Update articol:

Nouriel Roubini (Dr. Doom) avertizează că economia globală se îndreaptă spre stagflaţie, iar băncile centrale se confruntă cu o provocare imposibilă

  • Nouriel Roubini avertizează  că stimulentele, datoriile și criza de aprovizionare ar putea declanșa stagflaţia.

  • Roubini dă un semnal de alarmă cu privire la acţiunile meme şi criptomonede

 

Economia globală ar putea suferi o lovitură brutală din cauza stagnării creşterii economice şi a creșterii prețurilor, a avertizat Nouriel Roubini în The Guardian săptămâna aceasta.

Profesorul de economie de la NYU Stern, a cărui poreclă este „Dr. Doom”, datorită înclinației sale pentru previziuni cumplite, a avertizat că băncile centrale și guvernele „pregătesc scena pentru mama crizelor stagflaţioniste ale datoriilor în următorii câțiva ani”.

Rezerva Federală și Trezoreria, împreună cu echivalentele lor din întreaga lume, s-au bazat pe politici fiscale și monetare ultra-laxe  pentru a stimula creșterea economică în ultimul deceniu. Ei au dublat  această abordare în timpul pandemiei, cheltuind miliarde de dolari pe cecuri de stimulare și achiziții de obligațiuni și menținând ratele dobânzilor aproape de zero. Aceste eforturi au umflat și mai mult prețurile acțiunilor, caselor și altor active și, de asemenea, au încurajat împrumuturile agresive, a spus Roubini.

Economistul consideră entuziasmul în jurul criptomonedelor, al acţiunilor meme, companiilor de achiziții cu destinație specială (SPAC) și tranzacționării retailului ca dovadă a „exuberanței iraționale”. El se așteaptă ca o cerere imensă să alimenteze inflația, iar preţurile să crească în urma unor presiuni de aprovizionare din cauza protecționismului, destrămării lanțurilor globale de aprovizionare și atacurilor cibernetice asupra infrastructurii cheie.

Mai mult, guvernele au împrumutat sume mari de bani pentru a-și finanța planurile de stimulare și sunt mult mai îndatorate acum decât în urmă cu 50 de ani, a spus Roubini. S-ar putea ca acestea să facă eforturi foarte mari pentru a-și acoperi datoriile, precum și pentru a salva băncile, companiile și gospodăriile dacă piețele se prăbușesc și economia globală alunecă în recesiune, a avertizat el.

În consecință, băncile centrale sunt într-o situaţie imposibilă, potrivit lui Roubini. Ele riscă să declanșeze un val de falimente implicite și să schilodească creșterea economică dacă își reduc eforturile de stimulare și să alimenteze inflația de două cifre, a spus Roubini. „Al naibii dacă o fac și al naibii dacă nu”, a continuat el.

“Acest naufragiu cu mișcare lentă pare inevitabil”, a adăugat Roubini. “Stagflaţia  anilor ’70 va întâlni în curând crizele datoriilor din perioada post-2008. Întrebarea nu este dacă, ci când.”

BVB | Știri BVB