Educaţia financiară are un rol foarte important în ceea ce înseamnă rezilienţa mediului economic, a declarat, miercuri, Bogdan Neacşu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, el menţionând că situaţia din mediul economic este în prezent diferită de cea din perioada 2008 – 2010.
“Pentru că domnul vice-guvernator puncta, printre altele, în concluziile dânsului vizavi de angajamentul pe care Banca Naţională îl prezintă astăzi prin acest eveniment, considerăm că şi noi, în Asociaţia Română a Băncilor, de data aceasta ne erijăm, dacă vreţi, într-un foarte bun partener al acestui program, din două perspective cel puţin. Şi anume, de a asigura resursele financiare pentru a derula acest program şi cred că este foarte important să subliniem acest lucru, dar şi prin a ne manifesta implicarea noastră cu toată expertiza economică financiară, experienţa pe care am dobândit-o până acum pentru a asigura mai departe dezvoltarea acestei pături importante pentru noi toţi, care se cheamă antreprenorul român, şi nu numai. Este foarte important să înţelegem că educaţia financiară are un rol foarte important în ce înseamnă rezilienţa mediului economic”, a spus Bogdan Neacşu, la conferinţa de prezentare a proiectului privind creşterea educaţiei financiare a antreprenorilor din România.
El a declarat că solvabilitatea sistemului bancar românesc este de în prezent de peste 22%, iar lichiditatea este una foarte bună. Nivelul de neperformanţă în materie de active bancare este de sub 3%, iar lucrul acesta este posibil pentru că economia românească este rezilientă, pentru că antreprenorii au făcut faţă provocărilor de până acum.
“Este o situaţie total diferită şi vă spun prin prisma experienţei. Am trăit-o şi în anii 2008-2010, când întâlneam antreprenori care pur şi simplu puneau cheile pe masă, lucru care nu-l mai întâlnim astăzi. Dimpotrivă, vedem antreprenori care fac eforturi şi eforturi nu spun în sensul de supravieţuire, efort în sensul de a găsi noi posibilităţi pentru a-şi dezvolta afacerea lor. Asta înseamnă un nivel de educaţie sporit faţă de acele momente. Ce înseamnă asta? Că prin implicare practic în ce înseamnă diseminarea principiilor de analiză financiară, de studii economice, dar şi maniera în care se translatează toate aceste lucruri la nivel de management al antreprenorului lucrurile astea ne fac să fim mai ambiţioşi şi încrezători în faptul că ceea ce facem şi prin acest program sau implicarea în aceste programe ne va duce către acest deziderat, de a asigura un mediu antreprenorului rezilient şi care să privească în continuu dezvoltarea. Asta înseamnă, evident, resurse financiare pe care atât antreprenorii trebuie să le aloce către aşa ceva”, a mai spus Bogdan Neacşu.