Update articol:

Radio Europa Libera Ungaria: Noul proprietar Euronews, Alpac Capital, conexiuni cu un consilier al premierului ungar Viktor Orban

La o ceremonie desfășurată la ambasada Ungariei la Lisabona, în 2016, premierul Viktor Orbán a înmânat Crucea de Mijloc a Ordinului de Merit al Ungariei politicianului portughez și fostului europarlamentar al Partidului Popular Mário David, pentru acțiunile sale în promovarea intereselor maghiare.

Un pachet majoritar de acțiuni din rețeaua media Euronews este vândut unei companii conduse de fiul unui consilier cheie al premierului ungar Viktor Orban, care a fost criticat pe scară largă ca fiind un inamic al libertății presei, potrivit Radio Free Europe/Radio Liberty Ungaria .

Euronews a anunțat pe 17 decembrie că firma portugheză de investiții Alpac Capital, al cărei director executiv, Pedro Vargas David, este bine conectat în Ungaria și este fiul consilierului premierului Viktor Orban, Mario David, va cumpăra 88% din acţiunile postului de la Media Globe Networks (MGN), deţinută de magnatul egiptean Naguib Sawiris.  Tranzacția urmează să fie finalizată la începutul anului 2022.

În ultimii ani, Euronews a cunoscut o scădere a veniturilor și a fost subvenționat de Comisia Europeană, mai scrie Radio Free Europe/Radio Liberty.

Prețul de achiziție nu a fost dezvăluit, dar majorarea de capital planificată ar putea crește și mai mult ponderea deținerii portugheze în Euronews, care oferă conținut în 15 limbi și ajunge la aproximativ 145 de milioane de oameni.

Sub conducerea lui Orban, Ungaria a fost criticată pentru că are un palmares slab în ceea ce privește libertatea presei, fiind acuzată în același timp că influențează autoritățile de reglementare a mass-media, targhetează mass-media și jurnaliștii care au opinii critice despre guvernul său și oferă fonduri de stat pentru mass-media pro-guvernamentală. În 2010, când Orban a revenit în funcția de prim-ministru pentru a doua oară, Ungaria ocupa locul 23 pe lista pentru libertatea presei a Reporteri fără Frontiere. Până în 2021, a coborât pe locul 92.

Mario David, tatăl CEO-ului Alpac Capital, este un politician portughez de dreapta, fost membru al Parlamentului European și actual consilier al lui Orban pe probleme legate de Uniunea Europeană, scrie  Radio Free Europe/Radio Liberty. El a fost, de asemenea, vicepreședinte al Partidului Popular European de centru-dreapta, cel mai mare partid din Parlamentul European.

Potrivit unei liste de pe site-ul biroului premierului ungar, Mario David avea contract până la sfârșitul lui 2021 și îl consilia gratuit pe Orban. RFE/RL a contactat în decembrie biroul premierului despre relația lui Mario David cu Orban, dar nu a primit încă un răspuns.

Potrivit Radio Free Europe/Radio Liberty , Viktor Orban și Mario David se cunosc de la căderea Zidului Berlinului și, în aprilie 2016, Orban l-a numit pe Mario David „prieten adevărat” atunci când i-a acordat Crucea de Mijloc a Ordinului de Merit al Ungariei de la Lisabona. Politicianul portughez a primit premiul pentru „sprijinirea intereselor maghiare”.

Când premierul portughez Antonio Costa a vizitat Budapesta în vara anului 2020, Mario David a participat la întâlnire ca parte a delegației maghiare, a informat publicația online Observador.

Pedro Vargas David, care a studiat la Harvard și a lucrat pentru firma de consultanță în management McKinsey & Company, are multe legături cu Ungaria și, potrivit unui profil din revista maghiară Index, a locuit la Budapesta în 2019.

Pedro Vargas David a fondat un fond comun de investiții în 2017 cu EXIM, agenția oficială de credit la export a Ungariei. De asemenea, are o cotă de 5,25 la sută și un loc în consiliul de administrație al 4iG, un gigant maghiar al comunicațiilor care a câștigat numeroase contracte de stat în sectorul IT și al cărui proprietar, Gellert Jaszai, este considerat bine legat de Orban, mai scrie Radio Free Europe/Radio Liberty .

