Update articol:

Negociator de pace: Lumea ar putea vedea încă un 11 septembrie 2001, dacă va abandona Afganistanul

afganistan
  • O repetare a atacurilor teroriste din 11 septembrie ar putea avea loc dacă actuala comunitate internațională va abandona Afganistanul, a declarat Khalid Noor, membru al echipei de negociere a păcii a fostului guvern afgan.

  • SUA au anunțat luni că ultimul zbor de evacuare a părăsit Kabul, marcând retragerea finală a trupelor americane din Afganistan și încheierea a 20 de ani de război.

  • „Unul dintre marile mituri” este că talibanii și al-Qaeda nu sunt legaţi unul de  celălalt, a declarat Thomas Joscelyn, membru senior la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor.

 

O repetare a atacurilor teroriste devastatoare din 11 septembrie 2001 ar putea avea loc dacă actuala comunitate internațională va abandona Afganistanul, a declarat pentru CNBC un negociator de pace pentru Afganistan.

SUA au anunțat, luni, că ultimul zbor de evacuare a părăsit Kabul, marcând retragerea finală a trupelor americane din Afganistan și sfârșitul a 20 de ani de război.

Khalid Noor, membru al echipei de negociere a păcii a fostului guvern afgan, a declarat că lumea a făcut o greșeală atunci când a abandonat Afganistanul după ce trupele sovietice s-au retras din țară în 1989. Dacă se va întâmpla din nou, vor apărea grupuri teroriste și vor planifica atacuri în întreaga lume.

“Am spus acest lucru foarte clar – că actuala comunitate internațională, dacă repetă aceeași greșeală făcută în trecut, că războiul și … terorismul vor ajunge din nou la porțile lor, vor ajunge din nou în orașele lor”, a spus Noor, care a făcut parte din delegația afgană din Qatar care a negociat cu talibanii în iulie 2019.

“Și încă o dată, vor … asista la un alt 11 septembrie”, a declarat el pentru CNBC, adăugând: „Este foarte important în acest moment să fii foarte atent ce faci cu talibanii.”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că o nouă misiune diplomatică a început în Afganistan, în condiţiile în care operațiunile militare s-au încheiat. „Vom rămâne vigilenți în monitorizarea amenințărilor și vom menține capacități solide de combatere a terorismului în regiune pentru a neutraliza aceste amenințări, dacă este necesar – așa cum am demonstrat în ultimele zile prin lovirea ISIS”, a spus Blinken.

Talibanii și al-Qaeda

Afganistanul este aproape în întregime controlat de talibani acum, iar grupul militant islamist „nu și-a întrerupt niciodată legăturile cu grupări teroriste internaționale”, cum ar fi Al-Qaeda, a spus Noor, arătând un videoclip care arăta un aliat apropiat al lui Osama bin Laden înapoi în Afganistan.

Bin Laden a fondat Al-Qaeda, organizația teroristă care se află în spatele atacurilor din 11 septembrie în 2001, când aproape 3.000 de oameni au fost uciși după ce avioanele deturnate au intrat în World Trade Center și Pentagon.

„Acesta este doar vârful aisbergului a ceea ce se va întâmpla în viitor”, a spus Noor, fiul fostului guvernator al provinciei Balkh din nordul Afganistanului, Atta Mohammad Noor.

Un raport al Organizației Națiunilor Unite din acest an a ajuns la o concluzie similară – potrivit căreia talibanii și al-Qaeda „rămân strâns aliniați și nu arată nicio indicație de rupere a legăturilor”. Talibanii au respins aceste afirmații.

„Unul dintre marile mituri” din SUA și din cercurile de elaborare a politicilor este că talibanii și al-Qaeda nu sunt legaţi unul cu celălalt, a declarat Thomas Joscelyn, membru senior la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor.

„Sunt la fel de strâns aliați astăzi ca și în anii 1990, poate chiar mai apropiați în anumite privințe”, a declarat el la CNBC. „Aceasta este o victorie pentru Al-Qaeda, pe lângă talibani.”

Afganistanul este un „stat eșuat” și va deveni în curând Emiratul Islamic al Afganistanului, a spus Joscelyn, referindu-se la numele oficial al talibanilor pentru Afganistan.

Negociere vs rezistență

Noor, care făcea parte din echipa de negociere a păcii a fostului guvern afgan, a declarat că grupul vrea să negocieze cu talibanii pentru a forma un „guvern atotcuprinzător” – unde sunt reprezentate diferite etnii. „Evident, am îndoielile mele cu privire la negocieri, dar nu vrem să forțăm războiul în țară, de aceea ne pregătim de negocieri, a spus el.

El a spus că nu este vorba de împărţirea puterii – ci de valori, alegeri, libertatea de exprimare, libertatea mass-media și „multe alte drepturi pe care poporul meu le-a câștigat” în ultimii 20 de ani.

Dacă talibanii fac aceleași greșeli ca și în trecut, „vă pot asigura că rezistența va prinde contur”, a spus el. „Oamenii mei se vor ridica. Ne vom întoarce cu toții în Afganistan și vom rezista talibanilor ”, a declarat el pentru CNBC din Dubai.

BVB | Știri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017(R) 05.05.2023_29.09.2023

CEC 2028 EURO (CECRO28E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023