Acest lucru adaugă cel puțin o săptămână suplimentară de timp de navigație, conducând în același timp la costuri mai mari de combustibil.