Update articol:

Nomura: Aceste economii majore se îndreaptă către recesiune în următoarele 12 luni

dolari
  • Multe dintre principalele economii ale lumii vor intra în recesiune în următoarele 12 luni, pe măsură ce băncile centrale vor înăspri agresiv politica monetară pentru a combate inflația în creștere, potrivit economistului șef al Nomura.

  • Pe lângă SUA, Nomura se așteaptă la recesiuni în zona euro, Marea Britanie, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Canada anul viitor, a spus firma de brokeraj într-o notă de cercetare.

 

Multe dintre principalele economii ale lumii vor cădea într-o recesiune în următoarele 12 luni, pe măsură ce băncile centrale vor înăspri agresiv politica monetară pentru a combate creșterea inflației, potrivit economistului șef la firma de brokeraj Nomura Holdings.

„În acest moment, băncile centrale, multe dintre ele au trecut în esență la o singură direcţie – și asta pentru a reduce inflația. Credibilitatea politicii monetare este un bun prea prețios pentru a fi pierdut. Deci vor fi foarte agresivi”, a declarat marți Rob Subbaraman, care este șeful cercetării piețelor globale, Asia ex-Japonia, pentru „Street Signs Asia” de la CNBC.

„Asta înseamnă creșteri ale ratelor. Arătăm de câteva luni despre riscurile unei recesiuni… Și acum avem multe dintre economiile dezvoltate care intră de fapt în recesiune”, a adăugat el.

Pe lângă SUA, Nomura se așteaptă la recesiuni în zona euro, Marea Britanie, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Canada anul viitor, a spus firma de brokeraj într-o notă de cercetare.

Băncile centrale din întreaga lume au menținut „politica monetară foarte relaxată” prea mult timp, în speranța că inflația va fi tranzitorie, a spus Subbaraman. Acum, guvernele trebuie să recâștige controlul asupra inflației, a spus el.

„Încă un lucru pe care îl subliniez atunci când multe economii slăbesc, nu te poți baza pe exporturi pentru creștere. Acesta este un alt motiv pentru care credem că acest risc de recesiune este foarte real și se va întâmpla probabil”, a spus Subbaraman.

Recesiune în SUA: superficială, dar lungă

În SUA, Nomura prognozează o recesiune superficială, dar lungă, de cinci trimestre, începând cu ultimul trimestru din 2022.

„SUA vor cădea în recesiune – o creștere negativă a PIB-ului trimestrial începând cu trimestrul al patrulea din acest an. Va fi o recesiune superficială, dar lungă. Avem o durată de cinci trimestre la rând”, a spus Subbaraman.

Rezerva Federală a SUA și Banca Centrală Europeană se numără printre cei care încearcă să scadă inflația record prin creșterea ratelor dobânzilor.

Fed și-a majorat rata dobânzii de referință cu 75 de puncte de bază până la un interval de 1,5%-1,75% în iunie, iar președintele Jerome Powell a indicat că ar putea exista o altă creștere de 50 sau 75 de puncte de bază în iulie.

Riscurile cu care se confruntă economiile mijlocii

În nota de cercetare, Nomura a subliniat câteva economii mijlocii – inclusiv Australia, Canada și Coreea de Sud – care au avut un boom imobiliar alimentat de datorii. Ei sunt expuși riscului unor recesiuni mai profunde decât cele prognozate dacă creșterile ratelor dobânzilor declanșează crize imobiliare, se arată în raport.

„Cea ciudată este China, care își revine din recesiune pe măsură ce economia se deblochează pe fondul unor politici acomodative, deși este expusă riscului de reînnoire a blocajelor și a unei alte recesiuni, atâta timp cât Beijingul își menține strategia zero-Covid”, se spune în notă.

“Dacă băncile centrale nu întăresc politica monetară pentru a reduce inflația acum, durerea pentru economie de a trece la un regim de inflație ridicată” și de a rămâne blocat acolo este mult mai mare, a avertizat Subbaraman.

Va duce la spirale ale prețurilor, care vor fi „și mai dureroase pentru economie și pentru cetăţeanul de rând ”, a adăugat el.

„Este greu să spui asta frumos… să infrunţi situaţia și să reduci inflația este mai bine pentru economia și societatea mondială decât să lași inflația să scape de sub control, așa cum s-a întâmplat în anii 1970.”

 

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (17/08/2022)

Publicarea numarului total al actiunilor emise si al drepturilor de vot asociate

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/08/2022)

Inceperea primei etape a programului de rascumparare actiuni proprii

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/08/2022)

Incetarea temporara activitate platforma Borzesti

SOCEP S.A. (SOCP) (17/08/2022)

Convocare AGA O & E 27/28.09.2022