Update articol:

“Nazismul se naște în tăcere” – Zelensky îi îndeamnă pe evrei să se ridice împotriva Rusiei: „Mă adresez, acum, evreilor lumii: nu vedeți ce se întâmplă?”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la evreii din întreaga lume să se ridice împotriva Rusiei, amintind locurile istorice evreiești lovite de Rusia în atacul său din Ucraina.

„Mă adresez acum evreilor lumii: nu vedeți ce se întâmplă?” a spus Zelensky, adăugând: „De aceea este foarte important ca milioane de evrei din întreaga lume să nu tacă acum.”

„Nazismul se naște în tăcere”, a avertizat el, „deci vorbiți despre uciderea civililor, a ucrainenilor”.

În transmisia de miercuri a videoclipurilor zilnice pe care Zelensky le-a postat online, președintele a avertizat că Rusia încearcă să ștergă istoria Ucrainei, și în special a evreilor săi, după bombardarea memorialului Babyn Yar,  locul celui mai mare masacru de evrei de către naziști, potrivit Jerusalem Post.

El a vorbit în ucraineană în videoclip, dar postarea de pe Facebook a apărut și în ebraică.

„Lumea promite „niciodată din nou”, a spus Zelensky, precizând: „Babyn Yar este o parte specială a Kievului, o parte specială a Europei. Un loc de rugăciune, un loc de amintire pentru 100.000 de oameni uciși de naziști.”

„Cine l-ar face o țintă pentru rachete? Sunt ucise victimele Holocaustului pentru a doua oară”, a spus el.

Zelensky a subliniat că sovieticii au construit un turn de televiziune și un complex sportiv deasupra Babyn Yar, printre alte măsuri luate pentru a acoperi faptul că evreii sovietici au fost victimele Holocaustului.

„Dar de ce a fost bombardat? Acest lucru este dincolo de umanitate”, a spus el.

Zelensky a menționat, de asemenea, că, în prima zi a războiului, Uman, locul de pelerinaj pentru zeci de mii de evrei în fiecare an, a fost „bombardat brutal”.

În perioada 29-30 septembrie 1941, 33.771 de evrei au fost uciși și îngropați într-o râpă în 48 de ore, la Babyn Yar (Babi Yar în rusă). Aproximativ 150.000 de oameni – ucraineni, romi, sovietici și persoane cu dizabilități fizice și mintale – au fost uciși de naziști pe o perioadă mai lungă, făcând din oraș cea mai mare groapă comun din Europa.

Președintele Isaac Herzog s-a pronunțat împotriva atacului asupra Babyn Yar, spunând că „reprezintă tragedia teribilă la care asistăm. Exprimăm durere și suferință mare pentru ceea ce se întâmplă acolo”. Herzog a menționat că a participat la ceremonia de deschidere a memorialului împreună cu Zelensky, la aniversarea a 80 de ani de la masacru.

„Guvernul israelian și-a reafirmat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei și s-a alăturat comunității internaționale în sprijinirea rezoluției la Adunarea Generală a Națiunilor Unite”, a declarat Herzog în timpul unei vizite în Cipru. “Israelul lucrează pentru a avansa o soluție diplomatică în Ucraina și și-a oferit serviciile în acest sens. De asemenea, trimitem o cantitate fără precedent de ajutor umanitar: 100 de tone. Vedem asta ca pe o obligație morală”.

Ministrul de externe Yair Lapid s-a pronunțat împotriva atacului, dar, la fel ca Herzog, nu a menționat Rusia.

„Condamnăm atacul de la cimitirul evreiesc de lângă memorialul Holocaustului evreilor din Kiev și al poporului evreu din Babyn Yar”, a spus Lapid. „Facem apel la respectarea locului … Continuăm să monitorizăm evenimentele și să ne exprimăm tristețea pentru pierderea de vieți omenești.”

Lapid l-a instruit pe ambasadorul în Ucraina, Michael Brodsky, să ofere ajutorul Israelului pentru reparațiile site-ului.

Natan Sharansky, fost șef al Agenției Evreiești și actual președinte al Comitetului Consultativ pentru Memorialul Holocaustului Babyn Yar, slamm

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022