Update articol:
EUROSFAT 2020:

Nicolae Ștefănuță, europarlamentar USR PLUS: România poate obține între 1,75 și 3,5 miliarde de euro pentru regiunile vulnerabile

Nicolae Stefanuta Sursa foto: usrplus.ro

România poate obține fonduri între 1,75 și 3,5 miliarde de euro din Fondul pentru o Tranziție Justă față de propunerea inițială de 757 milioane de euro, a declarat Nicolae Ștefănuță, europarlamentar USR PLUS în cadrul EUROSFAT 2020.

Europarlamentarul a adăugat că banii oferiți în cadrul Pactului Ecologic European și Next Generation EU reprezintă “acel Plan Marshall, aceea oportunitate istorică de dezvoltare România”. Next Generation EU este planul economic gandit pentru redresarea statelor UE afectate de pandemia de Covid-19. Acesta are o valoare de 750 de miliarde de euro, iar România poate obține 30 de miliarde de euro din sumă.

Banii pentru Pactul verde european și banii pentru Next Generation EU sunt acel Plan Marshall, acea oportunitate istorică de dezvoltare România. Pactul vizează criza majoră în care am intrat și care se va înrăutăți dacă nu facem nimic: nu este un moft, nu este un capriciu, nu este o ideologie, ci sunt fapte științifice. Ca raportor din partea Renew Europe, am propus să creștem semnificativ bugetul Fondului pentru Tranziție Justă. Inițial, propunerea Comisiei pentru bugetul acestui fond era de 10 miliarde din Cadrul Financiar Multianual și 30 de miliarde din Next Generation EU. În Comisia de bugete i-am convins pe colegii mei să creștem de la 10 la 25 de miliarde partea care provine din Cadrul financiar multianual. Astfel, în scenariul optimist, României îi vor reveni aproximativ 3,5 miliarde de euro, iar în cel conservator în jurul a 1,75 miliarde de euro, sumă care oricum este mai mare față de propunerea din ianuare de doar 757 milioane de euro, a explicat Nicolae Ștefănuță în cadrul sesiunii Pactul Ecologic European: cum să asigurăm o tranziție justă pentru cei vulnerabili? organizate în cea de-a doua zi a forumului EUROSFAT 2020.

În aceeași sesiune, Benedek Jávor, șef al reprezentanței orașului Budapesta la Bruxelles, a afirmat că marile orașe sunt cei mai mari poluatori în UE și că este esențial ca instituțiile europene să coopereze cu administrațiile marilor orașe pentru a lupta contra schimbărilor climatice.

Pe de altă parte, Lara Tassan Zanin, directorul Băncii Europene de Investiții (BEI) în România, a declarat că în următoarea perioadă tot mai mulți angajați români vor trebui să se recalifice, să-și găsească de lucru în alte domenii față de cele în care sunt pregătiți.

Foarte mulți oameni vor trebui să se redistribuie pe piața muncii. Aceasta este cea mai mare problemă a României. Companiile vor trebui săși recalifice angajații. Reîmpădurirea, transportul, recalificarea – aceste domenii sunt finanțate de Banca Europeană de Investiții. Tot ce ne trebuie în România este decizia politică de a ne concentra asupra acestor lucruri. Deocamdată nu vedem acest lucru, oamenii se concentrează pe altceva, a explicat Lara Tassan Zanin, directorul BEI în România.

Dezbaterile din cadrul EUROSFAT 2020 (12-16 octombrie) sunt despre principalele teme ale Planului de recuperare al UE: dezvoltare durabilă, digitalizare și Pactul verde european.

Agenda completă a evenimentului organizat de Centrul de Expertiză Europeană EUROPULS este disponibilă pe site-ul EUROSFAT 2020.

Evenimentul are loc online, între 12-16 octombrie și poate fi urmărit pe pagina de Facebook a EUROPULS și pe website-ul EUROSFAT.

Evenimentul este organizat de Centrul de Expertiză Europeană EUROPULS.

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (16/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (16/09/2021)

Modificare calendar financiar 2021