Update articol:

Noile restricţii, prezentate de Raed Arafat: Magazinele se închid la 21, creșele și afterschool-urile rămân dechise

Sursa foto: Facebook

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, prezintă oficial restricțiile ce vor intra în vigoare de luni, pentru a stopa extinderea infectărilor cu noul coronavirus: “Restricțiile vor intra în vigoare de luni și vor avea o perioadă de 30 de zile. La finalul acelor zile se va face o nouă evaluare”.

Potrivit lui Raed Arafat, prima măsură e portul măștii generalizat în spații deschise, indiferent de incidență: “Asta este măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului dacă este respectată”.

A doua măsură e închiderea magazinelor la 21 pentru limitarea contactului.  Menirea este limitarea mobilității și a contactului. Sunt excepții – cine asigură livrarea la domiciliu, farmacii și benzinării, care rămân deschise.

Referitor la limitarea deplasării între 23 și 05, Raed Arafat a spus: “Ăsta e intervalul în care tinerii se deplasează să se viziteze mai mult, dau petreceri. Aici mulți întreabă de ce, există studii și multe țări au luat aceste măsuri. (…) Sunt excepții în baza unor documente justificative (titlu de călătorie, legitimație de serviciu, adeverință de la angajator sau declarație pe proprie răspundere): deplasările în interes profesional, asistență medicală ce nu poate fi amânată, medicamente, îngrijire copii/vârstnici”.

Declarația pentru timpul nopţii poate fi completată de mână sau document tipizat, nu este nicio diferență, a mai anunţat Raed Arafat.

De asemenea, se interzice funcționarea piețelor și a târgurilor, excepție fac piețele deschise, cu purtarea măștii.

Prin ordin al ministrului Educației, creșele și after-school-urile rămân deschise. În rest, școlile trec în online.

Se interzic petrecerile în spațiile închise sau deschise. A mai fost introdusă o clarificare pentru ce se înțelege prin terase –  unele terase, chiar dacă sunt în afara spațiului inchis, au devenit și ele inchise – s-au pus pereți – ele devin spații închise. Acelea care se încadrează în definiția spațiilor închise din legea tutunului se tratează ca spațiu închse, neputând fi tratate ca terase, a mai spus Arafat.

Arafat a mai anunţat decalarea programului de lucru în cel puțin 2 grupe, la interval de o oră. Este obligatorie acolo unde sunt mai mult de 50 de angajați, a mai spus Raed Arafat.  Referitor la telemunca, Raed Arafat a spus: “Nu este vorba numai de companii, ci și de intituțiile publice. Ministerul Muncii va veni cu precizări. Companiile cred ca vor avea discernământ, nu cred că cineva va spune că nu vrea să decaleze programul. Implementarea muncii la distanță este obligatorie”.

A fost emisă OUG pentru achiziționarea unor echipamente pentru ATI – de exemplu, 3.000 de concentratoare de oxigen individuale, 50 de mare capacitate.  Au fost achiziționate 3 milioane de teste rapide antigen, care vor fi folosite în special pentru cei simptomatici, 50 de milioane de măști chirurgicale și 10 milioane de seringi pentru campania de vaccinare.

 

 

HOTĂRÂRE nr. 52 din 05.11.2020 privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (actualizare)

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2022)

Semnare Memorandum de Intelegere privind Coridorul Vertical

ROMCAB SA (MCAB) (29/11/2022)

Hotarari AGA E - 28.11.2022

AAGES S.A. (AAG) (29/11/2022)

Hotarari CA din 29.11.2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (29/11/2022)

Prelungirea Contractului de mandat Director Financiar

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (29/11/2022)

Notificare Estinvest - indice de alocare pentru oferta publica de cumparare de actiuni emise de CHIMCOMPLEX