„CNN-ul european”

Euronews a fost fondată în 1990 cu scopul de a deveni „CNN-ul european” și a fost inițial în mâinile unui consorțiu de radiodifuzori publici europeni. În 2015, magnatul egiptean Sawiris a devenit proprietarul principal prin Media Globe Networks cu sediul în Luxemburg. NBC News, care este deținută de conglomeratul de telecomunicații din SUA Comcast, și-a vândut pachetul de 25% din Euronews către Sawiris în 2020.

După vânzarea către Alpac Capital, restul de 12% din Euronews vor rămâne în mâinile unui consorțiu de companii publice de televiziune și autorități locale.

De ani de zile, Comisia Europeană, ramura executivă a Uniunii Europene, a subvenționat Euronews cu sume importante de bani.

Politico a raportat că în 2019, Curtea de Conturi Europeană și-a exprimat îngrijorarea că între 2014 și 2018, Euronews s-a bazat pe 122 de milioane de euro (138 de milioane de dolari) finanțare de la Comisia Europeană, aproximativ o treime din cifra de afaceri anuală a companiei.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care a dorit să rămână anonim, a declarat pentru RFE/RL că a fost luată decizia  de reînnoire a acordului de parteneriat cu Euronews. Contractul, semnat în iulie 2021, durează până în 2023 și „nu conține obligații directe de finanțare, dar permite comisiei să semneze contracte specifice privind finanțarea”, a spus purtătorul de cuvânt.

Potrivit auditorilor din 2019, Comisia Europeană, care a fost criticată în trecut pentru că a întreprins puține măsuri pentru a reduce atacurile la adresa libertății presei, ar trebui să aibă un mecanism care să verifice dacă Euronews „și respectă angajamentele de a menține imparțialitatea editorială”.

Vorbind pentru RFE/RL, purtătorul de cuvânt al comisiei nu a comentat cu privire la schimbarea proprietății, spunând că Euronews este o companie privată și că Comisia Europeană nu are nicio participație în canal și nici nu are vreun rol în resurse financiare, manageriale sau de personal.

„Aceasta fiind spuse, urmărim îndeaproape evoluțiile pentru a ne asigura că orice schimbare în managementul companiei sau fluxurile de lucru editoriale nu afectează aranjamentele noastre contractuale”, a spus purtătorul de cuvânt al comisiei.

*  Euronews România a obținut licența de emisie

Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat în noiembrie, în unanimitate, solicitarea Euronews România pentru eliberarea licenței de emisie la nivel național. Licența va fi operată de Universitatea Politehnica București, partenerul Euronews în acest proiect. Redactorul-șef al Euronews România, Andra Miron Diaconescu, a detaliat grila de programe a postului, aratând că politica editorială va respecta întocmai principiile eticii jurnalistice și crezul Euronews – All Views: „Vom avea toate punctele de vedere atât la nivel national, cât şi la nivel internaţional. Ne bazăm pe trainingul şi pe valorile care vin de la Euronews World. Grila de programe este astfel construită cu scopul de a oferi un conţinut unitar, educaţional şi care să arate că noi credem că ne aflăm în serviciul public. Trebuie să dăm informaţii fără a le spune oamenilor ce sa creadă, lăsându-i să își formeze propriul punct de vedere, bazat
pe fapte.”

Euronews România își propune să ofere publicului national știri și programe variate,
susținute și dezvoltate prin intermediul unei importante componente digitale, în totalitate integrată și implementată cu ajutorul unei soluții tehnice operaționale de vârf. Televiziunea Euronews România va avea 200 de angajați, iar recrutările continuă în perioada imediat următoare.

Euronews România este o filială a Euronews World, cel mai important canal internațional de știri din Europa.

Pe data de 6 ianuarie 2020, Euronews a anunțat semnarea unui parteneriat cu Universitatea Politehnica din București (UPB) pentru a lansa Euronews România, un nou canal de știri independent destinat unui public vorbitor de limba română.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)