Update articol:
MESAJ TRANSMIS LA FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL ORGANIZAT DE FINANCIAL INTELLIGENCE

Nicu Marcu, președintele ASF: “Perioada următoare va fi determinantă pentru modul în care economia se va recupera din criză, iar piața de capital poate deveni un motor semnificativ al acestei dezvoltări”

Perioada următoare va fi determinantă pentru modul în care economia se va recupera din criză: piața de capital poate deveni un motor semnificativ al acestei dezvoltări dacă va beneficia de listarea companiilor cu putere financiară considerabilă, precum și de mărirea numărului de acțiuni care se tranzacționează liber la bursă, a transmis președintele Autorității de Supraveghre Financiară, domnul Nicu Marcu, în deschiderea Forumului Pieței de Capital organizat de  Financial Intelligence.

Potrivit lui Nicu Marcu, Autoritatea de Supraveghere Financiară, în colaborare cu Ministerul Finanțelor Publice, are în lucru „Strategia Națională pentru piața de capital”, cu sprijinul OECD, în calitate de consultant: “Proiectul însumează principii și măsuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieței de capital și facilitarea accesului la finanțare pentru toate categoriile de investitori.  Pentru atingerea acestui obiectiv, ASF are în vedere identificarea tuturor instrumentelor și activităților care asigură premisele creșterii atractivității pieței de capital din România pentru investitori și pentru emitenți”.

Citiți, mai jos, mesajul integral:

Mesajul Președintelui Autorității de Supraveghre Financiară, domnul Nicu Marcu, în deschiderea Forumului Pieței de Capital organizat de  Financial Intelligence, 12 septembrie 2022.

Transmis de purtătorul de cuvânt Daniel Apostol

Stimați domni miniștri, stimați membri ai Parlamentului, onorată asistență, doamnelor și domnilor!

Felicit organizatoarele acestei conferințe pentru împlinirea a 4 ani de când au fondat și construit proiectul Financial Intelligence, platforma de informații și analize economice care ne provoacă astăzi cu a cincea ediție a Forumului Pieței de Capital.

Forumul propune o serie de abordări și dezbateri ce se anunță a fi interesante. Așa cum am mai afirmat recent, piața de capital trebuie să devină un factor de redresare și dezvoltare economică și un motor al economiei naționale, într-un context economic și geo-politic foarte difícil.

Criza indusă de pandemie este accentuată de perturbările majore provocate de războiul din Ucraina asupra multor sectoare economice și mai ales asupra pieței energiei. Inflația accelerată a devenit o amenințare majoră la adresa economiilor populației și ale firmelor. Criza pe care o traversăm acum provoacă o scădere drastică a veniturilor și a puterii de cumpărare.

Din păcate, modelul de dezvoltare a economiei și a pieței de capital din România scoate în evidență subfinanțarea firmelor, un deficit de finanțare prin piața de capital și faptul că sectorul corporativ din România se bazează într-o mare proporție pe finanțarea bancară, iar cele mai multe firme au acces limitat la credite.

Deficitul de finanțare poate fi acoperit cu ajutorul pieței de capital. Finanțarea din piață contribuie la “selectarea” firmelor care se dovedesc performante și profitabile; totodată, finanțarea din piață crește reziliența financiară și accelerează redresarea economică. Dezvoltată cu eficiență, piața de capital poate oferi firmelor finanțarea de care au nevoie pentru a investi și a se dezvolta și poate consolida rezistența sectorului corporativ la șocurile economice viitoare.

Totodată, o piață bursieră dezvoltată devine atrăgătoare și pentru populație, căreia îi oferă o alternativă pentru direcționarea economiilor și pentru participarea la crearea avuției corporative.

Perioada următoare va fi determinantă pentru modul în care economia se va recupera din criză: piața de capital poate deveni un motor semnificativ al acestei dezvoltări dacă va beneficia de listarea companiilor cu putere financiară considerabilă precum și de mărirea numărului de acțiuni care se tranzacționează liber la bursă.

Autoritatea de Supraveghere Financiară, în colaborare cu Ministerul Finanțelor Publice, are în lucru „Strategia Națională pentru piața de capital”, cu sprijinul OECD, în calitate de consultant. Proiectul însumează principii și măsuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieței de capital și facilitarea accesului la finanțare pentru toate categoriile de investitori.  Pentru atingerea acestui obiectiv, ASF are în vedere identificarea tuturor instrumentelor și activităților care asigură premisele creșterii atractivității pieței de capital din România pentru investitori și pentru emitenți.

Închei reiterând ideeea că dezvoltarea economiei naționale nu poate avea loc fără o dezvoltare și o consolidare durabilă a pieței de capital autohtone.

Vă mulțumesc și urez succes dezbaterilor ce vor avea loc în cadrul acestei conferințe!

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/07/2024)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica 05.07.2024

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (12/07/2024)

Decizie CA cu privire la rezultatele majorarii capitalului social

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (12/07/2024)

VAN la data de 30 iunie 2024