Update articol:

Noua Zeelandă și-a exprimat sprijinul pentru alianța de spionaj „Five Eyes”, la doar o zi după ce a spus că nu susține extinderea rolului grupului

pixabay.com pixabay.com

Noua Zeelandă și-a exprimat sprijinul pentru alianța de spionaj “Five Eyes” cu Australia, Marea Britanie, Canada și Statele Unite, numind-o „parteneriat vital de securitate și informații”, la doar o zi după ce a spus că nu susține extinderea rolului grupului, potrivit Reuters.

În cadrul unui discurs despre China, luni, ministrul Afacerilor Externe, Nanaia Mahuta, a declarat că Noua Zeelandă nu este “confortabilă” cu extinderea misiunii “Five Eyes”, amplificând speculațiile că Wellington nu a susținut declarațiile recente crititice ale “Five Eyes” cu privire la Beijing.

China, cel mai mare partener comercial din Noua Zeelandă, a acuzat alianţa “Five Eyes”  că pune presiune prin emiterea de declarații cu privire la Hong Kong și la  tratamentul uigurilor etnici musulmani din Xinjiang.

Într-o declarație către Reuters marți, Mahuta a declarat că “Five Eyes” este  vitală pentru Noua Zeelandă pentru informații, poliție, securitate la frontieră, apărare și cooperare cibernetică. „Noua Zeelandă este un beneficiar real al acordului și va continua să se angajeze activ în alianța Five Eyes, așa cum am făcut întotdeauna”, a spus ea.

„Vor exista câteva domenii utile pentru coordonare prin intermediul platformei Five Eyes; dar vor exista și alte domenii – de exemplu, drepturile omului – în care dorim să construim o coaliție mai largă de țări care să ia poziție”, a mai spus Mahuta.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat marți reporterilor că Noua Zeelandă „îşi reafirmă absolut angajamentul față de parteneriatul Five Eyes”. Ardern a adăugat că, uneori, alianţa “Five Eyes” face declarații colective, dar în alte cazuri Noua Zeelandă face declaraţii împreună cu Australia sau pe cont propriu.

Anul trecut, “Five Eyes” a discutat despre cooperarea dincolo de schimbul de informații, inclusiv despre tehnologia critică, Hong Kong, lanțurile de aprovizionare și pandemia COVID-19, potrivit unei declarații a ministrului de externe australian Marise Payne în 2020.

Grupul „Five Eyes”, care include agenții de spionaj din Statele Unite și alte patru țări aliate, a realizat un raport în care a acuzat regimul de la Beijing că a mințit despre transmisia virusului de la om la om, a cenzurat avertizorii de integritate și a refuzat să predea probe ale virusului, astfel încât cercetătorii occidentali să poată realiza un vaccin. Documentul a numit gestionarea de către China a virusului „un atac împotriva transparenței internaționale”.

Five Eyes este o alianţă specializată în monitorizare şi schimb de informaţii, creată cu peste 70 de ani în urmă între cinci state aliate care vorbesc limba engleză. În prezent, alianţa este formată din agenţia americană NSA, agenţia britanică de spionaj GCHQ, agenţia canadiană CSEC (Communications Security Establishment), Australian Signals Directorate (ASD) şi Biroul Guvernamental neozeelandez pentru Securitatea Comunicaţiilor (GCSB). Grupul face schimb de informaţii şi conlucrează pentru a crea un aparat de supraveghere globală. Gradul de cooperare al alianţei a fost dezvăluit de fostul contractor NSA Edward Snowden în documente divulgate în 2013.

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (12/05/2021)

Convocare AGAO 16.06.2021

CONPET SA (COTE) (12/05/2021)

Disponibilitate raport trim 1 2021

MedLife S.A. (M) (12/05/2021)

Disponibilitate raport trim 1 2021

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/05/2021)

Conferinta telefonica investitori de retail Rezultate financiare Tr. I 2021