Update articol:

Noua conducere BNR intră în funcţie la finalul săptămânii; cine vine la şefia ASF? 

Mugur Isărescu şi noua conducere a Băncii Naţionale a României îşi vor începe noul mandat în această săptămână, mai exact pe 11 octombrie 2019, pentru încă cinci ani. Astfel, Mugur Isărescu, care este la şefia BNR din 1990, va fi Guvernator pentru încă cinci ani, iar Florin Georgescu va fi prim-viceguvernator.

Viceguvernatori vor fi Eugen Nicolăescu (propus de PNL), care a primit încă un mandat, și Leonardo Badea (propus de PSD), actualul şef ASF, care îl înlocuieşte pe Liviu Voinea.

Cei cinci membri neexecutivi vor fi Gheorghe Gherghina, Virgil Stoenescu (propus de PNL) – amândoi membri și în actualul CA și Csaba Balint, analist macroeconomic la OTP Bank România, propus de UDMR, Cristian Popa (propus de USR) și Dan Radu Rușanu (propus de ALDE), nou intrați în boardul BNR.

Deşi mai are câteva zile până la începerea mandatului la BNR, se pare că Leonardo Badea nu şi-a depus demisia până în prezent de la conducerea ASF.

Unele surse politice susţin că pentru postul de preşedinte ASF s-ar pregăti Cristian Roşu, Ionuţ Dumitru, Daniel Chiţoiu sau Mircea Ursache; alte surse spun că Elena Doina Dascălu va fi interimar o perioadă de timp, până când se va lămuri situaţia la nivel politic.         

Deşi au fost multe declaraţii de nemulţumire cu privire la activitatea CA-ului BNR şi a guvernatorului Mugur Isărescu, Viorica Dăncilă, președintele PSD și șeful guvernului, a anunţat  că social-democrații îl susţin pe Mugur Isărescu pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a României.

În vară, Valeriu Stoica, fost președinte PNL și ministru de Justiție, Valeriu Stoica a propus un pact pentru prelungirea mandatului actualului Consiliu de Administraţie al BNR. Domnia sa a spus: „O schimbare a Consiliului de Administraţie al BNR în acest moment îmi produce teamă, frisoane chiar, pentru că nu ştiu ce vor propune cei de la PSD şi ALDE , mai ales pentru funcţia de guvernator. Imaginea pe care o are BNR nu doar în Romania, ci în mediul economic european, şi chiar dincolo de graniţele Europei, este imaginea unui pilon de stabilitate într-o mare furtunoasă. Pentru că România are imaginea de mare furtunoasă, mai ales în ultima perioadă. BNR a fost pilonul de stabilitate. A-l fragiliza ar fi un mare pericol pentru noi, ca români”.   

Victor Cionga, partener AZ Capital, ne-a declarat că Banca Naţională a României este una din instituţiile româneşti cu credibilitate internaţională neafectată în ultimii 30 de ani  şi un semnal pozitiv pentru România ar fi ca, la alegerile pentru conducerea BNR din acest an, “să se meargă în continuare pe mâna” actualului guvernator Mugur Isărescu. 

Mugur Isărescu, în vârstă de 69 de ani, este guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcţie la nivel mondial.

Până acum, Consiliul de Administrație era format din Mugur Isărescu (guvernator), Florin Georgescu (prim-viceguvernator), viceguvernatorii Eugen Nicolăescu și Liviu Voinea (care a plecat reprezentant al României la FMI) și membrii neexecutivi Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Ágnes Nagy și Virgiliu Stoenescu.

Daniel Dăianu este din acest an preşedintele Consiliului Fiscal.  

Componenţa nominală a Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară este următoarea: Leonardo Badea – Preşedinte – membru executiv, Elena Doina Dascălu – Prim-vicepreşedinte – membru executiv, Gabriel Grădinescu – Vicepreşedinte – membru executiv – Sectorul Instrumentelor şi Investiţiilor Financiare, Cristian Roșu –  Vicepreşedinte – membru executiv – Sectorul Asigurări Reasigurări; Ştefan Daniel Armeanu – Vicepreşedinte – membru executiv – Sectorul Sistemului de Pensii Private; Jozsef Birtalan – membru neexecutiv;  Ioan Gheorghe Țara – membru neexecutiv; Aura Gabriela Socol – membru neexecutiv, Ovidiu Răzvan Wlassopol – membru neexecutiv.

 

 

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni