Update articol:

Nouă tulpină Covid 19, găsită în Africa de Sud, îngrijorează experţii

covid pixabay.com

Virușii suferă mutaţii tot timpul, deci nu este de mirare că COVID 19, care a apărut în China la sfârșitul anului 2019, a suferit mutații semnificative pe măsură ce virusul se reproduce și se răspândește, scrie CNBC.

Dar noua tulpină care a apărut în Africa de Sud provoacă îngrijorare, întrucât se dovedește a fi mult mai transmisibilă, potrivit CNBC, mai repede decât cea din Marea Britanie.

În timp ce cele două tulpini se răspândesc mai ușor, oamenii de știință nu cred că sunt mai mortale. Dar a fi mai transmisibil înseamnă că mai mulți oameni se pot infecta, iar acest lucru ar putea însemna infecții mai grave și mai multe decese.

Se ridică acum întrebări dacă vaccinurile împotriva coronavirusului, care s-au dezvoltat cu viteză mare în ultimul an, liderii occidentali fiind cei dezvoltați de Pfizer-BioNTech, Moderna și Universitatea Oxford/AstraZeneca, vor fi eficiente împotriva mutațiilor semnificative ale virusului, precum cel identificat în Africa de Sud.

În timp ce oamenii de știință cred că varianta din Regatul Unit nu este susceptibilă să afecteze eficacitatea vaccinurilor care există în prezent în Occident, există o mai mare incertitudine în ceea ce privește cealaltă tulpină, din Africa de Sud.

Experții spun că încă nu știm multe despre noile tulpini, deși sunt cercetate și îndeamnă oamenii să nu intre în panică.

Iată ce știm până acum:

Pe 18 decembrie, Africa de Sud a anunțat detectarea mutației care se răspândea rapid în trei provincii, devenind tulpina dominantă în provinciile Eastern Cape, Western Cape și KwaZulu-Natal.

Africa de Sud a denumit varianta „501Y.V2” din cauza mutației N501Y pe care au găsit-o în proteina spike pe care virusul o folosește pentru a intra în celulele din corp. Această mutație, printre altele, a fost găsită și în noua tulpină pe care Marea Britanie a identificat-o în decembrie (dar se estimează că a fost în circulație din septembrie), ambele fiind considerate cu creşterea transmisibilităţii virusului, făcându-l să se răspândească mai eficient.

În condiţiile în care autoritățile din Marea Britanie și Africa de Sud au alertat Organizația Mondială a Sănătății cu privire la noile mutații în decembrie, OMS a menționat că, deși ambele variante găsite în Marea Britanie și Africa de Sud aumutația N501Y, acestea sunt diferite.

Varianta din Africa de Sud poartă alte două mutații ale proteinei spike (E484K și K417N, printre altele) care nu sunt prezente în tulpina din Marea Britanie, denumită „VOC-202012/01”, cu VOC reprezentând „Varianta de îngrijorare”. Experții au spus că mutațiile ar putea afecta modul în care funcționează vaccinurile împotriva Covid.

Cât de îngrijorați ar trebui să fim?

Unii experți sunt îngrijorați de varianta Africii de Sud, acum cunoscută sub numele de „501.V2”. Până în prezent, a fost găsită doar în puţine cazuri, a menționat OMS marți, dar într-un număr tot mai mare de țări, inclusiv Marea Britanie, Franța, Elveția, Japonia, Austria și Zambia.

Mai multe țări au interzis zborurile din Africa de Sud și Marea Britanie ca urmare a noilor tulpini, în încercarea de a opri răspândirea lor.

La începutul acestei săptămâni, secretarul pentru sănătate din Marea Britanie, Matt Hancock, a declarat că varianta găsită în Africa de Sud este deosebit de îngrijorătoare. „Sunt incredibil de îngrijorat de varianta sud-africană și de aceea am luat măsurile pentru a restricționa toate zborurile din Africa de Sud”, a declarat el la BBC.

„Aceasta este o problemă foarte, foarte importantă … și reprezintă chiar mai mult o problemă decât noua variantă din Marea Britanie”, a spus el fără explicații.

Marți, fostul șef al FDA din SUA, Dr. Scott Gottlieb, a avertizat că vaccinarea americanilor împotriva Covid este mai importantă ca niciodată, mai ales că varianta din Africa de Sud pare să inhibe medicamentele pentru anticorpi și se răspândește în altă parte.

“Varianta Africii de Sud este foarte îngrijorătoare în acest moment, deoarece se pare că poate evita unele dintre măsurile noastre medicale, în special medicamentele pentru anticorpi”, a declarat Gottlieb pentru CNBC.

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au spus că oamenii de știință investighează variantele „pentru a înțelege mai bine cât de ușor ar putea fi transmise și dacă vaccinurile autorizate în prezent vor proteja oamenii împotriva lor”.

„În prezent, nu există dovezi că aceste variante provoacă boli mai severe sau un risc crescut de deces. Noi informații despre caracteristicile virologice, epidemiologice și clinice ale acestor variante sunt în curs de dezvoltare rapidă ”, a adăugat acesta.

Dar riscul pentru vaccinuri?

Pe măsură ce țările se grăbesc să înceapă programele de vaccinare sau să le accelereze pe cele deja în desfășurare, experții au remarcat că una dintre cele mai mari consecințe potențiale ale variantelor emergente este „capacitatea lor de a se sustrage imunității naturale sau induse de vaccin”.

„Atât vaccinarea, cât și infecția naturală cu SARS-CoV-2 (coronavirusul) produc un răspuns „policlonal” care vizează mai multe părți ale proteinei spike. Virusul ar trebui probabil să acumuleze mutații multiple în proteina spike pentru a se sustrage imunității induse de vaccinuri sau de infecția naturală ”, a declarat CDC în brieful său privind noile mutaţii.

Capacitatea de a se sustrage imunității induse de vaccin este, pentru CDC, cea mai preocupantă consecință potențială a tulpinilor emergente „deoarece odată ce o mare parte a populației este vaccinată, va exista o presiune imună care ar putea favoriza și accelera apariția unor astfel de variante prin selectarea pentru „mutanții de evadare”.

CDC a subliniat că „nu există dovezi că acest lucru se întâmplă și majoritatea experților consideră că este puțin probabil ca mutanții de evadare să apară din cauza naturii virusului”.

Cum a luat naștere?

Cum și unde au apărut aceste variante este neclar, subliniază experții, menționând că este nedrept să „învinovățim” țările pentru mutații, dat fiind că acestea ar fi putut proveni de oriunde, dar ar fi fost descoperite de anumite țări care „le caută”, adică cele care efectuează supravegherea avansată de viruși și, prin urmare, este probabil să găsească mai multe mutații.

Varianta din Marea Britanie, de exemplu, a fost găsită de „Covid-19 Genomics UK Consortium”, care efectuează secvențierea genetică aleatorie a probelor de Covid pozitive din întreaga țară. De când a fost înființat în aprilie, consorțiul a secvențiat 170.256 genomi de virus de la persoane infectate cu Covid. Utilizează datele pentru a urmări focarele și pentru a identifica variantele de viruși și își publică datele săptămânal.

BVB | Știri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/01/2022)

Perioada inchisa tranzactionare 27.01.2022 - 25.02.2022

VRANCART SA (VNC) (26/01/2022)

Calendar financiar 2022

ROMCARBON SA (ROCE) (26/01/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (26/01/2022)

Doamna Ana Birchall se alatura SN Nuclearelectrica SA