Update articol:

NN Pensii răspunde întrebărilor despre investiția în Wirecard, companie care s-a prăbușit după dezvăluirea unei găuri de 2 miliarde de euro în bilanț

*NN Pensii: La momentul investiției, compania Wirecard AG a răspuns inclusiv nevoii de diversificare geografică și sectorială; În plus, compania era parte din indicele DAX, iar perspectivele de creștere ale acesteia, dar și ale sectorului, erau clar conturate
*NN Pensii nu dezvăluie performanța investiției în Wirecard

La momentul investiției fondului de pensii NN (pilon II – pensii private obligatorii), compania Wirecard AG (procesator german de plăți) a răspuns inclusiv nevoii de diversificare geografică și sectorială, care determină în principal distribuția riscului la nivelul întregului portofoliu pe care îl administra, au explicat oficialii NN Pensii, la solicitarea Financiaintelligence.ro. În plus, compania era parte din indicele DAX, iar perspectivele de creștere ale acesteia, dar și ale sectorului, erau clar conturate, au mai transmis reprezentanțîi NN.

Răspunsurile vin în contextul în care presa a relatat faptul că fondul de pensii NN a investit în Wirecard, procesator de plăți, care este subiectul unui scandal de proporții. Acțiunile Wirecard s-au prăbușit după ce compania a dezvăluit că aproximativ 1,9 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari) în numerar au dispărut din contabilitate.

Oficialii NN nu au dorit să dezvăluie performanța investiției în Wirecard, limitându-se să spună că la finalul anului 2019 plasamentul reprezenta 0,6% din totalul activelor fondului administrat de NN Pensii, moment după care nu s-au mai făcut achiziții, iar la începutul lunii mai, fondul nu mai avea Wirecard în portofoliu.

Inițial, NN a transmis că decizia de a investi în Wirecard a respectat toate prevederile legale aplicabile în sectorul pensiilor private din România, iar activitatea de comunicare și raportare reflectă toate normele existente și principiile generale de transparență.

Pentru public, asta nu înseamnă mare lucru, ar fi fost culmea ca NN să spună că nu a respectat ceva.

Ceea ce publicul, paticipanții la fondurile de pensii, investiorii începători pe piața de capital și presa ar fi dorit, din primul moment, ar fi fost o transparență mai mare, și nu “conform principiilor generale”.

Nu era deloc greu de explicat, așa cum face NN acum de altfel, că era vorba despre o investiție într-o companie blue chip, din cadrul indicelui DAX (prima din cadrul acestui indice care eșuază, în istorie, și care a determinat revizuirea regulilor pentru acest indice) și că de o fraudă nu prea te poți apăra, mai ales că autoritatea de supraveghere germană și auditorii nu au dezvăluit probleme până acum. Semnele de întrebare au fost ridicate de ancheta jurnalistică a Financial Times.

Lipsa de educație financiară este clamată deseori pentru a justifica gradul redus de dezvoltare al pieței noastre de capital. Acesta ar fi fost un moment bun ca NN să contribuie la educația financiară, cu explicații transparente, din primul moment, inclusiv despre performanța investiției (chiar dacă a fost pierdere), în primul rând pentru participanții la fondul său de pensii, în contextul în care, pe Facebook, s-au viralizat postări cu informații trunchiate sau greșite despre această investiție.

UE investighează autoritatea de reglementare germană cu privire la prăbușirea Wirecard, iar compania și-a solicitat insolvența.

Din rapoartele semestriale NN, coroborate cu cele trimestriale ale Autorității de Supraveghere Financiară, rezultă că fondul NN a cumpărat inițial acțiuni Wirecard, în perioada septembrie-decembrie 2018 și le-a vândut în perioada ianuarie- aprilie 2020.

Potrivit rapoartelor NN, în decembrie 2019, fondul avea titluri Wirecard de 65 milioane lei (0,39% din porofoliu), în iunie 2019, participația urcase la 103,2 milioane lei (0,53% din portofoliu), pentru a ajunge la 129,65 milioane lei (0,59% din portofoliu), la 31 decembrie 2019.

REDĂM INTEGRAL RĂSPUNSURILE NN: 

  • Când a investit fondul de pensii NN (pilon II) în Wirecard, la ce preț, în ce cuantum?

Răspuns: În 2018, fondul de pensii Pilon II administrat de NN Pensii a adăugat în portofoliu această companie, iar la sfârșitul aceluiași an plasamentul reprezenta ~0,4% din totalul activelor fondului la acel moment.

  • Cum a evoluat deținerea la Wirecard până la exit? (cantitate) Când a vândut fondul NN deținerea la Wirecard? La ce preț?

Răspuns: La finalul anului 2019, plasamentul reprezenta 0,6% din totalul activelor fondului administrat de NN Pensii – moment după care nu s-au mai făcut achiziții – și precizăm că la începutul lunii mai a.c. acțiunile Wirecard AG nu se mai aflau în portofoliul FPAP NN.

  • Care a fost rezulatul investiției NN în Wirecard – procentual și valoric?

Răspuns: Precizăm că informațiile pe care vi le oferim în acest context reflectă normele de raportare aplicabile sectorului pensiilor administrate privat.

  • Care au fost motivele investiției în Wirecard în 2018?

Răpuns: În cazul tuturor plasamentelor urmărim maximizarea economiilor pentru pensie ale participanților fondului de pensii administrat privat de NN Pensii. La momentul investiției, compania Wirecard AG a răspuns inclusiv nevoii de diversificare geografică și sectorială, care determina în principal distribuția riscului la nivelul întregului portofoliu pe care îl administrăm. În plus, compania era parte din indicele DAX, iar perspectivele de creștere ale acesteia, dar și ale sectorului, erau clar conturate.

  • Care au fost motivele vânzării Wirecard în 2020?

Răspuns: Am decis să vindem aceaste acțiuni în momentul în care criteriile financiare și non-financiare, pe care le avem în vedere în cazul fiecărei dețineri, nu au mai fost îndeplinite.

BVB | Știri BVB

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (26/05/2022)

Decizie CA - rascumparare actiuni proprii

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (26/05/2022)

Majorare tarife reglementate

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (26/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROPHARMA SA (RPH) (26/05/2022)

Raport anual 2021-completare situatii financiare consolidate,raport audit,ESEF

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (26/05/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)