Update articol:

Nave iraniene pline de combustibil sosesc în apele Venezuelei, în ciuda avertismentelor americane

Prima navă iraniană, din cele cinci care transportă combustibil pentru Venezuela, a intrat sâmbătă în zona economică exclusivă a țării sud-americane, în ciuda avertismentului unui oficial american că Washingtonul ia în considerare adoptarea unei reacţii, potrivit Reuters.

Nava, numită Fortune, a ajuns în apele venezuelene în jurul orei 19:40 ora locală (1140 GMT), după trecerea Trinidad și Tobago din Caraibe, conform datelor de urmărire ale navei de la Refinitiv Eikon.

 

”Navele din  Republica Islamică Iran se află acum în zona noastră economică exclusivă”, a scris pe Twitter Tareck El Aissami, vicepreşedinte pe probleme economice al Venezuelei, numit recent ministru al Petrolului.

Televiziuniea de stat din Venezuela a difuzat imagini ale unei nave şi a unui avion care se pregăteau să primească vasele. Ministerul Apărării a anunţat că armata va escorta navele după intrarea loc în zona economică exclusivă, din cauza ameninţărilor Statelor Unite.

Flotila de tancuri petroliere transportă 1,53 de milioane de barili de benzină şi alchilat în Venezuela, potrivit ambelor guverne şi unor surse şi calculelor TankerTrackers.com.

Livrările de benzină de care Venezuela are nevoie disperată au provocat un impas diplomatic între Statele Unite, Iran şi Venezuela, care sunt supuse sancţiunilor americane. Venezuela are deficit de benzină din cauza blocării aproape complete a activităţilor de rafinare ale ţării, care au o capacitate de 1,3 milioane de barili pe zi.

Washingtonul analizează măsuri de reacţie, a declarat un oficial american de rang înalt, fără să ofere detalii.

Statele Unite şi-au suplimentat recent prezenţa navală în Caraibe, pentru ceea ce a numit o operaţiune antidrog extinsă. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat joi că nu ştie că ar avea loc operaţiuni legate de navele iraniene.

Transportul a fost condamnat de opoziția din Venezuela, care este îngrijorată de legăturile tot mai strânse între Iran și președintele socialist Nicolas Maduro. Transportul de combustibil este suficient doar o lună la tarifele actuale din țară, cândva un important exportator de combustibil.

„(Partidul de guvernământ) încearcă să transforme o problemă într-o victorie epică”, a declarat Oscar Ronderos, un parlamentar al comisiei energetice a Adunării Naționale controlată de opoziție.

Sâmbătă, președintele iranian, Hassan Rouhani, a avertizat cu represalii dacă Washingtonul va provoca probleme pentru navele care transportă combustibil iranian în Venezuela, a informat agenția de știri Mehr.

„Dacă navele noastre din Caraibe sau de oriunde în lume se confruntă cu probleme cauzate de americani, ei (SUA) vor avea probleme,” a spus Rouhani într-o conversație telefonică cu emirul Qatarului, a informat Mehr.

Cele două națiuni OPEC s-au ajutat anterior reciproc în fața sancțiunilor din SUA. În 2010-2011, compania petrolieră de stat PDVSA [PDVSA.UL] a trimis combustibil în Iran, care a fost sub sancțiuni vizând înăbușirea programului său de arme nucleare.

BVBStiri BVB

SOCEP S.A. (SOCP) (02/12/2020)

Corectia valorii dividendului brut per actiune

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (02/12/2020)

Semnarea unui contract de creditare: ProCredit Bank - Dendrio

TURBO LONG ON BRD GROUPE SICIETE GENERALE SA (RCBRDTL3) (02/12/2020)

Notificare Raiffeisen Centrobank AG - modificare limita variatie din 03.12.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (02/12/2020)

Incheierea procesului de fuziune a societatilor de servicii energetice

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23 - 27.11.2020