Update articol:
Cel mai mare producător de aur din lume

Newmont cumpără cu 10 miliarde de dolari compania canadiană Goldcorp

Gigantul american Newmont Mining Corp a anunţat, astăzi, că va cumpăra compania canadiană Goldcorp Inc, rivalul său mai mic, într-o tranzacţie evaluată la zece miliarde de dolari.

 

Astfel, va fi creat  cel mai mare producător de aur din lume, în contextul în care metalul preţios este din ce în ce mai greu de găsit, potrivit Reuters.

Tranzacţia, după cumpărarea de către Barrick Gold Corp a Randgold Resources Ltd în septembrie anul trecut, vine într-un moment în care firmele de profil  încearcă diverse metode de a-şi reduce costurile şi de a-şi spori mărimea.

Compania, care va fi numită Newmont Goldcorp, va depăşi producţia anuală a actualului lider Barrick Gold şi va deţine mine în America, Australia şi Africa. De asemenea, Newmont va vinde în următorii doi ani active de 1 – 1,5 miliarde de dolari.

În urma tranzacţiei, noua companie ar urma să producă 6 – 7 milioane de uncii de aur anual. Producţia totală de aur a Barrick în 2018 este estimată la 4,5 – 5 milioane de uncii.

Noua companie va fi condusă de directorul executiv al Newmont, Gary Goldberg. Goldberg se va pensiona la sfârșitul anului 2019, iar Tom Palmer, directorul de operațiuni al Newmont, va prelua apoi funcţia de CEO.

Tranzacţia ar urma să se finalizeze în trimestrul doi din acest an şi ar urma să genereze economii de până la 100 de milioane de dolari, a anunţat Newmont.