Update articol:

New York Post: Joe Biden ar fi primit 14.000 de dolari de la un lobbyist de top pentru Nord Stream 2, înainte de ridicarea sancţiunilor

Joe Biden, preşedintele SUA

Președintele Biden și aliații săi au primit bani în campanie de la un lobbyist de top din Rusia în 2020 pentru Nord Stream 2, cu doar câteva luni înainte de decizia noii administrații de la Washington de a renunța la sancțiuni asupra firmei controversate care construieşte  conducta petrolieră rusă spre Germania, potrivit New York Post.

Richard Burt, partener administrativ la McLarty Associates și fost ambasador al SUA în Germania în timpul administrației Reagan, a investit 4.000 de dolari pentru Joe Biden în octombrie 2020 și a mai plătit încă 10.000 de dolari la Comitetul de Acțiune politică de stânga, potrivit înregistrărilor FEC.

Pe lângă încălcarea angajamentului propriu din campania lui Biden de a nu lua bani pentru lobby, banii de la Burt sunt deosebit de importanţi, deoarece acesta este în prezent angajat direct în activități de lobby pentru Nord Stream 2 AG.

“Când Richard Burt a donat bani pentru Biden Victory Fund, el nu a recunoscut că este un agent străin înregistrat și, prin urmare, nu este eligibil să contribuie”, a declarat pentru The Post un purtător de cuvânt al Comitetului Național Democrat. „Deoarece Burt a inclus și un angajator diferit de cel înregistrat [Actul de înregistrare a agenților străini], el nu a fost semnalat în timpul procesului nostru de verificare.”

DNC a declarat că a returnat bani joi, după ancheta The Post.

Nord Stream 2, cu sediul în Elveția – controlat de un fost ofițer de stat al Germaniei de Est și apropiat al lui Vladimir Putin – desfășoară în prezent o activitate sancționabilă, potrivit Departamentului de Stat, mai transmite nypost.com. Criticii își fac griji că proiectul va permite Rusiei o influență periculoasă asupra aprovizionării cu energie europeană și va spori influența politică generală a Rusiei  pe continent.

Pentru a construi conducta, Nord Stream 2 a colaborat cu cinci companii energetice europene, ENGIE, OMV, Shell, Uniper și Wintershall Dea. Formularele de declaraţii pentru lobby arată că Burt pledează în prezent în numele tuturor celor cinci.

Burt, un donator de lungă durată al Partidului Republican, înainte de a-și schimba preferinţele în 2019, a fost de mult timp un punct fix în cercurile de politică externă din D.C. „Are un aer de cunoaștere, înțelepciune și experiență și este impresionant când îl întâlnești”, a declarat pentru The Post un fost oficial al lui Trump.

Burt a jucat un rol important în consilierea pozițiilor de politică externă ale campaniei Trump și chiar l-a ajutat pe candidatul miliardar să elaboreze primul său discurs de politică externă – ceva ce criticii au tradus imediat ca o dovadă a conexiunilor nepotrivite cu Rusia.

„Revelația activității de lobby a lui Burt ridică noi întrebări cu privire la influența rusă în campania lui Trump”, a subliniat Politico, care a citat pe larg lucrările lui Burt despre Nord Stream 2 – un proiect la care Trump s-a opus în mod constant în calitate de președinte.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/11/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 22 - 26 noiembrie 2021

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere