Update articol:

NN Pensii: Decizia de a investi în Wirecard a respectat toate prevederile legale aplicabile în sectorul pensiilor private din România

Decizia NN Pensii de a investi în Wirecard a respectat toate prevederile legale aplicabile în sectorul pensiilor private din România, a transmis, azi, NN Pensii pentru participanții la Pilonul II. Precizarea vine în contextul în care presa a relatat faptul că fondul de pensii NN a investit în Wirecard, procesator de plăți care este subiectul unui scandal de proporții. Acțiunile Wirecard s-au prăbușit după ce compania a dezvăluit că aproximativ 1,9 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari) în numerar au dispărut din contabilitate. 

(Vezi raport NN – Decembrie 2019).

“În cazul particular al companiei Wirecard, care la decembrie 2019 reprezenta 0,6% din totalul activelor  fondului, decizia de a investi în această acțiune a respectat toate prevederile legale aplicabile în sectorul pensiilor private din România și a reflectat principiile menționate mai sus.

Precizăm că acțiunile Wirecard nu se mai aflau în portofoliul fondului de pensii Pilon II NN la începutul lunii mai și subliniem că evoluția recentă a prețului acestei acțiuni nu a afectat sumele din conturile participanților.

În ceea ce privește activitatea de comunicare și raportare, aceasta reflectă toate normele existente și principiile generale de transparență.”, a transmis NN, într-un comunicat.

Fostul director general al Wirecard, Markus Braun, a fost arestat sub acuzația de umflare a bilanțului companiei, au declarat marți procurorii din Munchen, potrivit CNBC.

Braun și-a dat demisia vineri, după ce furnizorul german de servicii de plată a declarat că auditorii de la EY nu ar putea confirma existenta a 1,9 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari) în bilanțul său. Luni, compania a spus că este probabil ca aceste fonduri să nu existe.

NN Pensii a transmis: “Ca urmare a aparițiilor media recente referitoare la modul în care investesc fondurile de pensii administrate privat și, în particular, la activitatea de investiții a NN Pensii, facem următoarele precizări:

Activăm pe piața pensiilor administrate privat încă de la apariția acesteia, în prezent administrăm economiile pentru pensie pentru peste 2 milioane de participanți și, în numele acestora, investim responsabil, în baza prevederilor legale.

Principiile noastre de investiții sunt aliniate cu profilul de risc specific fondurilor de pensii, iar pentru plasamentele în acțiuni urmărim inclusiv diversificarea geografică și sectorială, care asigură distribuția riscului la nivelul portofoliului.

Ca parte a administrării active a portofoliului, NN Pensii monitorizează constant evoluția piețelor financiare și a companiilor în care fondul deține acțiuni, evaluând fiecare companie pe baza unui set complex de indicatori financiari și non-financiari. De asemenea, reprezentăm interesele participanților noștri în adunările generale ale acționarilor, promovând cele mai bune practici de guvernanță corporativă.

De-a lungul celor peste 12 ani de activitate, fondul de pensii obligatorii administrat de NN Pensii a avut dețineri în zeci de companii listate, locale și internaționale. La 31 decembrie 2019, aproximativ 75% din portofoliul de acțiuni era investit în companii românești. Investițiile pe bursele externe asigură respectarea principiilor de diversificare și sunt determinate și de constrângerile de lichiditate existente pe Bursa de Valori de la București.

Plasamentele în acțiuni, care reprezintă aproximativ un sfert din totalul activelor administrate, sunt principalul element care a determinat randamente medii anuale cu aproximativ 5 puncte procentuale peste inflație de la lansare până în prezent, potrivit calculelor NN, în beneficiul celor peste 2 milioane de participanți.

Ca parte a strategiei de investiții pe bursele externe, urmărim sectoare economice cu potențial semnificativ de creștere, care nu sunt reprezentate la bursa locală. De asemenea, expunerea pe fiecare emitent străin este limitată ca pondere în portofoliu, ceea ce, implicit, determină un impact redus al volatilității respectivei acțiuni.”

În concluzie, performanța unui fond de pensii trebuie analizată în ansamblul portofoliului și pe o perioadă relevantă, pensiile private fiind un instrument de economisire pe termen lung, potrivit NN.

BVB | Știri BVB

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (26/05/2022)

Decizie CA - rascumparare actiuni proprii

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (26/05/2022)

Majorare tarife reglementate

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (26/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROPHARMA SA (RPH) (26/05/2022)

Raport anual 2021-completare situatii financiare consolidate,raport audit,ESEF

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (26/05/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)