Update articol:

Norvegia, ‘sceptică’ asupra plafonării preţului gazului

gaze

Norvegia, devenită principalul furnizor de gaze naturale al Europei în locul Rusiei, este “sceptică” faţă de plafonarea preţului gazului susţinută de majoritatea ţărilor membre UE, a declarat luni prim-ministrul Jonas Gahr Store, citat de France Presse, potrivit Agerpres.

“Suntem de acord să avem un dialog şi mai strâns cu UE în viitor cu privire la diferitele propuneri care sunt pe masă”, a spus Store într-un comunicat, difuzat după o convorbire telefonică cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

“Abordăm discuţiile cu mintea deschisă, dar suntem sceptici cu privire la un preţ maxim pentru gaz”, a adăugat el. “Un preţ maxim nu va schimba problema fundamentală, şi anume că există prea puţin gaz în Europa”, a adăugat el.

Reuniţi vineri la Bruxelles, miniştrii europeni ai energiei s-au declarat în favoarea unei serii de măsuri de urgenţă pentru a reduce creşterea facturilor la gaz şi electricitate, unii menţionând chiar plafonarea preţului importurilor de gaze în UE.

În timp ce Comisia Europeană a propus plafonarea preţului gazului din Rusia, mai multe state printre care Italia susţin plafonarea completă a preţului gazului achiziţionat de UE, inclusiv gazul natural lichefiat (GNL).

Norvegia, care a beneficiat în mare măsură de creşterea preţurilor exacerbată de invazia Ucrainei de către Rusia, s-a arătat până acum discretă în chestiunea plafonării preţurilor, aruncând mingea înapoi companiilor petroliere responsabile de negocierea contractelor.

Ţara scandinavă a înlocuit recent Rusia ca principal furnizor de gaze spre Europa datorită creşterii cu 8% a livrărilor proprii şi, mai ales, scăderii livrărilor ruseşti.

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (26/09/2022)

Modificarea Calendarului Financiar al Societatii aferent anului 2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (26/09/2022)

Program disponibilizare colectiva

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (26/09/2022)

Notificare rascumparare actiuni proprii 19 - 23 septembrie 2022

ALRO S.A. (ALR) (26/09/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)